Jakob Ellemann har fået det eneste ministerium, han ville sige nej til

Udmeldingen fra Jakob Ellemann-Jensen skabte stor morskab i hans nye ministerie. Få det bedste fra de tre ministeroverdragelser her.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, stod tirsdag i Ikea og købte ben til en seng, da han fik at vide, at en ministerrokade var undervejs.

Under et døgn senere er han onsdag ny miljø- og fødevareminister. Og det var faktisk det eneste ministerie, han ikke ville have.

Det fortalte han ved overdragelsen i sit nye ministerie onsdag eftermiddag, hvor han efterfølger partifællen Esben Lunde Larsen, der tirsdag besluttede at stoppe som minister.

- Jeg har sagt, at det eneste ministerium jeg ville sige nej tak til, det var det her, og sådan kan man have et standpunkt, til man tager et nyt, sagde Jakob Ellemann-Jensen til stor morskab for de fremmødte.

- Pludselig kan man finde sig selv stående og sige, at det er det rigtige, jeg skal gøre.

Derefter blev tonen mere alvorlig.

En omdiskuteret minister

Esben Lunde Larsen har i sin ministertid været centrum for flere omdiskuterede sager.

Regeringen er blevet beskyldt for at være kulsort på miljøområdet, og så blev han i august frataget fiskeriområdet efter hård kritik for ikke at have gjort nok for at dæmme op for de såkaldte kvotekonger.

Den nye minister mener, at hans forgænger har fået en hård medfart i offentligheden og roste ham samtidigt for godt politisk arbejde.Han sagde også, at han er overrasket over, at han stopper.

Jeg er lige midt i en stor Napoleons-biografi

Søren Pind var iklædt en gammel ministeruniform til sin overdragelse

I den traditionsrige gave havde Jakob Ellemann-Jensen et par vandrestøvler med, så Esben Lunde Larsen kan gå ud i den danske natur og "tænke over tingene", som det blev sagt.

Esben Lunde Larsen gav blandt andet sin efterfølger en bog om ulven og et par rosende ord.

- Hjerteligt tillykke med udnævnelsen som minister. Det er en kæmpe dag i ens politiske liv, og du fortjener det til fulde, sagde Esben Lunde Larsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen sagde tidligere på dagen, at der nu skal mere fokus på bæredygtighed i miljø- og fødevareministeriet.

 • Alder

  39 år - født 14. november 1978 i Skjern.

  44 år - født 25. september 1973 i Hørsholm.

 • Politisk karriere

  Folketingsmedlem for Venstre siden 2011. Har været minister i knapt to år - først uddannelses- og forskningsminister. Herefter som miljø- og fødevareminister.

  Folketingsmedlem for Venstre siden 2011. Var politisk ordfører i Venstre frem til ministergerningen, som er hans første.

 • Uddannelse

  Cand.theol fra Københavns Universitet i 2008 og erhvervs-ph.d. fra Københavns Universitet og Grundtvigsk Forum i 2013.

  Blandt andet officer i Hæren fra Sergentskolen i Sønderborg fra 1993 og cand.merc.jur. fra Handelshøjskolen i København fra 2002.

 • Personlige stemmetal i 2015

  Valgt i Vestjyllands Storkreds med 10.834 personlige stemmer.

  Valgt i Østjyllands Storkreds med 8678 personlige stemmer.

Pind til overdragelse i ministeruniform: - Jeg er mæt af politik

Søren Pind havde på forhånd varslet det, og da han mødte op til overdragelse i Uddannelses- og Forskningsministeriet var den der. Den gammeldags ministeruniform.

- Jeg er lige midt i en stor Napoleons-biografi, sagde Søren Pind, inden han tog sin store fjerfyldte hat af.

- Man kan faktisk blive mæt

Den afgående uddannelses- og forskningsminister bar uniformen, der har kostet 40.000 kroner, som en hyldest til demokratiet. Og under hele talen var medarbejderne samt den nye minister, Tommy Ahlers, vidne til en noget utraditionel påklædning for en afgående minister.

48-årige Søren Pind meddelte tirsdag, at han helt stopper i politik, fordi han efter mange år føler sig tømt. Det uddybede han i talen.

- Jeg har været vældig glad for min tid i Uddannelses- og Forskningsministeriet (17 måneder, red.). Jeg havde aldrig troet det, men man kan faktisk blive mæt. Ikke af livet, men af politik, lød det fra Søren Pind.

I talen takkede han medarbejderne i ministeriet og roste samtidig det politiske arbejde.

Han vendte sig også mod sin efterfølger, erhvervsmand og iværksætter Tommy Ahlers, der var den store overraskelse i Lars Løkke Rasmussens ministerrokade.

