Politik

Regeringen forbyder livsfarlige stoffer efter flere dødsfald

I Sverige alene har stofferne kostet 97 mennesker livet.

Stoffer, der minder om det kraftige smertestillende middel fentanyl, har resulteret i mindst to dødsfald i Danmark og endnu flere i udlandet.

Derfor bliver 12 varianter af stoffet nu gjort forbudt i Danmark, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet til TV 2. 

Derudover udsender Sundhedsstyrelsen en national advarsel mod de fentanyllignende stoffer for at stoppe udbredelsen.

- Det er dødsensfarlige stoffer. Vi kan se, at der er dødsfald i Danmark, vores nabolande og ude i verden. Det er et meget kraftigt stof, og det er også derfor, at Sundhedsstyrelsen nu sender en advarsel ud, så vi kan undgå, at der er mennesker, der dør eller kommer alvorligt til skade, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

50 gange stærkere end heroin

Konkret bliver stoffet, som findes under en række forskellige kemiske navne og strukturer, optaget på bekendtgørelsen om euforiserende stoffer. Derefter må stofferne kun anvendes medicinsk eller videnskabeligt.

Fentanyl er et potent, syntetisk opioid, der er omkring 100 gange stærkere end morfin og 50 gange så stærkt som heroin. Det bliver desuden brugt som et smertestillende middel i sundhedsvæsener i mange lande. De 12 stoffer, der nu bliver optaget på listen, er såkaldt fentanylanaloger, dvs. stoffer der minder om fentanyl i deres kemiske opbygning. Ingen af de 12 nu forbudte varianter bliver brugt i det danske sundhedsvæsen.

I Danmark har Sundhedsstyrelsen koblet mindst to dødsfald sammen med indtag af de fentanyllignende stoffer.

Mellem januar og oktober 2017 blev der registreret over 97 dødsfald i Sverige på grund af de farlige stoffer. Også i lande som Belgien, Tjekkiet, Storbritannien og USA har stofferne kostet liv.

Meget farligt at indtage 

Tilbage i januar lukkede svensk politi en større fentanylfabrik i en lagerbygning i den svenske by Klippan. Her blev der ved hjælp af avanceret udstyr fra Kina fremstillet færdigpressede piller, pulver og andre præparater, der indeholdt fentanyl. 

Der skal ikke store mægnder til, før man har indtaget en dødelig overdosis. Det forklarede Michael Lodberg Olsen, der er misbrugsekspert og stifter af organisationen Antidote Danmark, til TV 2 i januar måned:

- Der, hvor det er rigtig farligt, er, når man ikke ved, at man tager det. Hvis man for eksempel tager heroin blandet op med fentanyl, eller endnu værre, som vi har set i Canada, at folk har troet, de tog kokain, og så har det vist sig at være blandet med fentanyl.

Bliver hurtigt fanget af det

Henning Varming, der er læge ved Fredericia Misbrugcenter, fortæller, at misbrugere hurtigt bliver fanget af stoffet.

-  De bliver meget hurtigt afhængige af det. Det giver en hurtig rus og et voldsomt sus, som folk med misbrugspotentiale kan blive meget glade for.

- Man bliver ret hurtig tilvænnet stoffet, så man skal have mere og mere af det for at få nok. Hvis man så kommer ind i en pause og ikke får fentanyl og så pludselig vender tilbage til det, og tager den samme dosis, som man var tilvænnet inden pausen, så er der nogen, der får en overdosering – som man kan dø af, siger han.

Blandt de mest kendte ofre for fentanyl er popikonet Prince. Han blev fundet død i en elevator i sit hjem den 21. april 2016, og den efterfølgende obduktion viste, at han var død af en overdosis fentanyl.

29.05.18: Det er præciseret, at de 12 stoffer, der er kommet på listen er fentanyllignende stoffer.