Skandalen om udbytteskat

Skat sagsøger selskaber for 11 milliarder kroner

Skat vil nu forsøge at inddrage flere af de milliarder kroner, som statskassen har mistet til udenlandske selskaber, der har svindlet med udbytteskat.

Skat sagsøger nu flere selskaber i 50 civilretlige sager for i alt 11 milliarder kroner.

Det sker i forbindelse med de omdiskuterede sager om svindel med udbytteskatten, der har kostet statskassen 12,7 milliarder kroner. Skatteministeren forventer, at en stor del af de penge kan komme tilbage i statskassen.

- Det er ikke det samme, som at pengene ender tilbage i statskassen i morgen, men vi har en forventning om, at en væsentlig del kan komme hjem.

To spor i sagen

Bagmandspolitiet er allerede igang med den strafferetlige efterforskning, som har ført til flere ransagninger og afhøringer. Nu går skattemyndighederne også en civilretlig vej, og jagter de selskaber, som har hjulpet svindlerne med udbytteskatten; for eksempel pensionsselskaber og skatterådgivere.

- Skat er sammen med kammeradvokaten i fuld gang i en lang række lande. Og i alt er det forventningen, at man i første omgang vil sagsøge for 11 milliarder kroner, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

- Det er jo min pligt som skatteminister at gøre alt, hvad vi kan. Ikke bare for at fange svindlerne, men også at forsøge at få så mange penge som overhovedet muligt tilbage i den danske statskasse, siger han og understreger, at udfaldet langt fra er sikkert.

- Det er meget komplicerede sager, som nu skal føres ved udenlandske domstole, og det er desværre ikke sikkert, hvordan de ender, siger Lauritzen.

Svindelkronerne kommer tilbage

I 2015 blev det afsløret, at den danske statskasse var blevet svindlet for mere end 12 milliarder kroner. Bedragerne foregav at eje aktier i danske virksomheder og havde derfor krav på at få refunderet skat af udbyttet.

Når danske aktieselskaber udbetaler udbytte, indeholdes der en dansk udbytteskat på 27 procent.

Udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, kan ansøge Skat om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.

Skat anmeldte i 2015 formodet svindel med refusion af udbytteskat i en størrelsesorden på omkring 6,2 milliarder kroner. Senere er beløbet steget til 12,7 milliarder kroner. Det er foreløbigt lykkedes den såkaldte Sporingsgruppe i Bagmandspolitiet at få beslaglagt i alt cirka 2,7 milliarder kroner.

Det forudsætter dog en fældende straffedom før, at pengene endeligt er retur i den danske statskasse.

Landsret stadfæster dom mod tidligere Skat-ansat

Mens sagen om refusion om udbytteskat buldrede i Skat, kom det frem, at to ansatte muligvis havde været medvirkende til den omfattende svindel.

En tidligere ansat i Skat idømmes i landsretten fem års fængsel for korruption og for fusk med udbytteskat. Hans ven idømmes fire og et halvt års fængsel.