Politik

Alternativets politikere er helt ukendte for vælgerne

René Gade og Carolina Magdalene Maier er en del af toppen i Alternativets folketingsgruppe. Men 67 procent af vælgerne kender kun Uffe Elbæk.

Udover Uffe Elbæk – hvem sidder så i Folketinget for Alternativet?

Ifølge en ny megafonmåling, der er foretaget for TV 2, afføder spørgsmålet blanke blikke hos de fleste vælgere.

67 procent svarer, at de ikke ville kende en eneste fra partiet, hvis stifter og politisk leder Uffe Elbæk stoppede i dag.

I 2015 stormede Alternativet ellers ind i Folketinget med ni mandater. Et tiende kom til, da forhenværende socialdemokratiske Pernille Schnoor skiftede hold. Det er flere end de Konservative, SF og det Radikale Venstre.

Men målingen kommer ikke bag på partiets gruppeformand, René Gade, som 20 procent af vælgerne i øvrigt tror er fra Venstre.

- Det vigtigste er, at vælgerne ved, hvem Uffe er. Og der er ikke noget behov hos os for at gøre det anderledes nu og her. Lige nu gør vi faktisk, hvad vi kan for at gøre Uffe endnu mere kendt, siger han til TV 2.

- Tiden skal nok også komme til os andre, men lige nu har vi i høj grad brug for, at Uffe Elbæk står stærkt, siger René Gade.

René Gade og Uffe Elbæk i Folketinget.

- Uffe Elbæk bærer os igennem næste valg

Det var da også en stærkt profileret Uffe Elbæk, der hev sejren hjem til partiet i 2015.

- Havde han ikke været der, havde de ikke slået igennem på den måde. Det var et projekt, der i høj grad var bundet op på Uffe Elbæk. Det var ham, der løftede dem ind, siger TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

Det håber René Gade, at Uffe Elbæk gør igen.

Men det er vel et åbent spørgsmål, hvor længe Uffe Elbæk fortsætter. Står I ikke med et problem, når han stopper?

- Nej. Den dag han stopper, der har vi jo haft en proces, hvor der på alle måder er kørt nye profiler frem. Men det er ikke noget, vi kigger på endnu. Uffe tager en tur mere og bærer os igennem næste valg, siger René Gade, der i øvrigt har meddelt, at han ikke selv genopstiller ved næste valg.

Alternativet i skrøbelig position

Ifølge Anders Langballe skal partiet dog begynde fra nulpunktet.

22 procent af vælgerne siger i Megafons måling, at partiets politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier, er fra Alternativet. Resten ved det ikke eller gætter på andre partier.

Carolina Magdalene Maier står mellem Lars Løkke Rasmussen og partifælle Josephine Fock, der er medstifter af Alternativet.

Alternativet var ellers, ifølge Anders Langballe, kommet et godt stykke med at opbygge andre profiler i partiet som Rasmus Nordquist og den tidligere gruppeforkvinde Josephine Fock.

- Men efter intern ævl og kævl forsvandt de ligesom fra scenen, og så er det jo som at starte forfra igen. Og når man er i en skrøbelig konstruktion, fordi man er ny og kun har én stor profil, så er det selvfølgelig et hårdt slag for partiet.

Donationer fra skattely og sexkrænkelser

Samtidig med en række skandaler og problemsager kom der uro i partiets top i efteråret.

Først kom det frem, at Alternativet i 2015 modtog omkring 450.000 kroner i donation fra lande i skattely.

En praksis partiet ellers er indædt modstander af og i sit finanslovsudspil ønskede at sætte ekstra ressourcer af til at bekæmpe. Men trods afsløringen blev pengene i Alternativets lommer.

- Vi synes, at de er bedre brugt på den grønne omstilling end at sende tilbage til Gibraltar og Luxembourg, lød det fra forperson for Alternativets hovedbestyrelse, Nilas Bay-Foged.

I kølvandet på en række interne sager om seksuelle krænkelser i partiets sekretariat, forlod daværende gruppeforkvinde Josephine Fock sin post.

Kort tid efter kom det frem, at Alternativets valgfest til kommunalvalget skulle holdes i en natklub med sexgynger og et såkaldt darkroom, hvor der kan dyrkes sex i mørke.

Det splittede også partitoppen, da gruppeformand René Gade frarådede sine kolleger at møde op til festen, hvor Uffe Elbæk på den anden side mødte op og holdt tale.

Alternativets største udfordring er det nye

Skandalerne har givet udslag i meningsmålingerne, hvor Alternativet er rutsjet fra cirka 9 procent i november 2016 til cirka 4 procent i den seneste måling.

- Problemet for Alternativet er, at de gennem den seneste tids ballade fremstår mere som et parti, hvor man kæmper om magten internt på linje med de gamle partier, siger Anders Langballe.

- Og Alternativet skal jo netop være noget andet. Deres berettigelse ligger i partinavnet: Alternativet.

Han mener, at partiet har brugt tiden på interne magtkampe i stedet for at sælge sig selv som det, de skal være: Et alternativ til netop det.

- Så udfordringen er jo, hvordan man i flere valg i træk kan blive ved med at være noget nyt. Noget alternativt. Det ser jeg som partiets suverænt største udfordring.