Politik

Danske specialstyrker trækkes hjem fra Irak

Islamisk Stat kontrollerer ikke længere store dele af Irak. Derfor trækkes danske specialstyrker hjem.

De danske specialstyrker i Irak er på vej hjem efter en veludført mission mod den militante bevægelse Islamisk Stat (IS).

Sådan lyder det samstemmende fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) efter et møde torsdag i Udenrigspolitisk Nævn på Christiansborg.

- Det er sådan set udslag af en succes. For nu er IS bekæmpet på den måde, at de ikke besidder større geografiske områder i Syrien eller Irak, siger Claus Hjort Frederiksen.

Det betyder ifølge Claus Hjort Frederiksen, at kampene mod IS i fremtiden bliver af en helt anden type.

- Kampene ændrer karakter. Fra at IS var nogle, der havde et territorium at forsvare, så er IS ved at transformere sig til en oprørsbevægelse, der vil lave enkeltaktioner, selvmordsaktioner og så videre, siger han.

Vil fortsat være til stede i Irak

Claus Hjort Frederiksen understreger, at kampen mod IS ikke er slut. Danmark vil fortsat være til stede i Irak og bidrage til, at de irakiske sikkerhedsstyrker selv kan varetage sikkerheden i landet.

Men opgaven med at sikre, at IS ikke har sit eget territorium anser han for løst.

- Det har været hovedformålet. Når jeg lægger vægt på det med territorium, så er det fordi de har haft adgang til oliekilder, adgang til at beskatte folk og røve folk, så de kunne finansiere deres terrorvirksomhed. Derfor det har været helt afgørende at fratage dem den mulighed, siger Claus Hjort Frederiksen.

Irakerne er klar til at stå mere på egne ben, lyder det fra forsvarsministeren.

- Vi forlader ikke bare Irak, så den brutale terrororganisation igen kan få frit lejde, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Danmark vil forsat være en del af koalitionen mod Isil med vores trænings- og radarbidrag. Og fra koalitionen er der stor tilfredshed med og anerkendelse af de danske bidrag og deres indsats, siger han.

Udsendt i august 2016

Det danske specialoperationsstyrkebidrag blev udsendt i august 2016. Folketingsbeslutningen åbnede mulighed for udsendelse af op til cirka 60 personer inklusive nødvendige støttefunktioner.

Bidraget har haft til opgave at træne og rådgive irakiske enheder samt støtte dem gennem informationsindhentning og eventuel påkaldelse af luftstøtte.

De danske specialstyrker har desuden haft mandat til at gå ind i det irakisk-syriske grænseområde.

Danmark bidrager fortsat med et kapacitetsopbygningsbidrag på op til 180 personer og et radarbidrag. De er alle placeret på al-Asad-luftbasen i Irak.

Anders Langballe: Et vidtgående mandat

TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, har i flere omgange besøgt den base i Irak, hvor de danske specialstyrker holdt til. 

- Det har været et ret vidtgående mandat, de her specialstyrker har ageret efter i Irak. De har lavet ret voldsomme ting. De har været ude i forreste linje i kampen mod Islamisk Stat.

- De danske specialstyrker arbejdede med de irakiske militser, de trænede dem inde på Al-Asad Airbase i Irak. Når de irakiske styrker skulle ud i kamp mod Islamisk Stat, så fulgte de danske specialstyrker med, siger Anders Langballe.

Han fortæller, at det var irakerne, der skulle tage kampen mod Islamisk Stat, men at de danske specialstyrker skulle assistere, når de irakiske styrker blev pressede.

Store dele af Irak kontrolleres ikke længere af Islamisk Stat. Derfor trækkes danske specialstyrker hjem.