Politik

Ny regering er på plads i Grønland

Fire partier indgår sammen en regeringskoalition efter valget i Grønland. Det oplyser landsstyreformand.

Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen, meddeler på et pressemøde, at der er indgået en koalition af partierne Siumut, Partii Naleraq, Atassut og Nunatta Qitornai. 

Det skriver det grønlandske medie KNR

Dermed har Grønland fået en ny regering, der baserer sig på et snævert flertal på ét mandat. 

Det var ventet, at Kim Kielsen, der er formand for Siumut, ville danne den brogede regering, efter han tidligere fredag luftede tanker herom til KNR - Grønlands svar på DR.

- Det er set før, at man indgår i en regering med blot et mandats flertal, og der er også tilfældet i andre lande, sagde Kim Kielsen til KNR.

Regeringspartier ønsker snarlig selvstændighed

Det grønlandske valg fandt sted for over en uge siden, hvor Siumut blev det største parti.

Den nye regering må betegnes som en pro-selvstændighedsregering, og faktisk er de fire partier de allermest ivrige efter selvstændighed i grønlandsk politik, forklarer TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

- Det er en super interessant udvikling, der er sket på Grønland, og det er noget som man her på Christiansborg og i den danske regering vil se på med en vis bekymring, forklarer han.

Partii Naleraq var allerede kort efter valget fremme med et ønske om at få sat en dato på og komme i gang med en afstemning, så man kunne komme videre mod grønlandsk selvstændighed.

Det samme har det lille parti Nunatta Qitornai, der har sagt, at det skal gå hurtigt, mens også Atassut kræver selvstændighed.

- Så nu er det sådan, at det er Siumut, som er det mest moderate parti, der må være stopklods i forhold til de andres krav om hurtig selvstændighed, og det er meget interessant, hvor dét ender, siger Anders Langballe.

Regeringsdannelsen betyder dog ikke, at Partii Naleraq nødvendigvis får den meget hurtige forløb igennem, vurderer Rasmus Leander Nielsen, der er adjunkt ved Institut for Samfund, Økonomi & Journalistik ved Grønlands Universitet.

- Det betyder, at Grønland ikke stemmer om at løsrive sig i overmorgen, og at de så er ude i løbet af næste år, siger han til Ritzau.

Fiskerilov førte til nye uenigheder

Siumut havde også mulighed for at danne regering med IA, SF's tidligere søsterparti. Men forhandlingerne gik i vasken, hvilket skyldes uenigheder om fiskeriloven, der netop var grunden til, at valget blev udskrevet i utide.

Dermed er IA nu i opposition.

Det borgerlig-liberale Demokraterne, der stod som den helt store sejrherre efter valget, har tidligere valgt at trække sig fra forhandlingerne.

Partiet krævede blandt andet, at skatten og selskabsskatten bliver sat ned.

Desuden mener partiet, at der skal sættes en stopper for den forfatningskommission, der er sat i søen for at formulere en slags grundlov for Grønland, hvis selvstændighed bliver en realitet, lød det.