BLOG: Når konkurrence på politisk korrekthed bliver for meget af det gode

16x9
Pia Kjærsgaard mener, at Føtex' valg om at stoppe salget af engangsservice i deres butikker er over grænsen. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

Nogle gange kan det godt blive for meget med butikkernes opdragelse af forbrugerne.

Hvis Føtex virkelig mener noget med sit tiltag om at fjerne engangsservice af plastik fra hylderne, burde man have haft alternativet parat med det samme.

Tag ikke fejl: Det kan være glimrende, når supermarkeder indbyrdes konkurrerer med hinanden på andet end prisen. Det var prisværdigt, at supermarkedskæden Lidl ikke alene fjernede buræg fra hylderne, men også produkter indeholdende ingredienser fra buræg. Det er fint, at butikkerne fortæller om deres produkter og informerer forbrugerne om de forskellige alternativer – og på den måde hjælper med til at træffe et valg i forhold til dyrevelfærd og en rimelig pris til producenten.

Ligeledes synes jeg godt om, at en supermarkedskæde som Netto har indført pant-plastikposer. Det giver god mening, og vi kender det jo allerede fra plastikflaskerne, som vi heller ikke smider i naturen.

Men når Føtex nu erklærer at ville fjerne al engangsservice fra nytår – endda uden at have opfundet et alternativ – så er den politiske korrekthed gået lidt for vidt. Det er ikke andet end en løftet pegefinger og en slags opdragelse af forbrugerne. Mange er glade for service af plastik. Det er f.eks. yderst velegnet til havefester, og det ville såmænd ikke undre mig, hvis en del faktisk genbruger servicet et par gange. Hertil kommer at kommunerne rundt omkring i denne tid gør en stor indsats for at få borgerne til at sortere deres affald, så alt hvad der kan genanvendes også bliver det.

Det er korrekt, at der er en stort problem med forurening af verdenshavene med plastikaffald, men det handler for det meste om, at man i mange lande har et meget afslappet forhold til beskyttelse af miljøet og dyrelivet. Fisk kan dø af at sluge små plastikpartikler, og det problem forplanter sig hele vejen op i fødekæden. Det problem skal afhjælpes, og her er affaldssortering og effektive spildevandssystemer vejen frem. Ikke et symbolpolitisk tiltag som afskaffelse af engangsservice.

Hvad gør Føtex mon i grunden, hvis det viser sig umuligt at fremtrylle et brugervenligt alternativ til plastikservice efter nytår? Holder butikken så bare op med at sælge det og overlader markedet til konkurrenterne? Hvis der skal købes ind til en grillaften med naboerne, finder folk nok ud af at opsøge en anden forretning.