Politik

Søren Pinds afløser er fundet - Martin Geertsen vender tilbage til Folketinget

Søren Pinds afløser har modtaget nyheden med blandede følelser.

Det bliver Venstres Martin Geertsen, der afløser Søren Pind i Folketinget.

Martin Geertsen, der sad i Folketinget fra 2011 til 2015, bekræfter over for TV 2, at han vender tilbage. 

- Jeg ser frem til det med lidt blandede følelser. Nu har jeg kendt Søren i 25 år, så det er ikke sådan, at jeg går rundt og danser på borderne. Jeg synes, det er lidt trist på det personlige plan, og det er det faktisk også for Venstre, siger Martin Geertsen, der stillede op ved folketingsvalget i 2015, hvor han ikke blev valgt.

Han har siden været førstesuppleant i København.

Søren Pind forlader både sin post som uddannelses- og forskningsminister og pladsen i Folketinget med øjeblikkelig virkning.

Hans kollega Esben Lunde Larsen stopper som miljø- og fødevareminister, men fortsætter i Folketinget frem til næste valg.

Havde set det komme

I slutningen af sidste uge kunne Weekendavisen berette, at Søren Pind har været i spil til posten som chef for Det Kongelige Teater. Søren Pind fik ikke jobbet, men bekræfter tirsdag oplysningen.

Martin Geertsen har igennem mange år dannet tæt parløb med Søren Pind i københavnsk kommunalpolitik, og han er derfor ikke voldsomt overrasket over, at partifællen stopper.

- