Lippert

Pia Kjærsgaard vil have undersøgt departementschef efter lækket optagelse

Folketingets formand vil have klarhed om, hvorvidt chef i ministerium ville omgås loven

Det er dårligt for demokratiet, når der bliver sået tvivl om en højtstående embedsmands hensigter.

Sådan lyder det fra Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), i kølvandet på sagen om departementschef Sophus Garfiel, der i al hemmelighed er blevet optaget under et orienteringsmøde i Indenrigs- og Økonomiministeriet.

- Sagen kommer bag på mig, og jeg synes, det er ærgerligt for folkestyret, lyder Pia Kjærsgaards reaktion på historien i 'Talkshowet Lippert' på TV 2 NEWS.

Hun vil derfor gerne have, at sagen bliver undersøgt for at finde ud af, om den øverste chef i et ministerium har forsøgt at få sine medarbejdere til at omgå offentlighedsloven via sine instrukser.

- Vi kan ikke finde ud af, hvad der er op og ned, så jeg skal ikke dømme. Men jeg synes, det skal tjekkes, lyder det fra Folketingets formand.

Hemmelig lydoptagelse lækket til avis

Historien så dagens lys i Politiken søndag, hvor det kom frem, at en person i Økonomi- og Indenrigsministeriet havde lavet en lydoptagelse af ministeriets øverste chef, departementschef Sophus Garfiel, under et orienteringsmøde.

- Hvis I er meget optagede af, at der ikke skal være offentlighed i noget, jamen, så må vi tilrettelægge vores arbejde på en måde, så der ikke er offentlighed i det, lød det i lydoptagelsen med Sophus Garfiel.

Anonymt blev denne optagelse sendt videre til Politiken, og ifølge avisen var vedkommendes motiv at gøre opmærksom på, at departementschefen ved mødet var ”tæt på at opfordre medarbejderne til at sno sig udenom offentlighedsloven”.

Offentlighedsloven skal sikre, at både borgere og medlemmerne i Folketinget kan få at vide, hvad baggrunden for ministeriernes beslutninger er.

Kjærsgaard håber på undersøgelse

Instruktionen har fået skarp kritik fra flere sider. Blandt andet i Ekstra Bladet fra Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

- Det er jo en direkte opfordring til at komme udenom den lovgivning, som et flertal i Folketinget har vedtaget, siger hun til avisen.

Så rammer det i virkeligheden som en dobbelt boomerang

Pia Kjærsgaard, Folketingets Formand, Dansk Folkeparti

Selv har departementschefen forklaret sin udtalelse til det interne møde med, at det blot var en opfodring til, at medarbejderne skulle tænke sig om i deres arbejde.

- For mig er det her et forklaringsbidrag til, hvordan man skal gebærde sig som en god embedsmand inden for rammerne af den lovgivning, vi har, forklarede han til Politiken søndag.

Denne forklaring er dog i første omgang ikke nok for Folketingets formand, som håber, der vil blive sat gang i en undersøgelse, der kan klarlægge forløbet.

- Jeg forstår slet ikke, at en erfaren departementschef ikke kan tænke, at sådan noget, det kommer naturligvis – og jeg vil sige heldigvis for det – ud til offentligheden, og så rammer det i virkeligheden som en dobbelt boomerang, siger Pia Kjærsgaard i 'Talkshowet Lippert'.