Politik

BLOG: 100 forslag skal genoplive troen på, at politik nytter

BLOG: Dansk politik har desperat brug for nye, konkrete idéer. Derfor har Enhedslisten brugt over et år på at udvikle og udvælge de politiske tiltag, partiet ville gennemføre som de første, hvis vælgerne gav os magten til det.

Øvelsen har åbnet vores øjne for, hvor meget vi her og nu kunne gøre til gavn for det store flertal af befolkningen. Al den snak om nødvendighedens politik, som statsministre fra både Socialdemokratiet og Venstre har brugt som påskud for at sænke skatterne for de rigeste og ”effektivisere” den offentlige sektor med nedskæringer – den snak er løgn.

Vi har andre muligheder. Vi kan vælge en ny kurs.

Konkret, realiserbart, fuldt finansieret

Kernen i Enhedslistens plan er troen på, at fællesskab fungerer. Når vi står sammen i familien, i boligkvarteret, på arbejdspladsen eller i kommunen, så kan vi finde bedre løsninger, end hvis hver enkelt klarer den selv. Men smukke ord og værdier er ikke nok.

Vi ved, at politikere tit er bedre til at snakke principper, end til at vise hvordan de kan gennemføres i praksis. Derfor har vi krævet af os selv, at alle tiltagene i vores plan skal være specifikke. De skal kunne sættes i værk i løbet af 100 dage. De må ikke kun annullere andres dårlige beslutninger, men skal søsætte nye, progressive initiativer. Og så skal alt være finansieret krone for krone – uden at det medfører højere skat for almindelige danskere.

Politik må ikke overlades til politikere

Lige nu oplever vi, at fattigdommen stiger, mens direktører og chefer hæver større lønninger. At klimaforandringerne får større og større konsekvenser. At velfærdens kerneinstitutioner er under pres, mens overklassen gemmer millioner i skattely frem for at bidrage med sin del til fællesskabet. At gøre op med denne kurs og pengeinteresserne bag kræver politisk mod og vilje til forandring.

Med vores plan planen viser vi, at forandringer er mulige, hvis vi får flertal ikke bare for en ny statsminister, men for en ny politik. Det sidste betyder, at vi ikke bare må overlade politik til politikerne. Os der arbejder på Christiansborg skal turde lægge vores visioner frem i konkret form, så vi kan tage en åben og fælles diskussion om, hvordan samfundet skal udvikle sig. Ikke bare i folketingssalen, men på gader og stræder, i forsamlingshuse, på skoler og arbejdspladser

Selv inviterer vi til dialog om vores 100 forslag og opfordrer alle til at komme med deres tanker, kritik, håb og forslag online. Vi håber, at det vil gøre os klogere på, hvordan vi får Danmark på en mere grøn og solidarisk kurs. Men først og fremmest håber vi at få begejstringen tilbage i dansk politik ved at genoplive troen på, at vi i fællesskab kan forandre samfundet til det bedre.

Bland dig i debatten på 100dage.enhedslisten.dk.