Politik

S og DF aflyser regeringens plan for billigere el

Regeringen vil finansiere sit energiudspil med velfærdsmidler, lyder det fra DF, der sammen med Socialdemokratiet vil have andre penge på bordet.

Regeringen har for kort tid siden stillet danskerne betydelige besparelser på elregningen i udsigt. Men den plan smuldrer nu.

- Vi bliver nødt til at råbe vagt i gevær, siger formanden i Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, til TV 2.

Sammen med Socialdemokratiet afviser regeringens støtteparti at finde pengene til billigere el og grøn omstilling i det såkaldte økonomiske råderum, som regeringen ellers havde besluttet.

- De penge skal ligge i kassen, når vi er færdige, siger Thulesen Dahl.

15 milliarder til grøn omstilling

I sit energiudspil lagde regeringen i april op til, at afgiften på el og elvarme gradvist skulle sænkes. For et funktionærpar ville besparelserne løbe op i 1500 kroner årligt.

- Det skal være med til at sikre, at vi bruger mere af den grønne strøm og vælger den sorte fra til gavn for klimaet, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Regningen for besparelserne og andre grønne tiltag, som for eksempel en havvindmøllepark, lød på 15 milliarder skattekroner. Det skulle finansieres med penge, der er til overs på det store finanspolitiske budget.

Men det sætter Folketingets to største partier altså nu en stopper for.

- Råderummet er jo de penge, vi har til de ekstraudgifter, der kommer, når der kommer flere ældre og flere demente ældre, der skal have pleje og omsorg for eksempel, siger Kristian Thulesen Dahl, der også nævner stigende udgifter til skoler og sygehuse.

Det kan Mette Frederiksen heller ikke gå med til.

- Det går selvfølgelig ikke, at vi betaler et energiforlig med fremtidens velfærdpenge, siger S-formand Mette Frederiksen til TV 2.

- Ikke på bekostning af vores ældre

Allerede på dagen for regeringens udspil meldte Socialdemokratiet sig på banen med kritik. Besparelserne på el var skjulte skattelettelser, lød det.

Men hvor Dansk Folkeparti gerne så en mindre regning for grøn omstilling generelt, så Socialdemokratiet gerne en mere ambitiøs energiplan fra regeringens side.

Men når både regeringen og Socialdemokratiet gør meget ud af at fortælle, at den grønne omstilling er vigtig. Hvorfor så ikke bruge nogle af de mange milliarder, som nu findes i det her råderum?

- Den grønne omstilling er vigtig, men den skal ikke være på bekostning af vores ældre og vores skole, siger Mette Frederiksen, der ikke selv vil anvise, hvor pengene så skal komme fra.

- Men det skal vi nok gøre, når vi kommer ind i forhandlingsrummet med regeringen, siger hun.

Socialdemokratiet vil ikke bruge en krone fra det såkaldt økonomiske råderum på grøn omstilling. De skal udelukkende gå til velfærd, lyder det fra S-formanden. Video: Katja Brandt Andersen

TV 2 arbejder på at få en kommentar fra regeringen.