Regeringen vil udelukke bandekriminelle fra statsborgerskab

Uanset hvor lille en forbrydelse et bandemedlem dømmes for, skal vedkommende aldrig have statsborgerskab.

Som en del af de forestående forhandlinger om en ny indfødsretsaftale vil regeringen som en af sine væsentligste prioriteter sikre, at enhver banderelateret kriminalitet skal medføre permanent udelukkelse fra dansk statsborgerskab.

Det gælder således også, hvis der er tale om simpel vold eller trusler. Til Berlingske fortæller udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at det er principielt at kriminelle bandemedlemmer ikke kan få dansk statsborgerskab. 

- Derfor må det have en konsekvens, og det her er på en måde ret ultimativt, at man aldrig nogensinde bliver dansker, siger hun til TV 2.

Regeringen er på forhånd sikret politisk flertal fra støttepartiet Dansk Folkeparti.

Allerede i dag mister man også adgangen til statsborgerskab, hvis man er blevet idømt udvisning for bestandigt eller har modtaget en dom på halvandet års ubetinget fængsel eller mere.

Dermed er det regeringens erklærede mål, at selv mindre forbrydelser skal afskære den dømte fra nogensinde at kunne blive dansk statsborger, skriver Berlingske.

Uvist hvor mange der rammes

Helt konkret lægger regeringen op til, at en dom efter straffelovens paragraf 81a per automatik skal føre til udelukkelse fra dansk statsborgerskab.

Paragraffen tilsiger, at en straf kan forhøjes til det dobbelte, hvis "lovovertrædelsen har baggrund i eller er egnet til at fremkalde en bandekonflikt".

Det er ikke muligt at finde et præcist tal for, hvor mange personer den proklamerede stramning vil ramme. En opgørelse fra Rigspolitiet vurderede sidste år, at knap hvert tredje af i alt 432 registrerede bandemedlemmer har udenlandsk pas.

Desuden blev der sidste år rejst tiltale mod 39 personer efter straffelovens paragraf 81a, men det er uvist, hvor mange af dem der er udlændinge, skriver Berlingske.