Politik

Hun hyldede ulighed og blev fældet som minister - nu er Eva Kjer tilbage på Løkkes hold

Eva Kjer Hansen ragede voldsomt uklar med De Konservative for to år siden. Hun indtræder nu i en regering, hvor hun skal arbejde tæt sammen med dem.

Hun har hyldet ulighed, prøvet at blive fældet som minister af regeringspartneren Det Konservative Folkeparti og gået stik imod sit partis linje i sagen om det såkaldte burkaforbud.

Men nu er hun tilbage.

Venstres Eva Kjer Hansen er onsdag genindtrådt i Lars Løkke Rasmussens regering som ny minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde. Og med det er en omdiskuteret skikkelse atter at finde i toppen af dansk politik.

Uligheden må gerne blive større

Eva Kjer Hansen gjorde sig for alvor bemærket, da hun som socialminister i 2005 roste ulighed i Danmark.

- Uligheden er der. Og uligheden må gerne blive større, for den skaber dynamik i samfundet. Vi skal ikke bruge kræfterne på at bekæmpe rigdom og på at udjævne forskellen mellem de rigeste og de fattigste. Lad de rige blive rigere. Jeg ser ikke ulighed som noget problem i sig selv, sagde Eva Kjer Hansen og tilføjede, at dynamikken også skulle komme de svageste til gode.

Udtalelserne fra Eva Kjer Hansen fik i første omgang Dansk Folkepartis daværende leder Pia Kjærsgaard til at true med at trække tæppet væk under regeringen. Truslen blev straks grebet af SF-formand Villy Søvndal, som foreslog et mistillidsvotum over for socialministeren.

Vi byder sådan set Eva velkommen tilbage som minister

Mette Abildgaard (K), der var med til at fælde Eva Kjer Hansen som minister

Eva Kjers udtalelse fik samtidig daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen til at sige, at udtalelsen var stik imod regeringens politik.

Det endte dog ikke med en afstemning i Folketinget, men blot med at Eva Kjer trak sin udtalelse tilbage.

Eva Kjer Hansen sagde i 2005, at uligheden gerne måtte blive større. Det var dog ikke regeringens linje. Video: Morten Nielsen

Fældet af Det Konservative Folkeparti

53-årige Eva Kjer Hansen har siddet i Folketinget siden 1990 og har sammenlagt været minister i omkring syv år.

Hendes mest stormfulde ministertid var i februar 2016. Her blev hun som daværende miljø- og fødevareminister beskyldt for have manipuleret med tal og beregninger i den omdiskuterede landbrugspakke.

Eva Kjer Hansen afviste alle påstande, men Det Konservative Folkeparti, der på det tidspunkt var støtteparti for V-regeringen, havde ikke tillid til ministeren.

Det blev begyndelsen til nogle hektiske dage i blå blok, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen bakkede sin minister op, samtidig med at han såede tvivl om regeringens overlevelse.

For mig rammer det her dybt i min Venstre-sjæl

Eva Kjer Hansen var imod burkaforbuddet, indtil hun blev minister

De Konservative stod dog fast, og Eva Kjer Hansen endte med at trække sig som minister. Hun betegnede efterfølgende forløbet som ”forfærdeligt” og sagde, at hun var ked af at blive beskyldt for at lyve og manipulere.

Forlæbet omkring landbrugspakken i 2016 endte med at koste Eva Kjer Hansen ministerlivet.

I dag frygter Eva Kjer Hansen ikke for regeringssamarbejdet med Det Konservative Folkeparti.

- Vi har et rigtig godt samarbejde, og vi har selvfølgelig snakket om tingene. Det var dengang, og nu skal vi videre med at præstere nogle resultater, siger Eva Kjer Hansen.

Hos Det Konservative Folkeparti accepterer politisk ordfører Mette Abildgaard, at Lars Løkke Rasmussen vil have Eva Kjer Hansen tilbage på ministerholdet.

- Vi byder sådan set Eva velkommen tilbage som minister, siger hun.

Imod burkaforbud - indtil hun blev minister

Og så er der burkaen.

Den muslimske klædedragt har igennem lang tid været et omdiskuteret emne i dansk politik. Og i Venstres folketingsgruppe.

Hun kan være en hård forhandler

Hans Engell, politisk kommentator

I efteråret havde regeringspartiet store interne diskussioner om et eventuelt forbud. Det blev besluttet, at Venstre gik ind for et tildækningsforbud, som især rammer burka og niqab, men Eva Kjer Hansen var imod og proklamerede, at hun ville stemme imod partilinjen.

- Jeg er rigtig ked af, at religiøse fanatikere får os til at ændre på nogle af de grundlæggende værdier i det danske samfund. For mig rammer det her dybt i min Venstre-sjæl, sagde Eva Kjer Hansen i oktober til TV 2 og tilføjede:

- For mig er det så vidtrækkende. I Danmark skal folk selv have lov til at bestemme, hvad for noget tøj de går i. Jeg synes ikke, vi skal til at lovgive omkring det.

Efter Eva Kjer Hansen onsdag er blevet minister igen, har hun dog ændret holdning. Nu vil hun stemme for et forbud.

- Man er nødt til at tage det ansvar, der følger med at være en del af regeringen, og det gør jeg også.

- Jeg er voldsomt imod burkaer og niqab. Jeg synes bare, vi har mange andre værktøjer at tage i brug for at hindre kvinder i at gå i burka i Danmark frem for at gribe til et maskeringsforbud, der jo nemt kommer til at genere os alle sammen, siger Eva Kjer Hansen til TV 2.

Hun afviser, at en tilslutning til burkaforbuddet har været et krav for at blive minister. Regeringen har i forvejen flertal for forslaget med støtte fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Engell: Hun er en hård forhandler

Ifølge Hans Engell, som er politisk kommentator, er Eva Kjer Hansen en driftssikker politiker, som på mange områder repræsenterer, hvad Venstre står for.

- Hun kan være en hård forhandler, og det var så en af grundene til, at det kørte af sporet med landbrugspakken, siger han.

Hans Engells vurdering er, at Lars Løkke Rasmussen meget gerne ville have Eva Kjer Hansen tilbage på ministerholdet.

- Han følte ikke, at den måde, hun måtte forlade regeringen på, var i orden, lyder det.

Eva Kjer Hansen overtager posten som minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde fra Karen Ellemann, der i stedet forventes at blive ny gruppeformand for Venstre.

 • Alder

  48 år - født 26. august 1969 i Charlottenlund.

  53 år - født 22. august 1964 i Aabenraa.

 • Politisk karriere

  Folketingsmedlem for Venstre siden 2007. Minister i sammenlagt cirka fire år - blandt andet som social- og indenrigsminister.

  Folketingsmedlem for Venstre siden 1990. Minister i sammenlagt cirka syv år. Udover miljø- og fødevareminister har hun også været social- og ligestillingsminister.

 • Uddannelse

  Student fra Holte Gymnasium i 1989. Uddannet lærer fra N. Zahles Seminarium i 2004.

  Tillægsuddannelse fra Danmarks Journalisthøjskole i 1991 og cand. polit. fra Københavns Universitet i 2012.

 • Personlige stemmetal i 2015

  Valgt i Københavns Omegns Storkreds med 7020 personlige stemmer.

  Valgt i Sydjyllands Storkreds med 7647 personlige stemmer.