Politik

Støjbergs opfordring vækker opsigt i udlandet: Et angreb på ramadanen

Flere internationale medier hæfter sig ved, at Inger Støjberg tidligere har forsvaret den omdiskuterede smykkelov og fejret stramninger med kage.

Inger Støjberg (V) har gjort det før, og nu gør hun det igen: Vækker opsigt i store internationale medier.

Denne gang er anledningen, at udlændinge- og integrationsministeren i debatindlæg i BT opfordrer muslimer til at tage ferie under fastemåneden ramadanen, som for nylig er begyndt.

På den anden side af Øresund har flere svenske medier lagt mærke til udmeldingen fra Inger Støjberg.

- Integrationsminister til angreb på ramadanen, lyder det i overskriften hos både Aftonbladet og Sydsvenskan.

Tyrkisk avis kalder Støjberg en 'hardliner'

Årsagen til Inger Støjbergs opfordring er, at hun mener, at knap 18 timer uden mad og drikke er uholdbart, hvis der er et arbejde, der skal passes.

FAKTA: Rundt om ramadanen

- Ramadanen er muslimernes fastemåned og varer 29-30 dage.

- Ramadanen er én af islams fem søjler. Det er de vigtigste forskrifter, muslimer bør følge.

- Formålet er at mindes profeten Muhammeds første åbenbaring.

- Fasten skal få muslimer til at føle, hvordan fattige har det. Samtidig skal de vise, at de har disciplin til at følge Allahs bud.

- Fra daggry til solnedgang fastes der. Mad og drikke er forbudt - samt rygning, seksuel aktivitet, skænderier og bandeord.

- I 2018 begynder ramadanen ved solnedgang tirsdag 15. maj og afsluttes torsdag 14. juni.

- Ramadanen afsluttes med fejringen eid.

Udlændinge- og integrationsministeren nævner konkret, at det kan være farligt for alle, hvis buschaufføren hverken spiser eller drikker i løbet af dagen, ligesom en medarbejder på en fabrik eller et sygehus ifølge hende ikke yder det samme som normalt.

Den tyrkiske avis Hürriyet har via et telegram fra det store nyhedsbureau AFP også taget historien op.

I overskriften kalder Hürriyet Inger Støjberg for en ”hardliner” og hæfter sig ved, at ministeren mener, at ramadanen kan være farlig for alle.

Artiklen i den tyrkiske avis nævner også, at Inger Støjberg tidligere har gjort sig bemærket uden for Danmarks grænser. Eksempelvis i marts 2017, hvor hun lagde et billede af sig selv på Facebook med en stor kage for at fejre regeringens stramninger på udlændingeområdet.

Et andet eksempel er den såkaldte smykkelov. Den giver politiet mulighed for at beslaglægge flygtninges værdigenstande, og den vakte stor international opsigt ved vedtagelsen i begyndelsen af 2016.

- I løbet af de sidste 15 år har landet (Danmark, red.) strammet sin indvandringspolitik og insisteret på, at indvandrere skal lære landets skikke og sprog for at tilpasse sig arbejdsmarkedet, står det i artiklen hos Hürriyet.

Talskvinde for en strammer-regering

Den britiske avis The Guardian bragte i forbindelse med omtalen af smykkeloven en karikaturtegning af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som nazist.

Avisen har via et telegram fra nyhedsbureauet AP også lagt mærke til opfordringen fra Inger Støjberg om at tage ferie under ramadanen. Ligesom i artiklen hos tyrkiste Hürriyet beskrives Inger Støjberg som en ”hardliner”, og der lægges vægt på, at hendes regering har et stort fokus på udlændinge.

- Støjberg er medlem af det konservative liberale parti, der alene udgør Danmarks nuværende mindretalsregering under ledelse af statsminister Lars Løkke Rasmussen siden 2015. I de seneste år er hun blevet talskvinde for regeringens betydelige stramning af asyl- og indvandringsreglerne, står der i artiklen hos The Guardian.

Avisen har tilsyneladende ikke lagt mærke til, at regeringen ikke længere kun udgøres af Venstre. Siden november 2016 har Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti også været med.

Ekspert: - Det er noget fis

Inger Støjbergs frygt for eksempelvis trafiksikkerheden i forbindelse med ramadanen har fået kritik fra flere sider.

Humanbiolog Anders Nedergaard, der har en ph.d. i muskelbiologi fra Københavns Universitet, kalder opfordringen om at tage ferie for ”noget fis” og ”ren polemik”.

Ifølge ham kan dehydrering ramme ens arbejdsevne, men det sker ikke nødvendigvis under en 18-timers faste, siger han.

- Man kan sagtens klare sit arbejde uden mad og drikke i løbet af en dag. Kun hvis man er vant til at drikke tre-fire liter per dag og pludselig stopper med at drikke, så kan det godt være et problem. Eller hvis man er prædiabetiker, siger Anders Nedergaard til TV 2.

Jan Villadsen, der er gruppeformand for Transportgruppen i 3F, forsikrer, at der aldrig har været nogen problemer med sikkerheden, når buschauffører har fastet under ramadanen.

Der har aldrig været problemer med sikkerheden under ramadanen, siger gruppeformand for transportgruppen i 3F Jan Villadsen. Video: Emil Færch

Intern uenighed i Venstre

Over for TV 2 fastholder Inger Støjberg, at det er ”helt logisk”, at en begrænset mængde mad, drikke og søvn har indflydelse på arbejdsindsatsen. Hendes partifælle Jacob Jensen, der også er Venstres finansordfører, tager dog afstand fra opfordringen.

Han siger, at der er tale om et ikke-eksisterende problem, og nævner også, at politikerne ikke skal blande sig i, hvornår der skal holdes ferie.

- Der kan også være andre tidspunkter, hvor vi andre, som ikke følger ramadanen, måske har været til en julefrokost og følt os lidt tunge i hovedet dagen efter, siger Jacob Jensen til TV 2 og nævner, at der kan være andre kollegaer, der hjælper med vagtbytte eller lignende.

Venstres gruppeformand, Karen Ellemann, siger til TV 2, at folketingsgruppen ikke bakker op om Inger Støjbergs opfordring.

Hun siger, at det er velkendt, at der er forskellige holdninger i partiet, og fremhæver, at det skal der være plads til.

Jacob Jensen, der er folketingsmedlem og Venstres finansordfører, er ikke enig med Inger Støjberg. Video: Emil Færch

Venstres tidligere folketingsmedlem Fatma Øktem er ligesom Jacob Jensen modstander af, at politikere skal blande sig i ramadanen.