Politik

Folketinget vedtager et tildækningsforbud

Mette Gjerskov og Liberal Alliances folketingsmedlemmer, undtagen Henrik Dahl, stemte imod tildækningsforbud.

Et flertal i Folketinget har torsdag vedtaget et tildækningsforbud, som reelt er et forbud mod at bære niqab eller burka.

Liberal Alliances folketingsmedlemmer stemte alle imod, undtagen Henrik Dahl. Mette Gjerskov stemte imod som den eneste fra Socialdemokratiet.

75 stemte for, og 30 stemte imod i det, der kaldes en clearingaftale.

Det er en aftale mellem partigrupperne, som gør det muligt for medlemmer at være fraværende fra afstemninger, uden at det får konsekvenser.

Eva Kjer Hansen (V) ville oprindeligt stemme imod, men ombestemte sig, da hun trådte ind som minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde. 

Har droppet fængselsstraf for overtrædelse

Undervejs i forhandlingerne droppede regeringen fængsel som straf for at overtræde forbuddet. I stedet skal man betale en bøde på 1000 kroner ved overtrædelse første gang. Først fjerde gang og derover straffes overtrædere med en bøde på 10.000 kroner. 

Dansk Folkeparti fremlagde tidligere på ugen et ændringsforslag, som skulle sende gentagne overtrædere i fængsel. Det kunne der dog ikke findes flertal for, og Dansk Folkeparti stemte alligevel for det samlede forslag. 

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har på forhånd sagt, at politiet ikke skal rive burka eller niqab af kvinder på gaden. De får en bøde, og så skal politiet ellers bede kvinderne om at gå hjem, har det lydt. Politiet modtager en udførlig instruks, som skal forklare, hvordan de skal håndtere forbuddet i praksis. 

Frankrig vedtog et burka- og niqab-forbud i 2011 og var frontløber i Europa. Der har siden været et par tilfælde, hvor burkaklædte kvinder har nægtet at vise deres ansigt, og det har skabt ballade. Det vil dog ikke blive tilfældet i Danmark, har justitsministeren forsikret.