Politik

BLOG: Burkaen er en trussel mod frie kvinder

BLOG: Burka og niqab kan ikke bare betragtes som en beklædningsgenstand.

Burka og niqab er et kvindebur udtænkt og anvendt med det erklærede formål at kontrollere kvinden, hendes ageren og hele hendes væsen. Vi er inde ved kernen af, hvad det vil sige at være et frit menneske med en selvstændig identitet og egne rettigheder.

Burka og niqab er fysiske manifestationer af, at kvinder skal underkaste sig religion, deres mænd og sharialoven. Retter hun ikke ind, straffes hun med yderligere begrænsninger i sin frihed, fysisk afstraffelse, og i værste fald mister hun livet. Alt dette er ikke noget, jeg finder på. Da de havde magten i Afghanistan, krævede Taliban, at kvinder bar burka offentligt. Det var ufortyndet sharia.

Derfor giver det heller ikke nogen mening, når meningsdannere i Danmark sidestiller burka og niqab med kasketter, jeans eller hanekam. Burka og niqab er ikke modefænomener. Der er tale om en fysisk manifestation af den mest rabiate form for kvindeundertrykkelse i verden. Målet er at udviske kvinden som myndigt individ fra det offentlige rum. Men i Danmark er mænd og kvinder lige.

Når kvinder i Europa eller i Danmark – frivilligt eller efter pres – iklæder sig burka eller niqab er der hverken tale om en tilfældighed, en pludselig indskydelse eller et modefænomen. Der er tale om et signal til alle frie kvinder: ”Se, det er her, det ender. I, de syndige, de vantro, må underkaste jer!”

Det er derfor voldsomt provokerende, når en kvinde iført burka eller niqab går tur i parken eller på stranden blandt letpåklædte piger og kvinder. For den islamistiske klædedragt kan kun indføres i et samfund ved vold. Intet sted i verden vil flertallet af kvinder frivilligt indvillige i at kaste deres selvstændighed og bevægelsesfrihed bort. Selvfølgelig.

Debattører i Danmark omtaler burka eller niqab som en ytring, men er burkaen en ytring, må den i så fald være en trussel. Mange danskere undervurderer denne trussel. Det her er jo Danmark! Her er vi vant til at grine ad os selv og hinanden. Vi laver også sjov med vores religion. Intet emne opfattes som så vigtigt eller ophøjet, at det ikke kan diskuteres over en kop kaffe eller indskrives i en revy.

Men der er desværre ingen grund til at undervurdere truslen. Den ufortyndede islamisme har vist sig aldeles voldsparat rundt om i verden. Og det varsler ilde i forhold til kvinders frihed. Men også i forhold til fx homoseksuelles rettigheder, for jøders muligheder for at leve fredelige liv og for de demokratiske love og institutionernes muligheder for at virke uhindret.

Jeg siger ikke, at den rabiate islamisme har magt til at fortrænge kvinders frihed i Danmark. Men jeg siger, at intentionen er klar, og at jeg derfor vil modarbejde den. Vold og trusler har alle dage været effektive værktøjer til at fortrænge menneskers frihed, og derfor er der gode grunde til at tage trusler alvorligt. I dag trykker jeg derfor uden at ryste på hånden på den grønne knap, når vi i Folketinget skal stemme om, hvorvidt det skal være forbudt at være helt tildækket i det offentlige rum.