- Tommy, velkommen og tillykke, du er kommet et rigtigt godt sted hen, sagde Søren Pind.

Søren Pind overdrager Uddannelses- og Forskningsministeriet. Video: Esben Christensen

Han sluttede sin tale af med et trefoldigt "hurra" og gav derefter sin efterfølger den traditionsrige gave. Det var en plade med et citat fra sit store idol, den tidligere republikanske præsident Ronald Regan.

"There is no limit to what a man can do or where he can go if he does not mind who gets the credit".

Ahlers meldte sig ind i Venstre tirsdag

Tommy Ahlers, der ikke er valgt til Folketinget, takkede i sin tale Søren Pind for integritet og dybde i det politiske arbejde.

Som gave gav han blandt andet sin forgænger en fyldepen, han kan bruge i sit kommende bogprojekt om Ronald Regan.

Tommy Ahlers var i 1998 opstillet til Folketinget for Det Konservative Folkeparti uden at blive valgt. Ved overdragelsen fortalte han, at han meldte sig ind i Venstre tirsdag aften.

- Jeg har altid været helt borgerlig, og jeg går fuldstændig ind for partiprogrammet, og det jeg ikke går ind for, vil jeg forsøge at ændre, sagde Tommy Ahlers.

 • Alder

  48 år - født 20. november 1969.

  42 år - født 18. november i 1975

 • Politisk karriere

  Folketingsmedlem for Venstre siden 2005. Har sammenlagt været minister i knapt fem år - bl.a. som justitsminister og senest som forsknings- og uddannelsesminister.

  Medlem af Venstre, men ikke valgt til Folketinget. Tidligere folketingskandidat for det Konservative Folkeparti. Derudover en succesfuld iværksætter og kendt fra DR-programmet "Løvens hule".

 • Uddannelse

  Student fra Bornholms Amtsgymnasium i 1988. Uddannet cand. jur. fra Københavns Universitet 1997.

  Har en kandidatgrad i jura fra Københavns Universitet, hvor han blev uddannet i 2000

 • Personlige stemmetal i 2015

  Valgt i Københavns Storkreds med 7706 personlige stemmer.

  Tommy Ahlers er ikke valgt til Folketinget.

Blandede bolcher til Eva Kjer Hansen

Den sidste af de tre ministeroverdragelser fandt sted i ministeriet for fiskeri, nordisk samarbejde og ligestilling.

Her tager Eva Kjer Hansen over efter Karen Ellemann.

- Eva, tillykke. Jeg er så glad for, at det er dig, der skal have den her post, lød det fra den afgående minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, Karen Ellemann.

Hun gav et stort glas blandede bolcher til Eva Kjer Hansen i gave - for det er den opgave, hun får.

Eva Kjer Hansen fik en omgang blandede bolsjer i gave fra den afgående minister, Karen Ellemann.

Eva Hansen er et velkendt ansigt i dansk politik og har været folketingsmedlem siden 1990. Hun har været minister ad flere omgange, men måtte i 2016 trække sig som miljø- og fødevareminister efter en strid med særligt Det Konservative Folkeparti om den omdiskuterede landbrugspakke.

Direkte adspurgt svarer den nye minister, at hun ikke frygter for samarbejdet med Det Konservative Folkeparti, der væltede hende i 2016.

Den nye minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde forærede en meget sigende gave til sin forgænger Karen Ellemann, der efter alt at dømme bliver udnævnt til Venstres gruppeformand i morgen.

- Som gruppeformand skal man jo lytte og have tid til gruppens medlemmer. Derfor skal du nu have en dørstopper, så døren altid står åben ind til dit kontor, sagde Eva Kjer Hansen, da hun overrakte gaven.

 • Alder

  48 år - født 26. august 1969 i Charlottenlund.

  53 år - født 22. august 1964 i Aabenraa.

 • Politisk karriere

  Folketingsmedlem for Venstre siden 2007. Minister i sammenlagt cirka fire år - blandt andet som social- og indenrigsminister.

  Folketingsmedlem for Venstre siden 1990. Minister i sammenlagt cirka syv år. Udover miljø- og fødevareminister har hun også været social- og ligestillingsminister.

 • Uddannelse

  Student fra Holte Gymnasium i 1989. Uddannet lærer fra N. Zahles Seminarium i 2004.

  Tillægsuddannelse fra Danmarks Journalisthøjskole i 1991 og cand. polit. fra Københavns Universitet i 2012.

 • Personlige stemmetal i 2015

  Valgt i Københavns Omegns Storkreds med 7020 personlige stemmer.

  Valgt i Sydjyllands Storkreds med 7647 personlige stemmer.