Politik

Her er Lars Løkke Rasmussens nye ministre

Der er nu sat navne på de nye ministre i Lars Løkke Rasmussens regering.

Eva Kjer Hansen, Jakob-Ellemann Jensen og Tommy Ahlers er nye ministre i VLAK-regeringen.

De skal afløse Søren Pind (V) og Esben Lunde Larsen (V), der tirsdag offentliggjorde, at de stopper som henholdsvis uddannelses- og forskningsminister samt miljø- og fødevareminister. Karen Ellemann er samtidigt fortid som minister for ligestilling, fiskeri og nordisk samarbejde. Hun er blevet bedt om at stoppe.

Tommy Ahlers bliver uddannelses- og forskningsminister, Eva Kjer Hansen bliver ny minister for ligestilling, fiskeri og nordisk samarbejde, og Jakob Ellemann-Jensen bliver ny miljø- og fødevareminister.

 - Jeg er stolt over at præsentere de her tre gode ministre, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved præsentationen på Amalienborg.

Et comeback og et nyt ansigt

Her kan du få et overblik over de nye ministre og læse, hvad de selv og Lars Løkke Rasmussen siger.

Tommy Ahlers afløser Søren Pind som uddannelses- og forskningsminister.

Han er for mange et måske et forholdsvis ukendt navn. I hvert fald i dansk politik, og han har ikke siddet i Folketinget før. Han er medlem af Venstre, men var i 1998 folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti.

Tommy Ahlers er en kendt iværksætter og dommer i DR-programmet "Løvens Hule", som handler om iværksætteri.

Den nye uddannelses- og forskningsminister er medlem af regeringens Disruptionråd, der beskæftiger sig med fremtidens arbejdsmarked. Her vil han være medlem sideløbende med ministergerningen.

- Tommy Ahlers er visionær, fremtidsorienteret, og han er den rigtige mand til at blive sat i spidsen for det vigtige arbejde med at drive vores uddannelses- og forskningspolitk ind i fremtiden, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Min erfaring i det politiske er meget, meget begrænset, men for mig at se er politik egentlig bare en repræsentation af samfundet. Jeg har været ude i samfundet og bygge virksomheder, og nu er jeg blevet spurgt, om jeg vil være med til at bygge samfundet, og det er en fantastisk mulighed, jeg ikke kunne sige nej til, sige Tommy Ahlers.

 • Alder

  48 år - født 20. november 1969.

  42 år - født 18. november i 1975

 • Politisk karriere

  Folketingsmedlem for Venstre siden 2005. Har sammenlagt været minister i knapt fem år - bl.a. som justitsminister og senest som forsknings- og uddannelsesminister.

  Medlem af Venstre, men ikke valgt til Folketinget. Tidligere folketingskandidat for det Konservative Folkeparti. Derudover en succesfuld iværksætter og kendt fra DR-programmet "Løvens hule".

 • Uddannelse

  Student fra Bornholms Amtsgymnasium i 1988. Uddannet cand. jur. fra Københavns Universitet 1997.

  Har en kandidatgrad i jura fra Københavns Universitet, hvor han blev uddannet i 2000

 • Personlige stemmetal i 2015

  Valgt i Københavns Storkreds med 7706 personlige stemmer.

  Tommy Ahlers er ikke valgt til Folketinget.

Jakob Ellemann-Jensen afløser Esben Lunde Larsen som miljø- og fødevareminister.

Han har ikke været minister før, men har været politisk ordfører for Venstre siden 2015.

- Han har været en rigtig dygtig politisk ordfører, og han har afsættet til at drive vores miljø- og fødevarepolitk videre. Vi er stolte af de resultater, vi har opnået med at genskabe optimismen i hele fødevaresektoren. Nu skal vi videre. Også med et stærkere fokus på bæredygtighed, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det bliver en ny og stor opgave, og det bliver også en svær opgave, hvor jeg skal huske mig selv på hele tiden, at jeg er politiker. Jeg er ikke ekspert, og jeg skal ikke gøre mig til teknokrat. Jeg skal have de politiske visioner for, at vi beholder et grønt Danmark, siger Jakob Ellemann-Jensen.

 • Alder

  39 år - født 14. november 1978 i Skjern.

