Politik

Alternativet vil give alle fri fra jobbet hvert 10. år

Forud for partiets landsmøde i weekenden præsenterer alternativet 38 forslag til et klogere og mere kreativt Danmark. Økonom er skeptisk.

Der er overordnet set 38 ting galt i Danmark, og det har Alternativet 38 dugfriske ideer til at løse.

Dem har partiet samlet i et udspil med titlen: "Det næste Danmark", som partiets politiske leder Uffe Elbæk fredag formiddag har delt ud til københavnerne i morgentrafikken.

Blandt andet foreslår partiet, at alle skal have ret til et såkaldt ”nysgerrighedsår” hvert 10. år, hvor man kan tage en uddannelse.

- Det er et opgør med den måde, vi tænker uddannelse på i dag, hvor man går i folkeskole og videre på ungdomsuddannelse, og så skal man så hurtigt som muligt videre til en videregående uddannelse og ud på arbejdsmarkedet, hvor man så skal være resten af livet, siger Uffe Elbæk til TV 2.

Alternativet vil i stedet give et pusterum til eftertanke, hvor vi alle sammen kan vurdere, om vi er på rette kurs i livet.

- Jeg tror, at vi skal forestille os et samfund, hvor vi lærer hele livet. Altså, at vi har livslang nysgerrighed, siger Uffe Elbæk.

Mennesket er et musikinstrument

Ideen er hentet fra en ordning, som eksisterede i Danmark for 25 år siden, hvor man på grund af arbejdsløshed kunne få et års uddannelsesorlov mod, at en jobsøgende overtog jobbet imens.

- Vi skal jo dele de job, der er, siger Uffe Elbæk til TV 2.

Men de fleste politiske initiativer i øjeblikket går jo på at få flest muligt ud på arbejdsmarkedet, fordi der er mangel på arbejdskraft. Det her går jo stik imod det.

- Ja, og det er fordi, vi synes, at vores analyse er skarpere end de andres. Sagt med et smil, siger Uffe Elbæk.

Men vi mangler jo arbejdskraft.

- Ja, men det her er jo et opgør med hele den tænkning af, hvad der skaber værdi i Danmark. Og for at være lidt morgenfilosofisk, så synes jeg, at vi som mennesker er et fuldstændigt fantastisk musikinstrument. Men vi kun spiller kun på to strenge: Vækst og forbrug. Men vi er så meget andet, siger Uffe Elbæk.

Han mener, at partiets forslag vil skabe et klogere og mere kreativt Danmark med mere frihed og plads til venner og familie.

Uffe Elbæk, der står i spidsen for Alternativet, mener blandt andet, at alle skal have mulighed for at tage uddannelse hvert 10. år. Video: Katja Brandt Andersen

Vil koste statskassen tocifret milliardbeløb

Ifølge professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen vil forslaget dog koste statskassen dyrt.

- Hvis det er ti procent af arbejdsstyrken, der i gennemsnit skal trækkes ud af job, så er det formentlig noget, der kan ligne et stort tocifret, hvis ikke et treciftret milliardbeløb, som man kommer til at miste i skatteindtægter, siger han til DR.

Men Uffe Elbæk understreger, at forslaget er et oplæg til debat og en nytænkning af vores uddannelsessystem snarere end et konkret forslag, som skal fremstilles i Folketinget i morgen.

- Der er jo ikke lavet økonomiske kalkuler på nogen af forslagene. Det er heller ikke ambitionen. Det er et forsøg på at sige, hvis vi nu tænker helt frit, hvad kan vi så forestille os, siger Uffe Elbæk.

Herunder kan du se Alternativets 38 forslag.