Politik

Thulesen Dahl til Løkke: S skal have mere magt efter valget

Dansk Folkeparti peger fortsat på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, men ønsker en helt ny regering, hvis blå blok vinder valget.

Parløbet mellem Socialdemokratiets Mette Frederiksen og Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl tager til.

I det forgangne folketingsår har de to partier støt nærmet sig hinanden, og nu kræver Dansk Folkeparti rivalen til statsministerposten helt ind i maskinrummet hos blå blok, hvis den genvinder det kommende valg.

- Vores udgangspunkt er, at det er med Lars Løkke Rasmussen som fortsættende statsminister, men på en måde, hvor vi også kan trække Socialdemokratiet ind i udviklingen af den fremtidige politik, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Lars Løkke Rasmussen kan altså ikke uden lige fortsætte sin trekløverregering, hvis han genvinder folketingsvalget.

S, DF og V skal være ankeret i dansk politik

Spørger man Kristian Thulesen Dahl, ville en såkaldt flertalsregering med Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet ikke være en dum ide.

- Vi ser jo gerne, at Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti bliver ankeret i dansk politik og sætter retningen for, hvor vi skal hen, siger han til TV 2.

- Men vi ved jo godt, at Socialdemokraterne og Venstre ville have meget svært ved at sidde i regering sammen. Bare det at finde ud af, hvem der skulle sidde som statsminister gør projektet urealistisk.

Det er meget bemærkelsesværdigt. Det er demonstrativt, det de foretager sig

Anders Langballe, politisk redaktør på TV 2

Thulesen Dahl håber i stedet på et tæt samarbejde mellem de tre store partier og et Liberal Alliance langt ude på sidelinjen. Og indtil videre er Socialdemokratiet da også godt tilfreds med de resultater, de i det forgangne år har opnået med Dansk Folkeparti på holdet.

- I det hele taget har vi brugt endnu et folketingsår på at forhindre regeringen i at føre sin egen politik. Og det er egentlig gået ret godt. Ikke mindst takket være Dansk Folkeparti, lød det fra Mette Frederiksen, da hun indtog talerstolen til Folketingets afslutningsdebat onsdag.

Mette Frederiksen (S) under Folketingets afslutningsdebat på Christiansborg i København, onsdag den 30. maj 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

- Så fat det dog

Dagen igennem har Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen flirtet politisk foran rullende kameraer under afslutningsdebatten. En cementering af den usædvanlige alliance, mener TV 2s politiske redaktør.

- Det er meget bemærkelsesværdigt. Det er demonstrativt, det de foretager sig, siger Anders Langballe.

Da Mette Frederiksen i første omgang indtog talerstolen, illustrerede Thulesen Dahl formændenes fælles fodslag ved at spørge nysgerrigt ind til dele af udlændingepolitikken, hvor de to partier er enige. Det samme gjorde Mette Frederiksen, da Thulesen Dahl fik ordet i salen.

- Det var jo instrueret og aftalt på forhånd, siger Anders Langballe.

- Det er, som om Thulesen Dahl har behov for at råbe ud af Folketingssalen: "Så fat det dog. Så fat dog, at den politiske alliance i dansk politik er mellem socialdemokraterne og Dansk Folkeparti."

- Vi ser jo gerne, at Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti bliver ankeret i dansk politik, siger Kristian Thulesen Dahl.

Thulesen Dahl fremhæver da også over for TV 2, at han er yderst tilfreds med sin position i dansk politik.

Men hvornår skifter du statsministerkandidat? Du er jo enig med Socialdemokratiet, når det gælder Dansk Folkepartis mærkesager; udlændinge og velfærd.

- Jeg kan ikke altid forstå grundlaget for at stille det spørgsmål. Lige nu har Dansk Folkeparti en unik placering, fordi vi kan forhandle til begge sider. Den position ønsker jeg ikke at lave om, siger han.

Nedenfor har TV 2 beskrevet et udpluk af sager, hvor de to partier er gået sammen i det forgangne folketingsår:

Parløb mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti

Her har Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl stået sammen

Økonomi

Lidt over 100.000 danske husstande bruger elvarme.

Aflyser regeringens finansiering

DF og S vil ikke røre en krone fra det såkaldte økonomiske råderum til at finansiere regeringens energiudspil. Det er penge reserveret til velfærd, mener de.

Regeringen mangler hermed flertal for aftalen, som stadig forhandles.

Begge partier ønsker ingen skattelettelser i toppen og har blandt andet forhindret meget store skattelettelser for udlejning af egen bolig.

Foto: TV 2 / TV 2

Medieaftale

Berlingske Tidendes foredragssal med fjernsynsapparat i 1954.

S og DF er enige om flere elementer

Medieforhandlingerne pågår stadig, men S og DF er begge skeptiske over for flere af regeringens forslag. Eksempelvis et TV 2-salg, afgift på streaming-tjenester, udflytning af radiokanalen 24syv til Vestdanmark og et øknonomisk løft af de regionale og lokale medier.

Foto: Olaf Ibsen / Scanpix Danmark

Udlændinge

Mjølnerparken som er på regeringens ghettoliste.

Udlændinge

Sammen var DF og S  klar til at gå "til kanten af grundloven" for at stoppe muslimske friskoler. 

Udenom regeringen forhøjede de kravet til den indtjening, en udlænding behøver for at få arbejdstilladelse i Danmark. 

De ændrede finansieringen til regeringens ghettoplan, så lejerne slap billigere.

Begge partier ønsker modtagecentre til asylansøgere uden for Europa og presser løbende regeringen for svar på, om det bliver til noget.

Foto: Andrew Kelly / Ritzau Scanpix

Ældre

(ARKIV) Et pensionistpar arm i arm i Aalborg den 24. maj 2017.

Ældre

V-regeringen havde som ambition at hæve pensionsalderen med et halvt år fra 67 til 67,5 år. Det forhindrede S og DF.

Derudover ønsker de indsats mod konkurser i hjemmeplejen samt mere personale i ældreplejen.

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark