Politik

Løkke afviser Trump: - Vi må ikke blive til dikkende lammehaler

Statsministeren opfordrer EU-landene til at stå sammen. Han er bekymret for, om verdenssamfundet kan regne med andre aftaler, hvor USA er med.

Lars Løkke Rasmussen (V) er bestemt ikke tilfreds med, at Donald Trump trækker USA ud af den internationale atomaftale med Iran.

Statsministeren slår fast, at Danmark fortsat bakker op, og ifølge den danske regering bør alle EU-lande gå imod Trumps beslutning.

- Der er brug for, at vi optræder med en fælles europæisk stemme, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2 i 'Talkshowet Lippert'.

- Det kan ikke nytte noget, hvis vi bliver så angstfulde, at vi degraderer os selv til at være dikkende lammehaler i forhold til en amerikansk præsident, tilføjer han.

Atomaftalen

Atomaftalen er indgået mellem Iran, de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, EU og Tyskland. 

Iran forpligter sig til at begrænse landets atomprogram til civil brug. 

Til gengæld har Iran fået adgang til de omkring 100 milliarder dollars, som var indefrosset i banker i udlandet.

Den amerikanske præsident skal jævnligt bekræfte, at Iran overholder vilkårene i aftalen. 

Hvis aftalen bliver brudt, bliver sanktionerne genindført. 

Brug for at gå hårdt til USA

EU’s udenrigschef og ledere i både Tyskland, Frankrig og Storbritannien har allerede meldt ud, at de fortsat bakker op om aftalen.

På et møde i næste uge skal EU-lederkredsen så diskutere emnet, og her håber og tror statsministeren, at EU-landene vil holde fast i atomaftalen.

Han nævner dog, at han ikke kan komme i tanke om historiske fortilfælde, hvor et totalt enigt Europa ”reagerer op mod en amerikansk præsident”.

- Og det er i virkeligheden bekymrende. Men der tror jeg, at problemerne ligger i Washington og ikke Bruxelles, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han medgiver, at det er længe siden, at en dansk statsminister har udtalt sig så firkantet om en amerikansk præsident.

- Men desværre er der brug for det, og så skal man ikke lade være, siger han.

Kan vi stole på aftaler med USA?

Atomaftalen blev underskrevet i oktober 2015, da Barack Obama var præsident. Foruden Iran er de fem permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd (Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA), Tyskland og EU med.

Det er en aftale, der forpligter Iran til at afvikle centrale dele af sit atomprogram, mod at omverdenen ophæver de omfattende sanktioner mod Iran, som har lagt landets økonomi i ruiner.

Men Donald Trump mener, at det er en ”grusom aftale”, hvor Iran trods løfter om det modsatte har fortsat sit atomvåbenprogram.

Lars Løkke Rasmussen medgiver, at aftalen – ligesom mange andre internationale aftaler - ikke er perfekt. Men han siger også, at det var den bedst opnåelige.

Foruden spørgsmålet om Irans atomvåben er den danske statsminister bekymret for noget mere principielt. Kan verdenssamfundet regne med de aftaler, USA indgår?

Den danske statsminister nævner, at Donald Trump tidligere har trukket USA ud af den internationale klimaaftale fra Paris, og at han har truet med at indlede en handelskrig mod Europa.

- Vi skal kunne stole på de aftaler, vi indgår med hinanden, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Og det er i virkeligheden - udover det snævre Iran-spørgsmål – det, der bekymrer mig mest. At vi ser en amerikansk præsident, som optræder mere og mere isolationistisk.

Frygt for sanktioner

Da Donald Trump tirsdag aften annoncerede sin beslutning, sagde han også, at Iran vil blive ramt af økonomiske sanktioner af ”højeste niveau”, og at andre lande, der hjælper Iran i dets stræben efter atomvåben, også risikerer stærke sanktioner.

Ifølge TV 2s korrespondent i Bruxelles Lotte Mejlhede, skaber det usikkerhed i EU.

- Tit har sanktioner den sideeffekt, at det også rammer andre. Kommer amerikanske sanktioner nu også til at ramme europæere, der handler med Iran, så kan det blive rigtig uoverskueligt, siger hun.

Og hos Dansk Industri er der også bekymring for, om det kan komme til at gå ud over danske virksomheder, der handler med Iran. Lars Løkke Rasmussen mener heller ikke, at sanktioner er vejen frem.

- Nu er det ikke for at gøre det til et spørgsmål om Lurpak-smør, men vi kan se, at der også er en stigende samhandel mellem Danmark og Iran, ligesom der er det med Iran og resten af Europa. Så det er trist, at USA trækker sig her, siger han.

Iran vil forblive en del af aftalen, selvom USA trækker sig. Det siger Irans præsident, Hassan Rouhani.