Sprogprøver indføres i 0. klasse i udvalgte områder
Ifølge undervisningsministeren er det nødvendigt med mere konsekvenspædagogik.
Der skal indføres sprogprøver i 0. klasse i udvalgte områder, så børn med dårlige danskkundskaber får forbedret deres sprog.
Det er et af hovedpunkterne i en delaftale om en styrket indsats mod parallelsamfund, som regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet onsdag eftermiddag har indgået.
Sprogprøverne skal være på skoler med en høj andel af børn fra udsatte boligområder, og de skal kombineres med intensiv sprogundervisning, så eleverne bliver bedre. De indføres fra skoleåret 2019/2020.
Her kan du få overblik over elementerne i aftalen.
Det siger politikerne
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) siger, at der i dag er for mange børn, der ikke kan dansk, når de skal i 1. klasse. Derfor er det nødvendigt at gå hårdere til værks.
- Der er meget konsekvenspædagogik i det her udspil, og det er sådan set også meningen. Danmark er et lille land, og vi har haft svært ved at tage imod så mange migranter, som vi har og sørge for, at de kommer ind i samfundet, siger Merete Riisager.
Hun afviser, at trusler om at gå 0. klasse om og fratagelse børnechecken er for meget pisk.
- Vi kan se i Danmark, at de børn, der for eksempel kommer med en ikke-vestlig baggrund og bor i nogle af de her boligområder, klarer sig relativt ringere end børn med lignende baggrund i mange af de lande, vi sammenligner os med.Det er blandt andet fordi, vi kun har haft den bløde indsats, siger Merete Riisager.
Socialdemokratiets integrationsordfører, Mattias Tesfaye, er glad for, at der øremærkes 32 millioner kroner til de 45 skoler, som bliver omfattet af de nye sprogprøver.
- Nu bliver det virkelig muligt at hjælpe de børn, der desværre kommer i skole uden at kunne tale ordentligt dansk. De er så langt bagud på point, at de risikerer aldrig rigtig at indhente det. Det er de børn, Socialdemokratiet har kæmpet for, og som vi giver et kæmpe løft med den her aftale.
Dansk folkepartis undervisningsordfører, Alex Arendtsen, siger:
- For Dansk Folkeparti har det været vigtigt med et nybrud i tilgangen til børn og unge med ikke-vestlig baggrund i undervisningssystemet. Udfordringerne i skoler og på uddannelsesinstitutioner med mange elever med ikke-vestlig baggrund er desværre vokset sig så store, at der er behov for en meget konsekvent tilgang for at kunne løse dem.
Ghettolisten udvides
Tidligere på dagen blev regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF enige om den første delaftale i den nye ghettoplan. Aftalen handler om nye initiativer på boligområdet.
Her er det blandt andet besluttet, at ghettolisten udvides fra 22 til 30 boligområder, der skal være færre almene familieboliger i 2030 og flere ressourcestærke beboere i de udsatte boligområder.
Pengene blev fundet i en aftale mandag, hvor regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Radikale Venstre blev enige om at bruge 10 milliarder kroner fra Landsbyggefonden, som er hele den almene boligsektors opsparing til eksempelvis nybyggeri og renoveringer.
Der forventes aftaler om en styrket indsats mod parallelsamfund på beskæftigelses- og socialområdet den kommende tid.