Politik

Kronprins Frederik skal afstemmes politisk med regeringen i IOC-spørgsmål

Kronprinsen bliver holdt i kortere snor som IOC-medlem, fordi han tidligere er trådt udenfor regeringens linje.

Skarp kritik rettede sig mod kronprins Frederik, da han kort før de olympiske lege i Rio de Janeiro som medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC) stemte for at lade russiske atleter deltage, selv om regeringen med et bredt politisk flertal i ryggen ville udelukke Rusland efter afsløringen af et statsstøttet dopingprogram.

Siden er kronprinsen blevet genvalgt til IOC for en periode på yderligere otte år, så statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har brugt episoden som anledning til at sikre bedre koordinering i tilsvarende situationer.

- Vi har det særlige udvalg omkring ham og har - vel også oven på den lidt uhensigtsmæssige kommunikation fra flere steder i Rio - forsøgt at ramme det lidt fastere ind, for selvfølgelig kan man sige, at det (kronprinsens medlemskab, red.) rummer nogle udfordringer. Men det rummer godt nok også nogle muligheder, siger statsministeren til Politiken i et interview om dansk idræt, hvor han roser kronprinsens oprigtige engagement i idrættens verden.

- Og så er det klart, at der også er den anden side af mønten - det må man så håndtere, siger Lars Løkke Rasmussen.

Kronprinsen: Jeg har ikke talt imod ministeren

Udvalget med embedsmænd fra Statsministeriet, Udenrigsministeriet og Kulturministeriet blev nedsat for »at sikre, at kronprinsen hele tiden er tæt informeret om, hvad der er regeringens politiske linje, så der ikke dukker et modsætningsforhold op imellem, hvad han gør og siger, og hvad der er den politiske linje, lød den daværende statsministers forklaring.

Aktuelt ønsker kronprins Frederik ikke at kommentere statsministerens udtalelse. Han har forholdt sig til uoverensstemmelsen i portrætbogen ’Under bjælken’, der er skrevet af journalist og forfatter Jens Andersen og udkom sidste år.

- Jeg er blevet beskyldt for at have talt imod den daværende kultur- og sportsminister (Bertel Haarder (V), red.). Det har jeg ikke gjort. Jeg ville jo have bedrevet udenrigspolitik, hvis jeg ene mand havde bedt om at få ordet i IOC-forsamlingen og sagt: Jeg synes, det er forkasteligt, at alle russiske sportsudøvere ikke bliver udelukket, siger kronprinsen i bogen og står ved den løsning, han var med til at stemme igennem.