BLOG: Sæt kontanthjælpen på spil

16x9
Arkivfoto. Foto: Michael Bothager / Scanpix Denmark

BLOG: Dansk Arbejdsgiverforening kan med ny analyse vise, at mere end hver 3. kontanthjælpsmodtager reelt ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.

At st√• til r√•dighed for arbejdsmarkedet defineres ved aktiv jobs√łgning, at man er parat til at tiltr√¶de inden for 14 dage, og at man √łnsker sig et arbejde. I unders√łgelsen svarer flere end hver tredje af de adspurgte jobparate kontanthj√¶lpsmodtager selv, at de ikke lever op til kravene. Det er alts√• kontanthj√¶lpsmodtagernes egen udl√¶gning, der ligger til grund for Dansk Arbejdsgiverforenings alarmerende melding.

Det er helt uacceptabelt, at s√• mange kontanthj√¶lpsmodtagere ikke lever op til de forpligtelser, der er forbundet med at modtage offentlig fors√łrgelse. Liberal Alliance vil styrke kommunernes sanktionsmuligheder. Denne gruppe best√•r ikke af syge mennesker, der har legitime begrundelser for ikke at arbejde. Kald det manglende motivation, ugidelighed, pj√¶k eller noget fjerde ‚Äď resultatet er det samme; en uholdbar og urimelig situation.  I dag kan en kommune eksempelvis neds√¶tte ydelsen med et bel√łb svarende til tre dagssatser, hvis en kontanthj√¶lpsmodtager uden rimelig grund sig nej til et jobtilbud. Det er en for mild sanktion, som vi √łnsker sat op til et √•r.

Vi befinder os i opgangstider, hvor arbejdsl√łsheden falder, v√¶ksten stiger og der mangler arbejdskraft mange steder i landet p√• tv√¶rs af sektorer. Der er med andre ord for tiden rigtig gode muligheder for at komme i arbejde som kontanthj√¶lpsmodtager. Tallene viser da ogs√• gode takter, idet antallet af mennesker p√• passiv fors√łrgelse er faldende, men vi skal have de sidste med.

Det er helt afg√łrende for vores velf√¶rdssamfund, at dem, der kan arbejde og bidrage til samfundet, ogs√• g√łr det. Det rykker fundamentalt ved kontrakten i vores samfund, hvis man uden videre sanktioner kan leve p√• andres regning uden at opfylde sin del ved at v√¶re reelt og aktivt jobs√łgende. Det kan ingen v√¶re tjent med. Man kan ikke tillade sig at v√¶re kr√¶sen, hvis man lever p√• offentlig fors√łrgelse. Hvis man tilbydes et job, som man praktisk og fagligt kan varetage, s√• skal man sige ja tak.