  44 år - født 25. september 1973 i Hørsholm.

 • Politisk karriere

  Folketingsmedlem for Venstre siden 2011. Har været minister i knapt to år - først uddannelses- og forskningsminister. Herefter som miljø- og fødevareminister.

  Folketingsmedlem for Venstre siden 2011. Var politisk ordfører i Venstre frem til ministergerningen, som er hans første.

 • Uddannelse

  Cand.theol fra Københavns Universitet i 2008 og erhvervs-ph.d. fra Københavns Universitet og Grundtvigsk Forum i 2013.

  Blandt andet officer i Hæren fra Sergentskolen i Sønderborg fra 1993 og cand.merc.jur. fra Handelshøjskolen i København fra 2002.

 • Personlige stemmetal i 2015

  Valgt i Vestjyllands Storkreds med 10.834 personlige stemmer.

  Valgt i Østjyllands Storkreds med 8678 personlige stemmer.

Eva Kjer Hansen afløser Karen Ellemann som minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde.

Hun er et velkendt ansigt i dansk politik og har været folketingsmedlem siden 1990. Hun har været minister ad flere omgange, men måtte i 2016 trække sig som miljø- og fødevareminister efter en strid med særligt Det Konservative Folkeparti om den omdiskuterede landbrugspakke.

- Eva Kjer Hansen er en gæv sønderjyde, og hun har både beskæftiget sig med fiskeri- og udenrigspolitik. Derfor er hun den helt rigtige til at løfte den her store opgave, som ikke mindst på grund af Brexit er helt central, siger Lars Løkke Rasmussen.

Den nye minister frygter ikke for samarbejdet med Det Konservative Folkeparti, der væltede hende i 2016.

- Vi har et rigtig godt samarbejde, og vi har selvfølgelig snakket om tingene. Det var den gang, og nu skal vi videre med at præstere nogle resultater, siger Eva Kjer Hansen.

 • Alder

  48 år - født 26. august 1969 i Charlottenlund.

  53 år - født 22. august 1964 i Aabenraa.

 • Politisk karriere

  Folketingsmedlem for Venstre siden 2007. Minister i sammenlagt cirka fire år - blandt andet som social- og indenrigsminister.

  Folketingsmedlem for Venstre siden 1990. Minister i sammenlagt cirka syv år. Udover miljø- og fødevareminister har hun også været social- og ligestillingsminister.

 • Uddannelse

  Student fra Holte Gymnasium i 1989. Uddannet lærer fra N. Zahles Seminarium i 2004.

  Tillægsuddannelse fra Danmarks Journalisthøjskole i 1991 og cand. polit. fra Københavns Universitet i 2012.

 • Personlige stemmetal i 2015

  Valgt i Københavns Omegns Storkreds med 7020 personlige stemmer.

  Valgt i Sydjyllands Storkreds med 7647 personlige stemmer.

Statsminister, Lars Løkke Rasmussen, præsenterede onsdag formiddag tre nye ministre.

Rokeringer i Venstres folketingsgruppe

Med ændringerne vender Karen Ellemann og Esben Lunde Larsen tilbage til Venstres folketingsgruppe, mens Søren Pind helt stopper i politik.

Hans afløser i Folketinget er Martin Geertsen, der har siddet i Folketinget fra 2011 til 2015.

I Venstres gruppe er posten som politisk ordfører ledig efter Jakob Ellemann-Jensens afgang. Og efter Søren Gades udmelding om, at han stopper som gruppeformand, skal den post også besættes.

Lars Løkke Rasmussen siger ved præsentationen, at han håber, Karen Ellemann bliver valgt som ny gruppeformand.

- Jeg har bedt Karen Ellemann om at træde tilbage som minister med det dybtfølte håb om, at Venstres folketingsgruppe vil vælge hende som Venstres første kvindelige gruppeformand, siger Lars Løkke Rasmussen.

Venstre vælger ny gruppeformand og politisk ordfører torsdag.

Her er regeringens 22 ministre

Lars Løkke Rasmussen (V)

Lars Løkke Rasmussen (V)

Lars Løkke Rasmussen (V) er statsminister og regeringsleder. 

Lars Løkke Rasmussen har været Danmarks statsminister siden 28. juni 2015 (i Regeringen Lars Løkke Rasmussen II). Han var også statsminister fra 5. april 2009 til 3. oktober 2011. Han har været formand for Venstre siden maj 2009.

