Politik

Såret Syrien-kriger vil hjem til Danmark - Khader vil lade 'landsforræder' blive i Tyrkiet

V er modsat K hverken klar til at fratage den terrorsigtede passet eller lad ham blive i Tyrkiet. Det handler om grundliggende principper, lyder det.

Skal den sårede Syrien-kriger Ahmed el-Haj ud af et tyrkisk fængsel og sendes til Danmark?

Spørgsmålet er blevet aktuelt fredag, efter Radio24syv har afsløret, at den 26-årige danske statsborger sidder varetægtsfængslet i et tyrkisk fængsel, efter ikke at have givet lyd fra sig i flere år.

Ahmed el-Haj har siden 2014 været eftersøgt internationalt og sigtet for terror i Danmark in absentia, men selvom han nu er bag tremmer, skal han ikke udleveres til Danmark.

Det mener Naser Khader, der er retsordfører for Det Konservative Folkeparti.

- Jeg synes ikke, vi skal spilde ressourcer, tid og penge på sådan en landsforræder, som vil udgøre en sikkerhedsfare, hvis han kommer tilbage til Danmark, siger Naser Khader om manden, der endnu ikke er dømt. 

- Han skal blive i Tyrkiet. Søge asyl i Tyrkiet. Og så skal vi frakende ham hans statsborgerskab. Vi giver statsborgerskab ved lov, og vi kan tage det fra ham igen ved lov, fortsætter han.

V: Han skal hjem og have sin dom

Ahmad el-Haj var ifølge Radio24syv en blandt fire Syrien-krigere tilknyttet den radikaliserede gruppe ”Kaldet til Islam”, der udrejste til Syrien i 2012. Ifølge radiostationen fik gruppen efterfølgende andre danske statsborgere med muslimsk baggrund med ind i Syrien.

Hvis vi gør det her i Folketinget, vil det omgående bliver underkendt af domstolene

Preben Bang Henriksen (V)

De fire Syrien-krigere optrådte også i en Youtube-video fra 2013, hvor de skød til måls efter blandt andre forfatteren Lars Hedegaard, den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og netop Naser Khader. 

Den danske statsborger Ahmed el-Haj har været eftersøgt internationalt og været terrorsigtet i in absentia i Danmark. Video: Maria Runøe Møller

Hos Venstre er retsordfører Preben Bang Henriksen imidlertid uenig med sin konservative kollega i, at Ahmed el-Haj skal blive i Tyrkiet, hvor han har været fængslet siden 2017.

- Jeg så meget gerne, at han blev i Tyrkiet for tid og evighed. Men på den anden side set lever vi i et retssamfund, og der skal man hjem, og man skal have sin dom, siger Preben Bang Henriksen til TV 2.

Konventionerne binder

Han hæfter sig ved, at Ahmed el-Haj er sigtet for overtrædelser, der giver livsvarig fængsel, og derfor frygter han ikke, at han bliver til fare for det danske samfund.

Derudover afviser Venstres retsordfører, at det er muligt at tage statsborgerskabet fra en person, der ikke har dobbelt statsborgerskab.

- I et valgår er jeg nok nødt til at være den, der krydrer debatten med lidt saglighed.

- Der er ikke noget jeg har mere lyst til, end at tage statsborgerskabet fra vedkommende, men det kan bare ikke lade sig gøre. Hvis vi gør det her i Folketinget, vil det omgående bliver underkendt af domstolene. Sådan er reglerne altså i det her samfund. Vi har selv vedtaget dem og skrevet konventionerne under, siger Preben Bang Henriksen til TV 2.

S: De ligger, som de har redt

Københavns Politi bekræfter over for TV 2, at Ahmed el-Haj er fængslet i Tyrkiet, og at dansk politi er i kontakt med de tyrkiske myndigheder med henblik på at få ham udleveret.

Vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen bekræfter, at den danske statsborger Ahmed el-Haj sidder varetægtsfængslet i Tyrkiet.

Preben Bang Henriksen understreger, at Ahmed el-Haj hverken skal hjem med særtog eller privatfly, og at han selv eller familien skal betale for hjemtransporten.

Hans sag skal jo bedømmes af nogle uafhængige domstole, og ikke af politikere som lever af at være populære i befolkningen

Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen

Tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) mener ikke, at de danske myndigheder skal gøre ”noget særligt” for at få Ahmed el-Haj eller andre fængslede krigere hjem.

- Som situationen er nu, mener jeg ikke, vi skal bruge ressourcer på at få dem hjem. De har valgt et regime og frasagt sig rettigheder ved at brænde deres pas, så de ligger, som de har redt, siger Morten Bødskov til TV 2.

Søster: Såret under bombeangreb

Ahmed el-Hajs søster, Samah el-Haj, fortæller til Radio24syv, at hendes bror er blevet hårdt såret under et bombeangreb i Syrien. Hun siger, at han er skadet i ben, ryg og hofter, og at han har brug for en operation for at gå ordentlig igen.

Derfor kræver familien ham udleveret til Danmark.

Ahmed el-Hajs forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen, er enig i kravet om udlevering. Han siger, at den terrorsigtede lever under ”meget uhygiejniske kår” og sidder i kørestol. Han langer samtidigt ud efter Naser Khader.

- Hans (den sigtede, red.) sag skal jo bedømmes af nogle uafhængige domstole, og ikke af politikere som lever af at være populære i befolkningen, siger Michael Juul Eriksen og tilføjer:

- Vi har et retssystem, hvor vi behandler alle lige, og vi gradbøjer ikke reglerne afhængigt af, hvad folk er sigtet for. Der har man de samme rettigheder, og nu har man altså at gøre med en person, som har været dansk statsborger siden han blev født.

Michael Juul Eriksen bekæfter over for TV 2, at Ahmed el-Haj udelukkende har dansk statsborgerskab.