BLOG: Danskhed med sennep, ketchup og brød

16x9
Pølsevogn på Gammeltorv i København torsdag den 3. August 2017. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

BLOG: Antallet af de klassiske danske pølsevogne på kommunale arealer i København er gået stærkt tilbage. Fra 400 i 1950 til 21 i dag.

Det vil Københavns Kommune nu heldigvis gøre noget ved. Der skal være flere pølsevogne uden for centrum, og pølsemændene skal kunne have deres stade i fem år i stedet for tre år som tidligere. Alt i alt tiltag, der skal sikre en ægte og velsmagende dansk klassiker.

Ja, jeg husker selv, at der næsten var en pølsevogn på hvert et hjørne i hovedstaden, og smagskombinationen af pølser, ketchup, sennep og en Cocio-chokolademælk er på mange måder også smagen af Danmark. Normalt er særbehandling ikke noget, jeg er tilhænger af, men det kulinariske udvalg er i dag blevet så stort, at pølsevognen er blevet presset.

I øvrigt er det værd at hæfte sig ved, at den første pølsevogn kom til Danmark i 1921, og at inspirationen kom fra Tyskland, som Berlingske skriver i dag. Altså endnu et godt eksempel på noget, som måske ikke oprindeligt var dansk, men som fik et ægte dansk udtryk. Der er nemlig stor forskel på en tysk ”bockwurst” eller ”bratwurst” med sennep og tilhørende tør bolle – og så en saftig dansk hotdog med den klassiske røde pølse.

Usundt? Ja, specielt sundt er det nok ikke. Men i forhold til så mange andre usunde ting, vi propper os med, er pølsemandens udvalg såmænd ikke det værste, og skal der ikke være tid og plads til at synde lidt i hverdagen? Jeg tror til enhver tid, at en hotdog er sundere og mere næringsrig end mange af de produkter, folk indtager på burgerrestauranter.

Nu er der god grund til at se frem til en tid, hvor man ikke skal lede så længe efter en pølsevogn i landets hovedstad, når den lille ”syndige” sult melder sig. Pølsevognen er et stykke dansk kulturhistorie med både kraft og smag. Et lille stykke danskhed, som også rigtig mange af Københavns turister sætter meget stor pris på – på linje med en fadøl i Nyhavn eller et stykke højtbelagt smørrebrød.