Politik

Utålmodig rød blok vil ændre danskernes plastik-vaner

En samlet rød blok er klar med en plan for at komme plastikforurening til livs. De mener, at regeringen har set passivt til for længe.

Rød blok går nu i fælles front mod et grønnere Danmark, der ifølge dem er blevet sort af plastik.

Torsdag eftermiddag præsenterer de røde partier en samlet plan for, hvad de vil gøre for at dæmme op for plastikforurening, hvis de får flertal i Folketinget.

- Vi kan ikke ignorere, at der ender alt for meget plastik i vores natur. Det ødelægger miljøet, siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til TV 2. 

Danske familier smider i gennemsnit et kilo plastik ud om ugen, og for meget af det ender i naturen, mener partierne. De kritiserer regeringen for ikke at handle på problemet.

- Vi har et kæmpe problem med plastik overalt i vores natur. Derfor er det også ubegribeligt, at regeringen tøver, siger Pernille Skipper, der er politisk ordfører i Enhedslisten.

Nedenfor har TV 2 samlet de i alt syv initiativer.

Indsats mod plastikforurening

En samlet rød blok foreslår politisk regulering i kampen mod plastikforurening

Pant på flere plastikflasker

Pant på flere plastikflasker

Plastikflasker med pant bliver ofte samlet hurtigt op i naturen. Derfor ønsker rød blok, at der skal pantemballage på flere typer plastikflasker som for eksempel; saftflasker, juiceflasker og proteinflasker. 

Foto: Dansk Retursystem

Afgift på vandflasker

Afgift på vandflasker

For at nedbringe forbruget af plastik, må færre købe drikkevand på plastflaske. Rød blok vil derfor indføre en afgift på flaskevand i plastikflasker.

Foto: Shutterstock

Højere afgift på plastikposer

Højere afgift på plastikposer

Den gennemsnitlige dansker bruger hvert år 80 plastikposer. Det løber op i 460 millioner i alt. Det tal skal bringes ned ved at forhøje afgifterne på plastik- og papirposer samt engangsservice.

Foto: Kristian Brasen / Scanpix

Forbud mod gratis plastikposer

Forbud mod gratis plastikposer

Butikkerne skal fremover opkræve et gebyr på plastikposer med hank i alle materialer. Rød blok håber, det vil få flere til at genbruge poserne.

Foto: Martin Høien / Scanpix Danmark

Plastik skal genbruges

Plastik skal genbruges

Producenter af plastik skal i højere grad bruge plasttyper, der kan genanvendes i andre produkter. Det konkrete forslag skal drøftes med industrien.

Foto: Mathias Bojesen / Scanpix Denmark

Plastisk skal fjernes fra naturen

Plastisk skal fjernes fra naturen

Rød blok vil styrke indsatsen for at fjerne plastik og andet affald fra strande og øvrig natur.

Foto: Boris Horvat / Ritzau Scanpix

Strømlinede regler for kommunerne

Strømlinede regler for kommunerne

Landets 98 kommuner skal have strømlinede regler for indsamling af affald og genanvendelse af affald til nye produkter på plastik- og tekstilområdet.

Foto: Jakob Boserup / Scanpix Danmark

Regeringen har syltet problemet

Sidste år annoncerede Miljø- og fødevareministeriet en større national plast-handlingsplan, som stadig er ikke er lagt frem.

- Hvis vi skal tro på, at regeringen rent faktisk ønsker at gøre noget godt for miljøet, så må de snart komme på banen, siger Mette Frederiksen til TV 2. 

- Regeringen har syltet at gøre noget ved det i årevis, siger SF's formand Pia Olsen Dyhr.

Den nyudnævnte minister på området vil dog ikke forhaste sig. Han forventer at præsentere udspillet efter sommerferien.

- Jeg skal ikke komme rendende med en plan kun tre uger efter, at jeg har sat mig i Miljø- og Fødevareministeriet, uden at jeg har haft lejlighed til at sætte mig ordentligt ind i de mange indspark, der er kommet fra forskellige interessenter, skriver Jakob Ellemann-Jensen i en mail til TV 2. 

Oppositionen har fremlagt en plan for at komme plastikforurening til livs. Miljø- og fødevarerminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), har taget imod tiltaget og vil fremlægge en plan på området efter sommer.

Men i rød blok mener man, at arbejdshandskerne skal på med det samme.

- Vi står i en alarmerende situation, hvor naturen er ved at drukne i plastik, siger Uffe Elbæk fra Alternativet.

Danskerne er de værste i EU

Den seneste tid har TV 2 NYHEDERNE sat fokus på plastikforurening, hvor det blandt andet er kommet frem, at flere kommuner ikke samler plastaffald ved husstandene. I stedet ender det hele på forbrændingen. 

- Står det til mig, møder vi kun plastik, som har været brugt før. Og det skal bruges igen, når vi er færdige med det, siger den radikale leder Morten Østergaard til TV 2. 

Det er nogle fine forslag, der her er kommet på bordet

Jakob Ellemann-Jensen, miljø- og fødevareminister

Problemet bliver også behandlet på højeste plan i EU, hvor kommissionen forventes at foreslå en række forbud mod forskellige plastprodukter i den kommende uge. Eksempelvis kan vatpinde forsvinde fra badeværelset i fremtiden. 

EU-borgerne genererer hvert eneste år 25 millioner tons plastikaffald. En tredjedel bliver indsamlet og genbrugt, men danskerne har en kedelig effekt på den statistik som de absolut dårligste til at genanvende plastikemballage fra de private skraldespande.

- Vi er afhængige af plastik

Med de syv initiativer, som Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet står bag, vil partierne forsøge at påvirke danskernes vaner i "den rigtige retning", som de skriver. 

- I dag er vi afhængige af plastik. Vi skal på afvænning, siger Morten Østergaard.

Ifølge en Megafonmåling mener ni ud af 10 danskere, at det er vigtigt at sortere plastik i husholdningen, så det kan genanvendes. 

Man kan jo godt tale om, at der er en holdningsændring hos danskerne på vej. Hvorfor er der behov for et øget fokus, som I nu lægger op til?

- For det første fordi, at plastikforurening tager til, og vi forbruger rigtig meget. For det andet fordi, at den nuværende regering, i vores øjne, simpelthen ikke rykker hurtigt nok, siger Mette Frederiksen til TV 2.

Miljø- og fødevareministeren er dog klar til at rykke. Til TV 2 skriver Jakob Ellemann-Jensen i en mail:

- Det er en klar prioritet for mig at få en plasthandlingsplan for Danmark med bred opbakning. Det er nogle fine forslag, der her er kommet på bordet, og jeg er glad for, at alle Folketingets partier synes, at plast er en vigtig dagsorden.