Politik

Bred aftale skal sikre bedre mobil- og internetdækning

Nyt teleforlig udvider bredbåndspuljen og skal fremtidssikre mobildækningen i Danmark.

Det skal være slut med sorte huller i Danmark, hvad enten man forsøger at ringe fra telefonen eller koble sig på internettet. Også i de tyndtbefolkede områder af Danmark.

Derfor har regeringen - med opbakning fra resten af Folketingets partier - i dag præsenteret en aftale, som med udspillets egne ord skal sikre bredbånd og mobil i "digital topklasse". 

Af aftalen fremgår det, at "Danmark skal have den bedste europæiske udrulning af og de bedste telepolitiske rammer for anvendelse af digital infrastruktur." 

Det sker konkret ved, at bredbåndspuljen forøges med 60 millioner kroner i år, så der i alt udmøntes 100 millioner kroner i 2018. Samtidig skal byerne ikke forvente, at aftalen hjælper dem med hurtigere mobilbrug og internetsurfing. Fremover vil byzoneadresser i bykommuner ikke længere kunne søge om tilskud fra bredbåndspuljen.

5G kommer - op til 100 gange hurtigere end 4G

Målsætningen er, at alle husstande og virksomheder senest i 2020 skal have adgang til en bredbåndsforbindelse med en hastighed på mindst 100/30 Mbit/s. 

I 2017 havde 89 procent adgang til samme hastighed. Parterne er også enige om at udarbejde en national handlingsplan for udrulning af 5G i Danmark. 

 - Vi er enige om at skabe bedre rammer for udrulning af 5G, og jeg er glad for, at det er så stort et hold, der står bag aftalen, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

I løbet af de næste tre til fem år ventes det, at 5G, der er næste generations mobilteknologi, introduceres i Danmark. 5G er op til 100 gange hurtigere end det nuværende 4G-net. 

Danmark halter efter resten af Skandinavien, når det kommer til at gøre klar til 5G, men det skal der rettes op på nu. Derfor nedsættes et forum, der skal se på det.

Afstemning

Hvordan er mobildækningen, hvor du bor?