Hvem er Tommy Ahlers?

Den nye uddannelses- og forskningsminister er tidligere konservativ og har solgt virksomheder for flere hundrede millioner kroner.

Der var en kanin i hatten, da statsminister Lars L√łkke Rasmussen pr√¶senterede sine tre nye ministre.

Blandt navnene var erhvervsmanden og iv√¶rks√¶tteren Tommy Ahlers, som bliver ny uddannelses- og forskningsminister, efter at S√łren Pind (V) har forladt dansk politik.

- Tommy er vision√¶r, han er fremtidsorienteret, og han er den helt rigtige mand til at blive sat i spidsen for det vigtige arbejde med at drive vores uddannelses- og forskningspolitik ind i fremtiden, s√• vi ogs√• f√•r noget at leve af, n√•r n√¶ste generation tager over, lyder det fra Lars L√łkke Rasmussen.

Men i mods√¶tning til de andre nye ministre er 42-√•rige Tommy Ahlers et forholdsvis ubeskrevet blad i dansk politik.

Han er hentet udefra, er ikke medlem af Folketinget, og han meldte sig f√łrst ind i Venstre aftenen f√łr sin udn√¶vnelse. Blandt danskerne vil mange nok genkende ham som en af dommerne i DR-programmet 'L√łvens Hule', hvor han bed√łmmer h√•befulde iv√¶rks√¶ttere.

- Jeg er glad for, at Tommy har accepteret at bev√¶ge sig fra den ene l√łvens hule til den n√¶ste - med hud og h√•r og ogs√• med et tilsagn om, at Tommy vil v√¶re parat til at s√łge opstilling til n√¶ste folketingsvalg for Venstre, siger Lars L√łkke Rasmussen.

Har allerede rådgivet regeringen

Selvom Tommy Ahlers ikke er et kendt ansigt p√• Christianborgs gange, har statsministeren et godt kendskab til erhvervsmanden. Den nyudn√¶vnte minister er nemlig formand for regeringens iv√¶rks√¶tterpanel og medlem af regeringens Disruptionr√•d.

I efter√•ret 2017 afleverede Iv√¶rks√¶tterpanelet deres 13 hovedforslag til, hvordan regeringen kan skabe en st√¶rkere iv√¶rks√¶tterkultur i Danmark.

Det er egentlig ikke s√• underligt, at de kun kan finde ud af at bruge penge. For de har aldrig pr√łvet andet

Tommy Ahlers til Finans.dk i 2015 om blandt andre Lars L√łkke Rasmussen

Blandt forslagene var en sænkelse af skatten på aktieindkomst, lettere adgang til ophold i Danmark for talentfulde udlændinge og en lempelse af adgangen til forskerordningen. Alle anbefalingerne findes her.

- Han er √©n af dem, som regeringen og Lars L√łkke har trukket ind, og som skulle v√¶re med til at udvikle og t√¶nke ny politik. Men han er fuldst√¶ndig upr√łvet politisk. Det er lidt et wildcard, vurderer TV 2s politiske redakt√łr, Anders Langballe.

Statsministeriet har meddelt, at Tommy Ahlers fortsætter i Disruptionrådet efter sin udnævnelse.

Solgte virksomhed for kvart milliard

Tommy Ahlers er f√łdt i K√łbenhavn, men han voksede op i Agerskov i S√łnderjylland. Han er fraskilt med to b√łrn og bor i dag p√• √ėsterbro i K√łbenhavn.

Han er uddannet jurist fra K√łbenhavns Universitet og kickstartede sin karriere som konsulent hos konsulentfirmaet McKinsey, indtil han fra 2005 kastede sig over egne virksomheder.

Han grundlagde virksomheden Online SMS og derefter onlinetjenesten ZYB, der gjorde det muligt at gemme kontakter og kalenderinfo og dele det med andre. Virksomheden blev senere solgt for mere end en kvart milliard kroner.

Senere indtog han forskellige direkt√łrposter hos mobilselskabet Vodafone og hos Wayfinder Systems, inden han i 2010 investerede i virksomheden Podio, der blev solgt for 330 millioner kroner.

