Politik

I dag skal puslespillet i Venstre gå op: Her er den helt store joker

Karen Ellemann står til at blive ny gruppeformand - men posten som politisk ordfører er stadig helt åben.

Mens tre nye ministre i dag har første arbejdsdag, skal Venstre her til morgen beslutte, hvem der skal være partiets politiske ordfører og gruppeformand.

Siden den endelige ministerrokade blev afsløret, har det været kendt, at Karen Ellemann står til posten som gruppeformand med støtte fra statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Til gengæld er det fortsat helt åbent, hvem der skal være politisk ordfører for regeringspartiet. Posten er blevet ledig, efter Jakob Ellemann onsdag blev ny miljø- og fødevareminister.

Venstre holder gruppemøde kl 8.00, hvor beslutningen skal træffes. 

Og det er to af de helt tunge poster i Venstres folketingsgruppe, der i dag skal besættes. 

Disse navne er i spil

Alligevel har ingen officielt stillet sig frem og ført kampagne det seneste døgns tid. 

Det siger politisk kommentator og tidligere rådgiver for den daværende socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt, Noa Redington, til TV 2 torsdag morgen.

Han nævner Torsten Schack Pedersen, Britt Bager og Louise Schack Elholm som nogle af de mange navne, der er i spil. 

- Det er meget sigende for situationen i Venstre lige nu, at det hele er lidt flydende. Det er ikke tilfældigt, at Lars Løkke Rasmussen peger på Karen Ellemann som gruppeformand. Hun var minister. Hun skulle placeres og han har lagt sin prestige ind på det. Men hun er også en ven af ham. Hvem der bliver politisk ordfører er meget mere flydende, siger han.

Ukendt kandidat

Noa Redington vurderer, at der har været en masse følere ude og samtaler på kryds og tværs som følge af de fløje, der opstod efter det famøse formandsopgør i kælderen under Odense Congress Center i 2014. 

Uanset hvem der bliver ny politisk ordfører, så får vedkommende nogle store sko at fylde ud. Den afgående politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen har nemlig været enorm effektiv i jobbet og hans pondus er der ikke umiddelbart nogen oplagte kandidater, der besidder.

- Men der er nogle af de navne, som jeg har nævnt, som også vil kunne gå ind og gøre et glimrende stykke arbejde. Flere har nævnt Britt Bager som en kandidat, siger han.

- Hun er lidt ukendt for den brede offentlighed, men hun har passet sit arbejde med stor flid og tilfredshed fra ledelsens side i Venstre.

Dog har Britt Bager ikke været medlem af Folketinget i så lang tid, som mange af de andre i gruppen. Hun blev valgt ind i 2015.

- Det er der nogle, der vil mene, er en ulempe for hende. Men det kan også være en fordel i en situation, hvor stemningen måske er lidt forgiftet af det, der skete i 2014, siger Noa Redington, som påpeger, at det er et hårdt job at være politisk ordfører.

Ikke mindst frem mod et folketingsvalg, som vi ved kommer senest 17. juni 2019.

Pind satte gang i rokaden

Det var Søren Pind, der med sin beslutning om at forlade posten som uddannelses- og forskningsminister tirsdag aften satte gang i ministerrokaden. 

Mens erhvervsmanden Tommy Ahlers overtog Søren Pinds ministerium, blev der også et ministerium ledigt til Jakob Ellemann-Jensen, da Esben Lunde Larsen i samme ombæring valgte at træde tilbage som miljø- og fødevareminister. 

Sidst, men ikke mindst, måtte minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, Karen Ellemann, vige pladsen for Eva Kjer Hansen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har også benyttet lejligheden til at foretage andre rokader internt i Venstre. 

Således har han skiftet Venstres skatteminister, Karsten Lauritzen, ud med Troels Lund Poulsen i regeringens såkaldte økonomiudvalg. Et magtfuldt og centralt udvalg, som er med til at træffe alle væsentlige beslutninger om regeringens politik sammen med det såkaldte koordinationsudvalg.