Løkke Rasmussen sad som indenrigs- og sundhedsminister i to regeringer under Anders Fogh Rasmussen og efterfølgende blev Løkke Rasmussen  den 23. november 2007 udnævnt til finansminister i regeringen Anders Fogh Rasmussen III. Den 5. april 2009 blev han statsminister efter at  Anders Fogh Rasmussen havde trukket sig som følge af udnævnelsen til generalsekretær for NATO.

Løkke Rasmussen har været medlem af Folketinget siden den 21. september 1994.

Foto: Andreas Bastiansen / Scanpix Denmark

Anders Samuelsen (LA)

Anders Samuelsen (LA)

Anders Samuelsen (LA) er udenrigsminister. 

Han har tidligere været medlem af Folketinget fra 1998 til 2004 for Det Radikale Venstre, som han også repræsenterede i Europa-Parlamentet fra 2004 til 2007. Samuelsen har siddet i Folketinget for Ny Alliance/Liberal Alliance siden den 7. maj 2007, som han stiftede sammen med Naser Khaderog Gitte Seeberg, som begge siden har forladt partiet. 

I sommeren 2008 blev et nyt og mere liberalt partiprogram vedtaget samtidig med, at partiet skiftede navn til Liberal Alliance. Anders Samuelsen blev partileder efter Naser Khaders farvel til LA i januar 2009.

Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Søren Pape Poulsen (K)

Søren Pape Poulsen (K)

Søren Pape Poulsen (K) er justitsminister. 

Pape Poulsen er formand og politisk leder for Det Konservative Folkeparti. Han blev valgt til Folketinget i Vestjyllands Storkreds ved valget i juni 2015.

Pape Poulsen overtog posten som politisk leder for De Konservative efter Lars Barfoed i august 2014 og blev efterfølgende valgt som formand på et ekstraordinært landsråd i september 2014.

Fra 2010-2014 var Pape Poulsen borgmester i Viborg Kommune.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix

Claus Hjort Frederiksen (V)

Claus Hjort Frederiksen (V)

Claus Hjort Frederiksen (V) er forsvarsminister. 

Claus Hjort Frederiksen sad som beskæftigelsesminister under Anders Fogh Rasmussen fra 2001 til 2009. Han kom fra en stilling som partisekretær i Venstre - en stilling han bestred fra 1985 til 2001. Med Lars Løkke Rasmussens overtagelse af statsministerposten i 2009 blev Hjort Frederiksen finansminister, hvilket han var frem til 2011, hvor Venstre mistede magten,

Da blå blok vandt valget i 2015 trådte Claus Hjort Frederiksen igen til som finansminister. Han har været valgt til Folketinget siden 2005.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix

Simon Emil Ammitzbøll (LA)

Simon Emil Ammitzbøll (LA)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille er økonomi- og indenrigsmnister.

Han var tidligiere Liberal Alliances politiske ordfører.

Ammitzbøll sad i Folketinget fra 2005 til 2008 for Det Radikale Venstre. Han meldte sig 8. oktober 2008 ud af Det Radikale Venstre og var i en kort periode løsgænger.

4. januar 2009 blev det offentliggjort, at Ammitzbøll ville stifte et nyt parti, og to dage senere blev Borgerligt Centrum præsenteret ved et pressemøde på Christiansborg. Borgerligt Centrum blev dog nedlagt kort efter, og Simon Emil Ammitzbøll tilsluttede sig den 16. juni 2009 Liberal Alliance.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / Scanpix

Ole Birk Olesen (LA)

Ole Birk Olesen (LA)

Ole Birk Olesen (LA) ertransportminister. 

Han var tidligere finansordfører og formand for Folketingets Finansudvalg,

Ole Birk Olesen blev valgt til Folketinget som spidskandidat for Liberal Alliance i Østjyllands Storkreds i forbindelse med folketingsvalget 2011.

Op til sit valg til Folketinget var Ole Birk Olesen efter publikationen af bogen Taberfabrikken i maj 2007 i flere år en hyppigt brugt liberal debattør i medierne.

Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix

Brian Mikkelsen (K)

Brian Mikkelsen (K)

Brian Mikkelsen (K) er erhvervsminister. 

