Politik

Seks ministre skal lave politik for hovedstaden - mudret signal, siger cheføkonom

Erhvervsminister Brian Mikkelsen har nedsat en ny hovedstadskommission, der skal fremme vækst, men er det nu virkelig nødvendigt, spørger cheføkonom.

Hvis Danmark for alvor skal klare sig i den internationale konkurrence, er det afgørende, at København er velfungerende. 

Det mener erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), der sammen med seks ministerier skal se på, hvordan man frem mod 2030 kan skabe bedre infrastruktur, flere boliger og renere luft i København.

- Vi laver en egentlig hovedstadspolitik, og det kan jeg ikke erindre, at nogen regering har gjort før, siger Brian Mikkelsen.

Udspillet kommer, efter at regeringen er blevet beskyldt for at udsulte landets hovedstad.

Det er ifølge kritikere eksempelvis kommet til udtryk som følge af udflytningen af statslige arbejdspladser.

- Nu må den hovedstads-bashing stoppe. Jeg køber ikke by-land-retorikken om, at hovedstaden og resten af landet står i modsætning til hinanden. Det er ikke dårligt for resten af landet, hvis hovedstaden styrkes, lyder det fra erhvervsministeren, der skal stå i spidsen for kommissionen. 

Cheføkonom skyder kommission ned

Der er udfordringer for hovedstadsområdet på blandt andet trafik- og byggeområdet, men at en ny kommission ligefrem skal belyse udfordringerne virker unødvendigt, for mange af problemerne er i forvejen kendte.

Sådan lyder det fra Steen Bocian, der er cheføkonom på Dagbladet Børsen og tidligere cheføkonom i Dansk Erhverv i kølvandet på regeringens melding. Samtidig undrer han sig over de skiftende signaler fra regeringen. 

- Der er ikke noget galt i at skifte fra den ene hest til den anden hest, men det er med meget korte aftræk mellem de to heste, at man skifter – og derfor bliver det også et lidt mudret signal, siger han.

Han fremhæver, at regeringen i januar meldte ud, at 1800 statslige arbejdspladser skulle flyttes fra København til provinsen.

Samtidig lancerede regeringen så sent som i november 2015 en vækststrategi for hele Danmark, fordi "væksten har også været ujævnt fordelt, og Danmark virker for mange opdelt i to dele - en med velfærd, vokseværk og virksomheder, ofte centreret om hovedstaden og Østjylland," som der står i strategien.

- Man risikerer at få brugt nogle ressourcer fjollet, hvis man med den ene hånd flytter arbejdspladser, og den anden hånd forsøger at fremme arbejdspladser. Så får vi to ting, der nærmest modarbejder hinanden, siger Steen Bocian.

Hele Danmark skal være så stærk som muligt

Ifølge cheføkonomen har København ikke flere unikke problemer end andre større byer i Danmark, hvor der også er en tilflytning.

- Den her hovedstadskommission kommer ikke til at gøre en forskel i forhold til, om København som hovedstad om 10 år står stærkt eller dårligt, siger Steen Bocian.

Samtidig fremhæver han, at der er behov for et løft rigtig mange steder i Danmark, men at det ikke nødvendigvis skal ske fra politisk hånd. Derimod skal det komme nedefra – fra erhvervslivet og de mennesker, der bor i området. Og frem for alt skal politikerne lade være med at stå i vejen for den vækst, som der ifølge Steen Bocian pibler frem i øjeblikket.

- Dybest set handler det om, at vi skal gøre Danmark så stærk som muligt og måske i mindre grad se på, om det sker i det ene eller det andet område, siger han.  

To nye ministre sidder med ved bordet

Ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen skal seks ministre udarbejde et udspil, der skal styrke udviklingen af hovedstadsområdet frem mod 2030 på fire fokusområder:

  1. Vækst og viden i hovedstadsområdet
  2. Plads til flere borgere
  3. Effektiv og smart mobilitet
  4. Et aktivt, attraktivt og grønt hovedstadsområde

Arbejdsgruppen består af erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), finansminister Kristian Jensen (V), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olsen (LA), miljø- og fødevareminister Jacob Ellemann-Jensen (V) og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).

Et færdigt udspil vil blive præsenteret i starten af 2019.