Thulesen Dahl til Løkke: S skal have mere magt efter valget

Dansk Folkeparti peger fortsat på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, men ønsker en helt ny regering, hvis blå blok vinder valget.

Parløbet mellem Socialdemokratiets Mette Frederiksen og Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl tager til.

I det forgangne folketingsår har de to partier støt nærmet sig hinanden, og nu kræver Dansk Folkeparti rivalen til statsministerposten helt ind i maskinrummet hos blå blok, hvis den genvinder det kommende valg.

- Vores udgangspunkt er, at det er med Lars Løkke Rasmussen som fortsættende statsminister, men på en måde, hvor vi også kan trække Socialdemokratiet ind i udviklingen af den fremtidige politik, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Lars Løkke Rasmussen kan altså ikke uden lige fortsætte sin trekløverregering, hvis han genvinder folketingsvalget.

S, DF og V skal være ankeret i dansk politik

Spørger man Kristian Thulesen Dahl, ville en såkaldt flertalsregering med Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet ikke være en dum ide.

- Vi ser jo gerne, at Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti bliver ankeret i dansk politik og sætter retningen for, hvor vi skal hen, siger han til TV 2.

- Men vi ved jo godt, at Socialdemokraterne og Venstre ville have meget svært ved at sidde i regering sammen. Bare det at finde ud af, hvem der skulle sidde som statsminister gør projektet urealistisk.

Det er meget bemærkelsesværdigt. Det er demonstrativt, det de foretager sig

Anders Langballe, politisk redaktør på TV 2

Thulesen Dahl håber i stedet på et tæt samarbejde mellem de tre store partier og et Liberal Alliance langt ude på sidelinjen. Og indtil videre er Socialdemokratiet da også godt tilfreds med de resultater, de i det forgangne år har opnået med Dansk Folkeparti på holdet.

- I det hele taget har vi brugt endnu et folketingsår på at forhindre regeringen i at føre sin egen politik. Og det er egentlig gået ret godt. Ikke mindst takket være Dansk Folkeparti, lød det fra Mette Frederiksen, da hun indtog talerstolen til Folketingets afslutningsdebat onsdag.

Mette Frederiksen (S) under Folketingets afslutningsdebat på Christiansborg i København, onsdag den 30. maj 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Mette Frederiksen (S) under Folketingets afslutningsdebat på Christiansborg i København, onsdag den 30. maj 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

- Så fat det dog

Dagen igennem har Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen flirtet politisk foran rullende kameraer under afslutningsdebatten. En cementering af den usædvanlige alliance, mener TV 2s politiske redaktør.

- Det er meget bemærkelsesværdigt. Det er demonstrativt, det de foretager sig, siger Anders Langballe.

Da Mette Frederiksen i første omgang indtog talerstolen, illustrerede Thulesen Dahl formændenes fælles fodslag ved at spørge nysgerrigt ind til dele af udlændingepolitikken, hvor de to partier er enige. Det samme gjorde Mette Frederiksen, da Thulesen Dahl fik ordet i salen.

- Det var jo instrueret og aftalt på forhånd, siger Anders Langballe.

- Det er, som om Thulesen Dahl har behov for at råbe ud af Folketingssalen: "Så fat det dog. Så fat dog, at den politiske alliance i dansk politik er mellem socialdemokraterne og Dansk Folkeparti."

- Vi ser jo gerne, at Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti bliver ankeret i dansk politik, siger Kristian Thulesen Dahl.
- Vi ser jo gerne, at Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti bliver ankeret i dansk politik, siger Kristian Thulesen Dahl. Foto: Rasmus Aude / TV 2

Thulesen Dahl fremhæver da også over for TV 2, at han er yderst tilfreds med sin position i dansk politik.

Men hvornår skifter du statsministerkandidat? Du er jo enig med Socialdemokratiet, når det gælder Dansk Folkepartis mærkesager; udlændinge og velfærd.

- Jeg kan ikke altid forstå grundlaget for at stille det spørgsmål. Lige nu har Dansk Folkeparti en unik placering, fordi vi kan forhandle til begge sider. Den position ønsker jeg ikke at lave om, siger han.

Nedenfor har TV 2 beskrevet et udpluk af sager, hvor de to partier er gået sammen i det forgangne folketingsår:

Parløb mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti
Her har Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl stået sammen