Mikkelsen var kulturminister fra 2001 til 2009 i regeringerne Anders Fogh Rasmussens regeringer. Da Lars Løkke Rasmussen overtog statsministerposte i 2009 blev han udnævnt til justitsminister. Ved ministerrokaden 2010 blev han økonomi- og erhvervsminister; en post som han bestred frem til Folketingsvalget 2011, hvor blå blok mistede regeringsmagten.

Brian Mikkelsen har siddet i Folketinget siden 1994.

Foto: Simon Læssøe / Scanpix

Mai Mercado (K)

Mai Mercado (K)

Mai Mercado (K) er børne- og socialminister. 

Mercado er uddannet cand.scient.pol. fra Syddansk Universitet i 2008 og har siden arbejdet som konsulent i Energinet.dk. Hun har været medlem af Odense Byråd fra 2005 til 2012. for Konservative.

Mai Mercado blev valgt til Folketinget i 2011.

Foto: Erik Refner / Scanpix

Kristian Jensen (V)

Kristian Jensen (V)

Kristian Jensen (V) er finansminister.

Jensen har fungeret som skatteminister fra 2004 til 2010 under først Anders Fogh Rasmussen og siden Lars Løkke Rasmussen. Kristian Jensen var gruppeformand for Venstre indtil udnævnelsen til udenrigsminister den 28. juni 2015. 

Kristian Jensen er næstformand for Venstre. Han blev valgt til Folketinget i 1998.

Foto: SEBASTIAN GOLLNOW / Scanpix Denmark

Troels Lund Poulsen (V)

Troels Lund Poulsen (V)

Troels Lund Poulsen (V) er beskæftigelsesminister. 

Lund Poulsen har fungeret som miljøminister i Anders Fogh Rasmussens regering fra 2007. Den 23. februar 2010 blev han udnævnt til skatteminister. Herefter fulgte en kort periode som undervisningsminister indtil den blå regering mistede magten. 

Troels Lund Pulsen har været erhvervs- og vækstminister siden juni 2015 under Lars Løkke Ramussen. Han har siddet i Folketinget siden 2001.

Foto: Niels Ahlmann Olesen / Scanpix Denmark

Lars Christian Lilleholt (V)

Lars Christian Lilleholt (V)

Lars Christian Lilleholt (V) er energi- forsynings- og klimaminister. 

Lilleholt er tidligere medlem af Odense Byråd og har været valgt til Folketinget siden 2001. Han er tidligere ordfører for energi og klima og søfart.

Den 28. juni 2015 blev han præsenteret som ny energi-, forsynings og klimaminister i Regeringen Lars Løkke Rasmussen II.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / Scanpix Denmark

Mette Bock (LA)

Mette Bock (LA)

Mette Bock (LA) er kirke- og kulturminister.

Bock har arbejdet som ekstern lektor ved Handelshøjskolen i Århus og gennem mange år har hun desuden været censor i statskundskab ved Odense og Københavns Universitet. Mette Boch har også arbejdet som programdirektør i DR.

Mette Bock blev valgt til Folketinget i Sydjyllands Storkreds for første gang i 2011.

Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Tommy Ahlers

Tommy Ahlers

Tommy Ahlers bliver ny uddannelses- og forskningsminister. Han overtager posten fra Søren Pind (V), der stopper i politik.

Tommy Ahlers er en succesfuld iværksætter og kendt fra iværksætterprogrammet 'Løvens hule' på DR1.

Derudover har han siddet med i regeringens disruptionråd, der skal komme med forslag til, hvordan danske virksomheder og danskerne er godt rustet til fremtiden og fremtidens arbejdsmarked.

Tommy Ahlers er ikke medlem af Folketinget.

Foto: Emil Hougaard / Scanpix Denmark

Ulla Tørnæs (V)

Ulla Tørnæs (V)

Ulla Tørnæs (V) er minister for udviklingssamarbejde.

Ulla Tørnæs sad som undervisningsminister fra 2001 til 2005, hvorefter hun blev minister for udviklingsbistand indtil den 2010. Tørnæs har fungeret som politisk ordfører fra 1998-2001, og som arbejdsmarkedsordfører fra 2010-2013.

