BLOG: Regeringens tvangsudbud vil betyde Ăžget bureaukrati og tabte velfĂŠrdskroner

16x9
Skal kommunale opgaver fremover sendes i udbud fra Christiansborg? Det synes Magnus Heunicke ikke. Foto: Scanpix / Scanpix

BLOG: Regeringen fortÊller ofte om behovet for at afbureaukratisere den offentlige sektor. Vi er helt enige. Procesregler og dokumentation skal erstattes af tillid og mere selvstyre. Alligevel har regeringen for nylig fremlagt et forslag, der vil trÊkke markant i den modsatte retning. AltsÄ mere bureaukrati. StÄr det til regeringen, skal kommunerne fremover leve op til et bestemt mÄltal for udbud af opgaver.

Det kan mÄske umiddelbart lyde harmlÞst. Reelt betyder det dog, at Christiansborg skal til at detailregulere, hvor mange kommunale opgaver, som skal sendes i udbud i Kolding, Kerteminde, Kalundborg og landets Þvrige 95 kommuner.

I disse dage er det et halvt Är siden, at danskerne var til stemmeurnerne for at sammensÊtte landets 98 kommunalbestyrelser. Borgerne har sat deres kryds pÄ kandidater, de har tillid til, og som kender de lokale forhold. Det er derfor ejendommeligt, at regeringen kun et halvt Är senere vil tilsidesÊtte de nyvalgte lokalpolitikere og presse mÄltal ned over kommunerne.

Det er ikke, fordi Socialdemokratiet har noget imod at sende kommunale opgaver i udbud. Kommuner med rÞde og blÄ borgmestre sender omtrent lige mange opgaver i udbud. Og kommunerne kan jo allerede i dag sende sÄ mange kommunale opgaver i udbud, som de Þnsker - sÄ hvis det var en sÄ stor guldgrube, som regeringen hÊvder, havde de nok allerede gjort det. Problemet er i stedet den mistillid, som regeringen viser lokalpolitikerne. Hvorfor har regeringen ikke tillid til, at man lokalt er bedst til at vurdere, hvornÄr det giver mening at sende opgaver i udbud? Det er trods lokalpolitikerne, der kender de lokale forhold bedst.

Antallet af private udbydere er nemlig ikke det samme pÄ FanÞ som pÄ Frederiksberg. I landdistrikterne er der langt fÊrre private leverandÞrer til at byde ind pÄ opgaverne, sÄ hvorfor skal de tvinges til at sende et bestemt antal opgaver i udbud, hvis der ikke er leverandÞrer til at byde pÄ opgaven? Det er spild af penge, der kunne vÊre gÄet til den nÊre velfÊrd i stedet.

Det er nemlig langt fra en gratis omgang at sende opgaver i udbud. Rundt om pÄ landets rÄdhuse bruges der rigtig, rigtig mange timer og penge pÄ at udarbejde ringbind efter ringbind, der detaljeret og meget minutiÞst beskriver udbudsmaterialet med opgavebeskrivelse, kravspecifikationer og tildelingskriterier. De ringbind skal selvfÞlgelig kun udfyldes, hvis det giver mere velfÊrd for pengene. Hvis de alene skal udfyldes for at leve op til et centralt fastsat mÄl fra regeringen, sÄ ender det blot i Þget bureaukrati og udgifter for kommunerne.

Udbud af kommunale opgaver skal ikke blive et mÄl i sig selv. Udbud er ikke et mÄl men et middel. BÄde rÞde og blÄ borgmestre er imod tvangsudbud, der dikteres fra Christiansborg. Lad os derfor sikre kommunerne frihed til selv at vÊlge, hvornÄr kommunale opgaver skal sendes i udbud.