BLOG: Danskerne kan lide EU - et grønt EU

16x9
EU-flaget Foto: Scanpix / Scanpix

BLOG: Vi har hørt det igen og igen: Danskerne er en flok EU-skeptikere, der ikke vil have presset alt muligt ned over hovedet af ”dem dernede i EU”.

Men sandheden er – heldigvis – en anden. En ny Eurobarometerundersøgelse viser, at den danske befolkning ikke alene er positiv over for vores medlemskab af EU; vi er faktisk de mest positive i hele unionen. 76 procent af danskerne synes således, at medlemskabet af EU er "en god ting" - en stigning på ni procent siden efteråret. Det gør mig ubetinget glad at læse.

For nej, der er ikke noget ”nede i EU” – vi er EU. Man siger jo heller ikke ”henne i samfundet” – vi er en del af samfundet. 

Danskernes – måske for mange overraskende - positive indstilling er unægteligt godt nyt for et konstruktivt samarbejde – og det har vi brug for, hvis vi sammen skal tackle tidens store udfordringer. Ikke mindst et klima og en natur i dyb krise. Eurobarometermålingen viser da også, at netop den grønne dagsorden i EU står højest på danskernes liste over vigtige emner. Igen en statistik, der giver mig et smil på læben. For det europæiske fællesskab har de muskler, der skal til, for at vi for alvor kan rykke Europa og verden i en grønnere retning.

Vi ser det med klimamĂĄlene (som den danske regering til min store forundring ikke vil være med til at skærpe), vi ser det ved forbuddet mod bidræbende pesticider og et helt aktuelt eksempel er den plastikhandleplan, som Europa-Kommissionen netop i dag har pĂĄ dagsordenen. Bliver den vedtaget, kan vi vinke farvel til en stor del af den plastikplage, vi lider under. Ikke flere plasticsugerør, farvel til engangsservice og vatpinde af plastik, for bare at starte et sted. Det kan vi kun hilse velkommen! Jeg læste i dag om en seniorforsker, der pĂĄ et kvarter havde fundet ikke mindre end 35 vatpinde pĂĄ en strand i Danmark. Tænk lige over, hvad det gør ved naturen – ikke mindst dyrelivet, der i hidtil uset omfang bliver fundet med ufordøjelige plastrester i maven. 

Om godt et år går danskerne til parlamentsvalg. Her håber jeg, at vi vil se den grønne dagsorden afspejlet. For Alternativets vedkommende er vi ikke i tvivl: EU er et af de vigtigste fællesskaber, vi kan gøre brug af, hvis vi skal ændre kursen for kloden – og det skal vi! Der er brug for, at Europa-Parlamentet bliver grønnere og mere progressivt end nogensinde. Vi hepper og hejser de grønne stjerner.