Politik

Her græder de tørre tårer over Lundes exit

Verdensnaturfonden har lavet en liste på 17 kritiske punkter over Esben Lunde Larsens tid som miljøminister.

Esben Lunde Larsen (V) meddelte tirsdag aften, at han træder tilbage som minister. Men ikke alle er kede af miljø- og fødevareministerens beslutning.

- Vi har været meget bekymrede i en lang periode over, at den siddende minister har været meget optaget af erhvervslivet og landbruget og ikke så meget af naturen, siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, til Ritzau.

Flere miljøorganisationer har i Esben Lunde Larsens ministertid kritiseret Venstre-politikeren for at være mere minister for landbruget end for miljøet.

Blandt andet kom han i stormvejr i forbindelse med sagen om fiskekvoter, og han modtog kritik fra flere sider i forbindelse med en debat om tilstanden i det danske grundvand.

- Vi græder tørre tårer over, at Esben Lunde Larsen nu takker af efter en ministertid, der har været præget af en uhørt prioritering af det industrielle landbrug og kvotekonger i fiskeriet over miljøets bedste interesser, lyder det fra Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace Norden, i en pressemeddelelse.

Liste med 17 kritikpunkter

Verdensnaturfonden har lavet en liste med i alt 17 kritikpunkter, hvor der også står, at Lunde har skjult kvælstoftallene i landbrugspakken, gjort landmændene til formænd for nationalparkerne, åbnet for skadelige havbrug og fjernet randzonerne.

- Listen er desværre længere endnu. Nu er det tid til handling, der trækker i en anden retning. Jeg ser frem til at samarbejde med en ny minister, der vil sætte naturen og de vilde dyr højere på dagsordenen. Det er nødvendigt, siger Bo Øksnebjerg til Ritzau.

Selvom organisationen overordnet mener, at det er gået tilbage for naturen under Esben Lunde Larsens ministertid, fremhæver de et initiativ om mere naturskov i Danmark som et eksempel på gode tiltag.

Hos Greenpeace har de også ønsker til den ministerrokade, som statsminister Lars Løkke Rasmussen vil præsentere onsdag.

- Den danske natur har igen og igen stået som taberen, og vi håber, at statsministeren benytter anledningen til at dele ministeriet op for at sikre miljøet en selvstændig stemme i regeringen, udtaler Mads Flarup Christensen.

Falktoft ville have Lunde Larsen fjernet fra alt ansvar

En anden udtalt kritiker af den nu afgående miljø- og fødevareminister er radio- og tv-vært Peter Falktoft.

Han har flere gange langet ud efter ministeren på de sociale medier, blandt andet den 14. marts, da han på Twitter skrev følgende:

- Din miljøminister og dansk landbrugs marionetdukke, Esben Lunde Larsen, er ikke blot en trussel - men til direkte skade for vores land og vand. Uagtet politisk ståsted, så håber jeg, I vil bidrage til at få ham fjernet fra alt ansvar asap. Tak.

Kritikken fik i april Esben Lunde Larsen til at invitere Peter Falktoft ind i dagligdagen som minister, hvilket radioværten takkede ja til.

Besøget skulle efter planen være foregået i dag, onsdag, og i morgen, men med ministerens besked om, at han trækker sig, er det nu aflyst.

Peter Falktoft havde ellers forberedt en lang række kritiske spørgsmål til ministeren. Dem har han offentliggjort på sin Facebook-profil:

Ud over Esben Lunde Larsen har også uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) valgt at trække sig som minister.

Onsdag klokken 11 præsenterer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sit nye ministerhold for Dronningen.