Her er Lars Løkke Rasmussens nye ministre

Der er nu sat navne på de nye ministre i Lars Løkke Rasmussens regering.

Eva Kjer Hansen, Jakob-Ellemann Jensen og Tommy Ahlers er nye ministre i VLAK-regeringen.

De skal afløse Søren Pind (V) og Esben Lunde Larsen (V), der tirsdag offentliggjorde, at de stopper som henholdsvis uddannelses- og forskningsminister samt miljø- og fødevareminister. Karen Ellemann er samtidigt fortid som minister for ligestilling, fiskeri og nordisk samarbejde. Hun er blevet bedt om at stoppe.

Tommy Ahlers bliver uddannelses- og forskningsminister, Eva Kjer Hansen bliver ny minister for ligestilling, fiskeri og nordisk samarbejde, og Jakob Ellemann-Jensen bliver ny miljø- og fødevareminister.

 - Jeg er stolt over at præsentere de her tre gode ministre, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved præsentationen på Amalienborg.

Her er det nye ministre og dem, som forlader regeringen.
Her er det nye ministre og dem, som forlader regeringen. Foto: TV 2

Et comeback og et nyt ansigt

Her kan du få et overblik over de nye ministre og læse, hvad de selv og Lars Løkke Rasmussen siger.

Tommy Ahlers afløser Søren Pind som uddannelses- og forskningsminister.

Han er for mange et måske et forholdsvis ukendt navn. I hvert fald i dansk politik, og han har ikke siddet i Folketinget før. Han er medlem af Venstre, men var i 1998 folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti.

Tommy Ahlers er en kendt iværksætter og dommer i DR-programmet "Løvens Hule", som handler om iværksætteri.

Den nye uddannelses- og forskningsminister er medlem af regeringens Disruptionråd, der beskæftiger sig med fremtidens arbejdsmarked. Her vil han være medlem sideløbende med ministergerningen.

- Tommy Ahlers er visionær, fremtidsorienteret, og han er den rigtige mand til at blive sat i spidsen for det vigtige arbejde med at drive vores uddannelses- og forskningspolitk ind i fremtiden, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Min erfaring i det politiske er meget, meget begrænset, men for mig at se er politik egentlig bare en repræsentation af samfundet. Jeg har været ude i samfundet og bygge virksomheder, og nu er jeg blevet spurgt, om jeg vil være med til at bygge samfundet, og det er en fantastisk mulighed, jeg ikke kunne sige nej til, sige Tommy Ahlers.

Søren Pind
VS
Tommy Ahlers
Alder
48 år - født 20. november 1969.
42 år - født 18. november i 1975
Politisk karriere
Folketingsmedlem for Venstre siden 2005. Har sammenlagt været minister i knapt fem år - bl.a. som justitsminister og senest som forsknings- og uddannelsesminister.
Medlem af Venstre, men ikke valgt til Folketinget. Tidligere folketingskandidat for det Konservative Folkeparti. Derudover en succesfuld iværksætter og kendt fra DR-programmet "Løvens hule".
Uddannelse
Student fra Bornholms Amtsgymnasium i 1988. Uddannet cand. jur. fra Københavns Universitet 1997.
Har en kandidatgrad i jura fra Københavns Universitet, hvor han blev uddannet i 2000
Personlige stemmetal i 2015
Valgt i Københavns Storkreds med 7706 personlige stemmer.
Tommy Ahlers er ikke valgt til Folketinget.

Jakob Ellemann-Jensen afløser Esben Lunde Larsen som miljø- og fødevareminister.

Han har ikke været minister før, men har været politisk ordfører for Venstre siden 2015.

- Han har været en rigtig dygtig politisk ordfører, og han har afsættet til at drive vores miljø- og fødevarepolitk videre. Vi er stolte af de resultater, vi har opnået med at genskabe optimismen i hele fødevaresektoren. Nu skal vi videre. Også med et stærkere fokus på bæredygtighed, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det bliver en ny og stor opgave, og det bliver også en svær opgave, hvor jeg skal huske mig selv på hele tiden, at jeg er politiker. Jeg er ikke ekspert, og jeg skal ikke gøre mig til teknokrat. Jeg skal have de politiske visioner for, at vi beholder et grønt Danmark, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Esben Lunde Larsen
VS
Jakob Ellemann-Jensen
Alder
39 år - født 14. november 1978 i Skjern.
44 år - født 25. september 1973 i Hørsholm.
Politisk karriere
Folketingsmedlem for Venstre siden 2011. Har været minister i knapt to år - først uddannelses- og forskningsminister. Herefter som miljø- og fødevareminister.
Folketingsmedlem for Venstre siden 2011. Var politisk ordfører i Venstre frem til ministergerningen, som er hans første.
Uddannelse
Cand.theol fra Københavns Universitet i 2008 og erhvervs-ph.d. fra Københavns Universitet og Grundtvigsk Forum i 2013.
Blandt andet officer i Hæren fra Sergentskolen i Sønderborg fra 1993 og cand.merc.jur. fra Handelshøjskolen i København fra 2002.
Personlige stemmetal i 2015
Valgt i Vestjyllands Storkreds med 10.834 personlige stemmer.
Valgt i Østjyllands Storkreds med 8678 personlige stemmer.

Eva Kjer Hansen afløser Karen Ellemann som minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde.

Hun er et velkendt ansigt i dansk politik og har været folketingsmedlem siden 1990. Hun har været minister ad flere omgange, men måtte i 2016 trække sig som miljø- og fødevareminister efter en strid med særligt Det Konservative Folkeparti om den omdiskuterede landbrugspakke.

- Eva Kjer Hansen er en gæv sønderjyde, og hun har både beskæftiget sig med fiskeri- og udenrigspolitik. Derfor er hun den helt rigtige til at løfte den her store opgave, som ikke mindst på grund af Brexit er helt central, siger Lars Løkke Rasmussen.

Den nye minister frygter ikke for samarbejdet med Det Konservative Folkeparti, der væltede hende i 2016.

- Vi har et rigtig godt samarbejde, og vi har selvfølgelig snakket om tingene. Det var den gang, og nu skal vi videre med at præstere nogle resultater, siger Eva Kjer Hansen.

Statsminister, Lars Løkke Rasmussen, præsenterede onsdag formiddag tre nye ministre.

Rokeringer i Venstres folketingsgruppe

Med ændringerne vender Karen Ellemann og Esben Lunde Larsen tilbage til Venstres folketingsgruppe, mens Søren Pind helt stopper i politik.

Hans afløser i Folketinget er Martin Geertsen, der har siddet i Folketinget fra 2011 til 2015.

I Venstres gruppe er posten som politisk ordfører ledig efter Jakob Ellemann-Jensens afgang. Og efter Søren Gades udmelding om, at han stopper som gruppeformand, skal den post også besættes.

Lars Løkke Rasmussen siger ved præsentationen, at han håber, Karen Ellemann bliver valgt som ny gruppeformand.

- Jeg har bedt Karen Ellemann om at træde tilbage som minister med det dybtfølte håb om, at Venstres folketingsgruppe vil vælge hende som Venstres første kvindelige gruppeformand, siger Lars Løkke Rasmussen.

Venstre vælger ny gruppeformand og politisk ordfører torsdag.

Her er regeringens 22 ministre