Politik

Ekspert om Støjbergs ramadan-forslag: Det er noget fis

Det er helt logisk at afholde sin ferie, når der er en religiøs højtid, mener udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Muslimernes fastemåned, ramadan, er i gang, og frem til den 15. juni skal muslimer, der følger højtiden, holde sig fra mad og drikke fra daggry til solnedgang.

Med Danmarks lange sommeraftener kan det betyde op til 18 timers fasten, og det bekymrer udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). 

I et indlæg i BT skriver hun, at hun frygter, at den manglende energiindtagelse kan få negative konsekvenser.

- Det kan helt lavpraktisk være farligt for os alle, hvis buschaufføren hverken spiser eller drikker i løbet af en hel dag, ligesom man selvsagt ikke yder eller præsterer nær det samme på fabrikken eller på sygehuset, hvis man gennem en hel måned ikke spiser eller drikker i alle døgnets timer, skriver ministeren i debatindlægget.  

FAKTA: Rundt om ramadanen

- Ramadanen er muslimernes fastemåned og varer 29-30 dage.

- Ramadanen er én af islams fem søjler. Det er de vigtigste forskrifter, muslimer bør følge.

- Formålet er at mindes profeten Muhammeds første åbenbaring.

- Fasten skal få muslimer til at føle, hvordan fattige har det. Samtidig skal de vise, at de har disciplin til at følge Allahs bud.

- Fra daggry til solnedgang fastes der. Mad og drikke er forbudt - samt rygning, seksuel aktivitet, skænderier og bandeord.

- I 2018 begynder ramadanen ved solnedgang tirsdag 15. maj og afsluttes torsdag 14. juni.

- Ramadanen afsluttes med fejringen eid.

- Noget fis og polemik

Støjbergs frygt har dog ikke noget på sig. Det mener humanbiolog Anders Nedergaard, der har en ph.d. i muskelbiologi fra Københavns Universitet. 

Ifølge ham kan det ramme ens arbejdsevne, hvis man dehydrerer, men det bliver man ikke nødvendigvis af en 18-timers faste, siger han.

- Man kan sagtens klare sit arbejde uden mad og drikke i løbet af en dag. Kun hvis man er vant til at drikke 3-4 liter per dag og pludselig stopper med at drikke, så kan det godt være et problem. Eller hvis man er prædiabetiker. 

Derfor er der heller ikke ros til integrationsministerens opfordring, som han langt fra er imponeret over. 

- Det er noget fis. Ren polemik, siger Anders Nedergaard. 

Afstemning

Hvordan påvirker det din ydeevne, hvis du en hel dag ikke har fået noget at spise?

- Lyder som en, der har fået for lidt væske

Det er heller ikke ligefrem lykkedes Inger Støjberg at imponere Jan Villadsen, der er gruppeformand for Transportgruppen i 3F.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvor sådan en udtalelse kommer fra. Det lyder nærmest som én, der har fået for lidt væske, siger han til TV 2.

Han forsikrer, at der aldrig har været nogen problemer med sikkerheden, når buschauffører har fastet under ramadanen.

- Sådan en udtalelse må nærmest komme fra en, der aldrig har været på arbejdsmarkedet. 50 procent af dem, der kører i København, har anden etnisk baggrund end dansk. Skulle de nu holde ferie i en måned, fordi nogen tror, at der måske kan ske noget, når der beviseligt aldrig er sket noget? siger Jan Villadsen.

Støjberg: Kristne afholder også deres ferie i julen

Med Inger Støjbergs opfordring til, hvornår muslimer bør holde ferie, blander hun sig i et forhold, der typisk aftales internt mellem arbejdsgiver og arbejdstager. 

Men opfordringen er forenelig med hendes liberale grundsyn, mener hun.

- Selv om jeg er liberal, kan jeg godt have en holdning til, at det ville være fint, hvis de afholdte ferie under ramadanen. 

- Det her handler om, at når vi har et moderne samfund, der skal fungere 24 timer i døgnet, så kunne man godt tage det hensyn, at man holder ferie, når der er højtid. Ligesom at vi kristne, afholder vores ferie, når vi fejrer jul. Det er et meget logisk hensyn at tage, siger Inger Støjberg. 

Partifælle: Et ikke-eksisterende problem

Heller ikke i ministerens eget parti møder hun ubetinget opbakning til ideen om, at fastende muslimer bør holde ferie under ramadanen, fordi de kan være til fare for andre.

- Inger er jo kendt for at sætte en debat i gang. Det har hun også gjort her, og det tager jeg som en invitation til at deltage i den debat. Og jeg er ikke enig med Inger Støjberg i det udsagn, siger Jacob Jensen, der er folketingsmedlem og Venstres finansordfører, til TV 2. 

Jacob Jensen, der er folketingsmedlem og Venstres finansordfører, er ikke enig med Inger Støjberg. Video: Emil Færch

Han har mandag skrevet en opdatering på Facebook, hvor han spørger retorisk, om der mon findes statistik, der kan underbygge Inger Støjbergs bekymring.

- Tror vist, det er noget med at påpege et teoretisk problem, som tilsyneladende er ikke-eksisterende, i hvert fald hvis man skal tro Arriva, hvor cirka halvdelen af buschaufførerne er muslimer. Her finder man praktiske løsninger blandt medarbejderne uden politisk indblanding. Måske vi politikere skulle koncentrere os om at løse de virkelige problemer først, skriver han.

- Når der kommer en opfordring til, at man skal holde ferie på et bestemt tidspunkt. Så synes jeg blot, det er noget, vi skal holde os for gode til at blande os i, siger Jacob Jensen til TV 2

I år begyndte ramadanen ved solnedgang tirsdag den 15. maj. Den afsluttes torsdag den 14. juni. Børn, ældre, syge, gravide, menstruerende, sportsfolk og rejsende er undtaget fra at faste.

Ramadanen afsluttes med fejringen eid.