Politik

Regeringen vil erklære 20.700 danskere på kontanthjælp klar til arbejde

Med 20 initiativer vil regeringen sætte skub i arbejdskraften. Vismand mener, det er det helt rigtige tidspunkt.

Mens danske virksomheder skriger på arbejdskraft, sidder alt for mange danskere passivt på overførsel.

Det mener regeringen, der tirsdag foreslår, at flere tusinde kontanthjælpsmodtagere bliver gjort klar til arbejdsmarkedet.

- Jeg synes, vi har sat barren for højt i forhold til, hvad man skal opfylde for at blive erklæret jobparat, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til TV 2.

Lige nu er 20.700 kontanthjælpsmodtagere over 30 år kategoriseret som såkaldt aktivitetsparate. Det skal laves om, så de fremover bliver sat i kategori med jobparate og kommer i målrettede forløb, der sluser dem ind på arbejdsmarkedet.

- Det kan være småjob, deltidsjob og så videre. I bund og grund skal vi se på dem som en ressource og investere i den gruppe i langt højere grad, siger Troels Lund Poulsen.

Godt tidspunkt

En dugfrisk rapport fra Det Økonomiske Råd viser, at dansk økonomi buldrer afsted, så ministeren understreger, at der er brug for alle de hænder, man kan støve op.

Men der er vel en grund til, at man er blevet placeret som aktivitetsparat og ikke job-parat?

- Ja, det er der. Men omvendt, så har vi lavet en 225-timers regel, som betyder, at rigtig mange aktivitetsparate skal leve op til at arbejde 225 timer om året. Og hvis man er i stand til det, så er man i min verden også i stand til at være jobparat, siger han.

Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere er kendetegnet ved, at de udover ledigheden har andre problemer i livet.

Men ifølge Torben Tranæs, der er vismand i Det Økonomiske Råd, er opsvinget netop en god anledning til at få de folk, der er allerlængst væk fra arbejdsmarkedet, i gang med et job.

- En højkonjunktur er et rigtig godt tidspunkt at få nogle af de sidste med på arbejdsmarkedet. Det så man i 00’erne, og det vil der også være mulighed for nu, siger Torben Tranæs til TV 2.

Skærpede krav til dagpengemodtagere og jobsøgende

Regeringen ser altså ud til at ride på den rigtige bølge. Og med timingen på plads, er de klar med i alt 20 initiativer, der skal sætte skub i arbejdskraften.

- Vi kan jo se, at der kommer et akut behov for alle typer hænder til arbejdsmarkedet – både de faglærte og de ufaglærte. Derfor bliver vi nødt til nu at tage nye initiativer, siger ministeren til TV 2.

Ud over at få flere kontanthjælpsmodtagere i job, foreslår regeringen at straffe dem, de kalder "selvforskyldte ledige". Karantænen, hvis man siger sit job op, skal fordobles. Det betyder nul kroner i dagpenge de første seks uger i stedet for de nuværende tre.

En højkonjunktur er et rigtig godt tidspunkt at få nogle af de sidste med på arbejdsmarkedet

Torben Tranæs, vismand

Som del af udspillet foreslår regeringen også, at kræve en større mobilitet hos de jobsøgende, så også yderområderne får job besat.

Så en dagpengemodtager, der bor i Rødovre, kan godt køre til Skagen for at tage et arbejde?

- Nej. Det vil være for langt. Det er jo ikke sådan, at man bliver tvunget til at rejse fra den ene ende af Danmark til den anden. Men vi bliver nødt til i højere grad at tilskynde folk til at flytte sig efter de arbejdspladser, der er, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. 

Udspillet indeholder også forslag til opkvalificering af forskellige ledige samt hjælp til virksomheder med rekruttering. Regeringen vil senere komme med et udspil, der skal styrke virksomhedernes mulighed for at ansætte kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.