- Jeg st√•r op klokken syv. Halvdelen af tiden har jeg mine b√łrn, s√• der handler morgenen om at f√• dem sendt i skole. Jeg starter altid dagen med at bruge en halv times tid p√• mails og telefonopkald. Resten af dagen holder jeg m√łder og er i kontakt med de virksomheder, jeg er involveret i, har han tidligere fortalt til Euroman.

Tidligere konservativ og kritiker

Det politiske landskab er dog ikke helt fjernt for den succesfulde iværksætter.

Han er tidligere forretningsudvalgsmedlem i Konservativ Ungdom og stillede op for partiet ved folketingsvalget i 1998.

- Jeg er interesseret i og fascineret af politik. Jeg har en passion for samfundet, som er på linje med min passion for iværksætteri. Jeg har dog indtil i går troet, at min rolle var at påvirke samfundet ved at hjælpe flere iværksættere i gang, bygge virksomheder op og skabe arbejdspladser, skriver han selv på Facebook.

Jeg er meget ydmyg i forhold til den verden, jeg nu træder ind i. Det er en ny verden for mig, og der er meget, jeg skal lære

Tommy Ahlers, ny uddannelses- og forskningsminister

Gennem √•rene har han flere gange blandet sig i den offentlige debat, og her har han ikke altid v√¶ret lige venlig over for sin nye arbejdsgiver, Lars L√łkke Rasmussen.

I et interview med Finans.dk fra 2015 l√łd det eksempelvis:

- Lars L√łkke? Han har aldrig v√¶ret ude og lave noget privat. Kristian Thulesen Dahl? Helle Thorning? Hele vejen rundt. De har aldrig v√¶ret ude og skabe arbejdspladser, vokse oms√¶tningen og f√• et salgsteam til at fungere. Det er egentlig ikke s√• underligt, at de kun kan finde ud af at bruge penge. For de har aldrig pr√łvet andet.

I forbindelse med folketingsvalget samme √•r kaldte han i et interview med samme medie den politiske valgkamp for "pinlig", og han satte sp√łrgsm√•lstegn ved, om Venstres m√¶rkesag om, at "det skal kunne betale sig at arbejde", overhovedet var vigtig for Danmark.

- Lad os nu sige, at vi l√łser det, s√• dem, der r√•ber h√łjest i den debat, mener, at det nu endelig kan betale sig for alle at arbejde. Flytter det s√• virkelig noget i samfundet? Hvor meget rigere bliver vi? Jeg tror ikke engang, man kan se det p√• vores v√¶kst, udtalte han dengang.

Engell: Han får kort snor

Sp√łrgsm√•let er nu, hvordan Tommy Ahlers vil falde ind i rollen som minister og en del af regeringen.

- Jeg er meget ydmyg i forhold til den verden, jeg nu tr√¶der ind i. Det er en ny verden for mig, og der er meget, jeg skal l√¶re, erkender han p√• Facebook.

B√•de TV 2s politiske redakt√łr, Anders Langballe, og politisk kommentator Hans Engell vurderer, at han hurtigt kan komme p√• pr√łve.

- Det kan vise sig at v√¶re super fint, men hvis for eksempel regeringen beslutter sig for, at det er p√• hans omr√•de, man l√¶gger √¶ndringen af SU-systemet og de medf√łlgende besparelser, kan det blive noget af en udfordring for en mand, der aldrig har besk√¶ftiget sig med politik p√• det her niveau, siger Hans Engell.

Han undrer sig over, at Lars L√łkke Rasmussen s√• t√¶t p√• et folketingsvalg, og p√• et rimelig centralt omr√•de, t√łr udn√¶vne en person, der politisk er s√• ubeskrevet et blad.

- Han har kort snor i forhold til at begå fejl, og jeg skal love dig for, at oppositionen skal også nok hurtigt få ham på sigtekornet. Især hvis han skal tage fat på nogle af de besparelser, som regeringen lægger op til på området, lyder analysen fra Hans Engell.