Politik

Hvem er Tommy Ahlers?

Den nye uddannelses- og forskningsminister er tidligere konservativ og har solgt virksomheder for flere hundrede millioner kroner.

Der var en kanin i hatten, da statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede sine tre nye ministre.

Blandt navnene var erhvervsmanden og iværksætteren Tommy Ahlers, som bliver ny uddannelses- og forskningsminister, efter at Søren Pind (V) har forladt dansk politik.

- Tommy er visionær, han er fremtidsorienteret, og han er den helt rigtige mand til at blive sat i spidsen for det vigtige arbejde med at drive vores uddannelses- og forskningspolitik ind i fremtiden, så vi også får noget at leve af, når næste generation tager over, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Men i modsætning til de andre nye ministre er 42-årige Tommy Ahlers et forholdsvis ubeskrevet blad i dansk politik.

Han er hentet udefra, er ikke medlem af Folketinget, og han meldte sig først ind i Venstre aftenen før sin udnævnelse. Blandt danskerne vil mange nok genkende ham som en af dommerne i DR-programmet 'Løvens Hule', hvor han bedømmer håbefulde iværksættere.

- Jeg er glad for, at Tommy har accepteret at bevæge sig fra den ene løvens hule til den næste - med hud og hår og også med et tilsagn om, at Tommy vil være parat til at søge opstilling til næste folketingsvalg for Venstre, siger Lars Løkke Rasmussen.

Har allerede rådgivet regeringen

Selvom Tommy Ahlers ikke er et kendt ansigt på Christianborgs gange, har statsministeren et godt kendskab til erhvervsmanden. Den nyudnævnte minister er nemlig formand for regeringens iværksætterpanel og medlem af regeringens Disruptionråd.

I efteråret 2017 afleverede Iværksætterpanelet deres 13 hovedforslag til, hvordan regeringen kan skabe en stærkere iværksætterkultur i Danmark.

Det er egentlig ikke så underligt, at de kun kan finde ud af at bruge penge. For de har aldrig prøvet andet

Tommy Ahlers til Finans.dk i 2015 om blandt andre Lars Løkke Rasmussen

Blandt forslagene var en sænkelse af skatten på aktieindkomst, lettere adgang til ophold i Danmark for talentfulde udlændinge og en lempelse af adgangen til forskerordningen. Alle anbefalingerne findes her.

- Han er én af dem, som regeringen og Lars Løkke har trukket ind, og som skulle være med til at udvikle og tænke ny politik. Men han er fuldstændig uprøvet politisk. Det er lidt et wildcard, vurderer TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

Statsministeriet har meddelt, at Tommy Ahlers fortsætter i Disruptionrådet efter sin udnævnelse.

Solgte virksomhed for kvart milliard

Tommy Ahlers er født i København, men han voksede op i Agerskov i Sønderjylland. Han er fraskilt med to børn og bor i dag på Østerbro i København.

Han er uddannet jurist fra Københavns Universitet og kickstartede sin karriere som konsulent hos konsulentfirmaet McKinsey, indtil han fra 2005 kastede sig over egne virksomheder.

Han grundlagde virksomheden Online SMS og derefter onlinetjenesten ZYB, der gjorde det muligt at gemme kontakter og kalenderinfo og dele det med andre. Virksomheden blev senere solgt for mere end en kvart milliard kroner.

Senere indtog han forskellige direktørposter hos mobilselskabet Vodafone og hos Wayfinder Systems, inden han i 2010 investerede i virksomheden Podio, der blev solgt for 330 millioner kroner.

- Jeg står op klokken syv. Halvdelen af tiden har jeg mine børn, så der handler morgenen om at få dem sendt i skole. Jeg starter altid dagen med at bruge en halv times tid på mails og telefonopkald. Resten af dagen holder jeg møder og er i kontakt med de virksomheder, jeg er involveret i, har han tidligere fortalt til Euroman.

Tidligere konservativ og kritiker

Det politiske landskab er dog ikke helt fjernt for den succesfulde iværksætter.

Han er tidligere forretningsudvalgsmedlem i Konservativ Ungdom og stillede op for partiet ved folketingsvalget i 1998.

- Jeg er interesseret i og fascineret af politik. Jeg har en passion for samfundet, som er på linje med min passion for iværksætteri. Jeg har dog indtil i går troet, at min rolle var at påvirke samfundet ved at hjælpe flere iværksættere i gang, bygge virksomheder op og skabe arbejdspladser, skriver han selv på Facebook.

Jeg er meget ydmyg i forhold til den verden, jeg nu træder ind i. Det er en ny verden for mig, og der er meget, jeg skal lære

Tommy Ahlers, ny uddannelses- og forskningsminister

Gennem årene har han flere gange blandet sig i den offentlige debat, og her har han ikke altid været lige venlig over for sin nye arbejdsgiver, Lars Løkke Rasmussen.

I et interview med Finans.dk fra 2015 lød det eksempelvis:

- Lars Løkke? Han har aldrig været ude og lave noget privat. Kristian Thulesen Dahl? Helle Thorning? Hele vejen rundt. De har aldrig været ude og skabe arbejdspladser, vokse omsætningen og få et salgsteam til at fungere. Det er egentlig ikke så underligt, at de kun kan finde ud af at bruge penge. For de har aldrig prøvet andet.

I forbindelse med folketingsvalget samme år kaldte han i et interview med samme medie den politiske valgkamp for "pinlig", og han satte spørgsmålstegn ved, om Venstres mærkesag om, at "det skal kunne betale sig at arbejde", overhovedet var vigtig for Danmark.

- Lad os nu sige, at vi løser det, så dem, der råber højest i den debat, mener, at det nu endelig kan betale sig for alle at arbejde. Flytter det så virkelig noget i samfundet? Hvor meget rigere bliver vi? Jeg tror ikke engang, man kan se det på vores vækst, udtalte han dengang.

Engell: Han får kort snor

Spørgsmålet er nu, hvordan Tommy Ahlers vil falde ind i rollen som minister og en del af regeringen.

- Jeg er meget ydmyg i forhold til den verden, jeg nu træder ind i. Det er en ny verden for mig, og der er meget, jeg skal lære, erkender han på Facebook.

Både TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, og politisk kommentator Hans Engell vurderer, at han hurtigt kan komme på prøve.

- Det kan vise sig at være super fint, men hvis for eksempel regeringen beslutter sig for, at det er på hans område, man lægger ændringen af SU-systemet og de medfølgende besparelser, kan det blive noget af en udfordring for en mand, der aldrig har beskæftiget sig med politik på det her niveau, siger Hans Engell.

Han undrer sig over, at Lars Løkke Rasmussen så tæt på et folketingsvalg, og på et rimelig centralt område, tør udnævne en person, der politisk er så ubeskrevet et blad.

- Han har kort snor i forhold til at begå fejl, og jeg skal love dig for, at oppositionen skal også nok hurtigt få ham på sigtekornet. Især hvis han skal tage fat på nogle af de besparelser, som regeringen lægger op til på området, lyder analysen fra Hans Engell.