BLOG: Tiden løbet fra Ankara-aftalen

16x9
Hvis ikke vi kan modernisere Ankara-aftalen til noget mere tidssvarende, bør vi helt droppe den, skriver Peter Skaarup. Foto: Ed Jones / Ritzau Scanpix

BLOG: Bruxelles bør fortælle præsident Erdogan, at Tyrkiet aldrig bliver medlem af EU, så længe han er ved magten.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyib Erdogan, slår gang på gang fast, at Tyrkiets fremtid ligger i EU, og Erdogan insisterer på, at fortsætte forhandlingerne om optagelse i EU. Helt ærligt - er der ikke en venlig sjæl i Bruxelles, der kan fortælle den tyrkiske præsident, at han er uønsket i EU?

For at fĂĄ Tyrkiet gjort bekendt med, hvordan verden ser ud fra EU’s side, kan vi passende starte med at udfase den sĂĄkaldte Ankara-aftale, der er en associeringsaftale mellem EU og Tyrkiet. En aftale fra 1963, der giver Tyrkiet nogle handelsmæssige fordele med toldfrihed for industrielt fremstillede varer samt en fordelagtig adgang til EU’s arbejdsmarked og â€“ ikke mindst – en ret til familiesammenføring for tyrkiske arbejdstagere i EU. Â 

I stedet for den 55 år gamle Ankara-aftale bør vi indføre en moderne og fremtidssikret handelsaftale med Tyrkiet. En aftale, der ikke har toldfrihed, der er til skade for EU – og som heller ikke giver en automatisk ret til familiesammenføring for tyrkiske arbejdstagere i EU. Hvis ikke vi kan modernisere Ankara-aftalen til noget mere tidssvarende, bør vi helt droppe den. 

Tyrkiet er blevet stillet ”noget” i udsigt fra EU’s side, da optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet startede i 2005 – ja, vel helt tilbage til 1980’erne. Noget, som ingen blandt EU’s ledere i dag ønsker at indfri. Så for at komme ud af den penible situation med Tyrkiet bør Bruxelles fortælle præsident Erdogan, at Tyrkiet aldrig bliver medlem af EU, så længe han er ved magten.

Tyrkiet er et meget stort land med ca. 80 mio. indbyggere. På størrelse med EU’s største land, Tyskland. Præsident Erdogan er en muslimsk fundamentalist, der de senere år i Tyrkiet har vist sit sande ansigt. Han vil bestemme egenrådigt, udrense politiske modstandere og lukke munden på en kritisk presse. Og han vil selvfølgelig, så snart han får foden i døren til EU, indføre særbehandling for muslimer og underminere EU’s kristne-katolske grundlag. Det går bare ikke.