Politik

Søren Gade stopper som gruppeformand

Beslutningen kommer forud for en ministerrokade, som præsenteres onsdag.

Søren Gade stopper som gruppeformand for Venstre.

Det bekræfter han over for TV 2.

Han forventer, at der skal vælges en ny gruppeformand i Venstre torsdag. Det vides endnu ikke, hvem det bliver.

Allerede i august meldte Søren Gade ud, at han stopper som gruppeformand senest denne sommer.

Det skyldes, at han i 2019 er kandidat ved Europa-Parlamentsvalget for Venstre. 

Beslutningen om at stoppe som gruppeformand kommer ikke som det helt store chok. I februar sagde han, at han var klar til at afgive posten, hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skulle finde på at lave en ministerrokade.

Søren Gade har været folketingsmedlem fra 2001 til 2010 og igen fra 2015. Han har været gruppeformand siden 2015.

Led i en ministerrokade

Beslutningen fra Søren Gade kommer dagen efter, at uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) meldte deres afgang.

Onsdag formiddag ventes det offentliggjort, hvem der skal efterfølge dem. Det vides endnu ikke, om omfanget af ministerrokaden kan blive større end de to. Men ifølge TV 2s oplysninger bliver det formentlig kun ministre fra Venstre, der er berørt.

Posten som gruppeformand er central, og vedkommende har en vigtig rolle blandt andet i forhold til at koordinere partiets politik og samarbejdet med regeringen.

Det er derfor ikke utænkeligt, at det bliver et større navn, der skal efterfølge Søren Gade.

Søren Gade var forsvarsminister fra 2004 til 2010. Han er populær blandt vælgerne, og ved folketingsvalget i 2015 fik han 28.916 personlige stemmer.

På landsplan var han dermed kun overgået af Kristian Thulesen Dahl (DF), Helle Thorning-Schmidt (S), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og partifællen Lars Løkke Rasmussen.