BLOG: Kønsopdeling i en dansk biograf? Nej tak!

16x9
Kønsopdeling hører sig ikke til i danske biografer, ifølge Pia Kjærsgaard. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

BLOG: Kønsopdeling i en dansk biograf er både trist, uforståelig og dybt reaktionær.

Mandag aften blev filmen ”Last Chance” vist for et kønsopdelt muslimsk publikum. Billetkøen var kønsopdelt, og det samme var biografsalen, hvor en bred kløft adskilte mænd og kvinder fra hinanden. Det foregik i Cinemaxx-biografen på Fisketorvet i København, som i dagens anledning var lukket for almindeligt publikum og forbeholdt muslimer.

En fra Australien indrejst imam – og filminstruktør - ved navn Mohamed Hoblos betegnede ifølge Jyllands-Posten arrangementet som en succes. Målet er at skabe ”informativt” indhold og at ”hjælpe islams budskab til at nå verden over”. Kriminelle unge opfordres til at konvertere til islam. Med andre ord: Der var tale om et missionerende møde i en dansk biograf.

Umiddelbart ledes tankerne hen på apartheid – først og fremmest på grund af forestillingens lukkede karakter, eksklusivt for et muslimsk publikum. Men også på grund af kønsopdelingen og de mange kvinder, som enten optrådte helt tildækkede iført niqab eller med tørklæde. Det er ubegribeligt, at en dansk biograf siger ja til at lægge hus til et arrangement, der efter min opfattelse lægger afstand til vores demokrati og ligestillingen mellem mænd og kvinder.

Set i det lys virker det som hånlig ironi, når instruktøren og imamen udtaler, at ”det er vigtigt, at vi fokuserer på vores ligheder i samfundet frem for vores forskelligheder”. Hvor kom den lige fra? Hvis nogen dyrker forskellighed i yderste potens, er det da netop en person som Mohamed Hoblos, der kønsopdeler mennesker i en lukket biografforestilling. En dansk biograf burde holde sig for god til at lægge lokaler til den slags.