Ulla Tørnæs har været uddannelses- og forskningsminister fra februar 2016. Hun blev valgt til Folketinget i 1997.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

Inger Støjberg (V)

Inger Støjberg (V)

Inger Støjberg (V) er udlændinge- og integrationsminister. 

Støjberg sad som beskæftigelses- og ligestillingsminister fra 2009, dog blev sidstnævnte ministerpost overtaget af Lykke Friis i forbindelse med ministerrokaden i februar 2010. Posten som beskæftigelsesminister overgik til Mette Frederiksen (S) den i oktober 2011.

Den 28. juni 2015 blev hun udnævnt til udlændinge-, integrations- og boligminister. Inger Støjberg har været medlem af Folketinget siden 2001.

Foto: Simon Læssøe / Scanpix Denmark

Eva Kjer Hansen

Eva Kjer Hansen

Eva Kjer Hansen (V) bliver ny minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde. Hun overtager posten fra partikollega Karen Ellemann, der forlader regeringen, men fortsætter i Folketinget.  

Eva Kjer Hansen sad som miljø- og fødevareminister under Lars Løkke Rasmussen første regeringsdannelse fra 28. juni 2015 til 29. februar 2016. Hun har tidligere været socialminister og minister for ligestilling.  

Eva Kjer Hansen har været medlem af Folketinget siden 1990.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / Scanpix Denmark

Ellen Trane Nørby (V)

Ellen Trane Nørby (V)

Ellen Trane Nørby (V) er sundhedminister. 

Trane Nørby har fungeret som både mediepolitisk ordfører og politisk ordfører for Venstre. Hun har desuden været medlem af Udenrigsudvalget, Det Udenrigspolitiske Nævn, Udvalget vedr. Internationalt Ligestillingsarbejde, Kulturudvalget og Udvalget for Klima, Energi og bygninger

Hun har været børne-, undervisnings- og ligestillingsminister siden juni 2015 og medlem af Folketinget siden 2005.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Sophie Løhde (V)

Sophie Løhde (V)

Sophie Løhde (V) er minister for offentlig innovation.

Løhde har fungeret som psykiatri- og SU-ordfører samt ordfører vedr. Færøerne. I 2009 blev hun udnævnt til forebyggelsesordfører og i 2010 til kommunalordfører. Hun har desuden været sundhedsordfører for Venstre og efter valget i 2015, blev hun udnævnt til sunhedsminister.

Løhde har siddet i Folketinget siden 2007.

Foto: Claus Bech / Scanpix Denmark

Karsten Lauritzen (V)

Karsten Lauritzen (V)

Karsten Lauritzen (V) er skatteminister.

Han har tidligere været integrations- og udviklingsordfører for Venstre og derefter partiets retsordfører. Den 28. juni 2015 tiltrådte han som skatteminister i Regeringen Lars Løkke Rasmussen II.

Karsten Lauritzen har siddet i Folketinget siden 2007.

Foto: Torkil Adsersen / ScanpixDenmark

Jacob Ellemann-Jensen (V)

Jacob Ellemann-Jensen (V)

Jakob Ellemann-Jensen bliver ny miljø- og fødevareminister. Han overtager posten fra Esben Lunde Larsen, der fortsætter i Folketinget.

Jakob Ellemann-Jensen var tidligere politisk ordfører og har ikke været minister før.

Han er søn af forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

Jakob Elleman-Jensen blev valgt ind i Folketinget i 2011.

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Merete Riisager (LA)

Merete Riisager (LA)

Merete Riisager (LA) er undervisningsminister. 

Hun er opstillet i Fyns Storkreds og har været det for Liberal Alliance siden 2011. Hun har fungeret som børne - og undervisningsordfører, samt kommunal og ligestillingsordfører.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Denmark

Thyra Frank (LA)

Thyra Frank (LA)

Thyra Frank (LA) er ældreminister.

Thyra Frank har arbejdet indenfor ældrepleje siden 1975 og har siden 1988 været forstander for plejehjemmet Lotte på Frederiksberg.

Thyra Frank sad i Folketinget fra 2011 til 2015, hvor hun tabte kampen om at blive spidskandidat i  Nordjyllands Storkreds til Christina Egelund.

Foto: Nikolai Linares / Scanpix Denmark