Politik

Ikke kun ministerposter er i spil, når Løkke i dag sætter sit nye hold

Det interne magtspil i Venstre og hensyn til landsdele kan blive faktorer i en ministerrokade.

Onsdag formiddag er der skiftedag i regeringen.

To Venstre-ministre meddelte tirsdag, at de har valgt at trække sig fra deres poster, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal derfor sætte et nyt hold.

Det store spørgsmål er på forhånd, om statsministeren alene vil besætte de to ledige ministerposter, eller om han vil udnytte situationen til at lave en større eller mindre rokade og skifte ud i flere ministerier.

Ifølge TV 2s oplysninger tyder meget på, at der bliver tale om en ren Venstre-rokade, hvor ingen af de to andre regeringspartier ønsker at skifte ud.

Uanset hvad løsningen bliver, skal der bringes nye navne i spil, og her skal man huske, at ministerpladserne ikke fordeles efter tur eller retfærdighed, forklarer politisk kommentator Søs Marie Serup.

- Det handler om, hvad det er for et hul, der opstår, og hvem der bedst kan udfylde det, fortæller hun.

Herunder kan du få et overblik over Venstres nuværende ministerhold:

Succesfuld politisk ordfører 

Søs Marie Serup påpeger, at der med Esben Lunde Larsens afgang muligvis kan komme til at mangle en vestjysk kandidat, og at der med Søren Pind ude mangler en repræsentant for storbyen, så det kunne være oplagt at finde en typemæssig erstatning for hver af dem.

- Hvis man skal pege på en kandidat med en klar københavner-profil, kunne Jakob Ellemann-Jensen eller Jan E. Jørgensen være udmærkede bud på det, siger Søs Marie Serup.

Netop Jakob Ellemann-Jensen, Venstres politiske ordfører, er et af de navne, som flere har peget på som et oplagt bud på en ny minister, da han har gjort det godt på den krævende og udfordrende post som politisk ordfører.

- Mange i Venstre synes faktisk, at det er en fejl, at han ikke allerede er på ministerholdet. Til gengæld er han også så dygtig til at løse den svære opgave, han allerede har, at det faktisk kan blive forhindringen for, at han kommer ind på ministerholdet, forklarer Søs Marie Serup.

Rokade kan trække spor til magtopgør

Den store uvished er som nævnt, om Lars Løkke Rasmussen onsdag vil gennemføre en større rokade, og i så fald er det endnu flere brikker, der skal falde på plads.

Her er der, ifølge TV 2s politiske redaktør Anders Langballe, også en kabale i forhold til de magtfulde udvalg i regeringen og det interne magtspil i Venstre.

- Det er interessant, fordi meget går tilbage til den juni-dag (i 2014, red.), hvor Lars Løkke Rasmussens formandskab blev udfordret, og hvor Løkke og Kristian Jensen aftalte noget nede i en kælder, fortæller Anders Langballe.

Aftalen imellem partiets to topfigurer kom til udtryk, da regeringen i 2016 udvidede med Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, og flere af Kristian Jensens støtter kom i spil, mens nogle af Løkkes trofaste støtter følte sig degraderet.

Blandt dem var nu afgående Søren Pind, men også Troels Lund Poulsen blev dengang udpeget som en af taberne i rokaden.

Én ting var, at han blev rykket fra Erhvervs- og Vækstministeriet over til Beskæftigelsesministeriet, men endnu vigtigere var, at han derefter ikke længere var med i nogen af regeringens centrale udvalg.

Langballe: Troels Lund vil tilbage i inderkredsen

Indtil rokaden havde Troels Lund Poulsen siddet i regeringens Økonomiudvalg, men den post blev overtaget af Karsten Lauritzen.

- Man skal ikke lytte meget på vandrørene i Venstre, før man ved, at Troels Lund Poulsen slår benhårdt i bordet. Han vil tilbage, hvor det er centralt, og han synes, at Løkke skylder ham den post.

- Derfor kunne jeg godt forestille mig, at Troels Lund Poulsen var på vej tilbage i inderkredsen omkring Løkke, fortæller Anders Langballe.

Han understreger, at statsministeren dog umiddelbart ikke bare kan give ham den post, fordi den er gået til Karsten Lauritzen. Derfor kan løsningen altså blive, at der rokeres rundt i andre ministerier, så der på den måde bliver åbnet op for, at Troels Lund Poulsen kan komme tilbage i et ministerium, der sikrer ham plads i et af udvalgene.

Der er således meget mere på spil end bare de enkelte ministerposter.

Senere onsdag bliver vi alle sammen meget klogere, når Lars Løkke Rasmussen går til Dronningen og udpeger sit nye ministerhold.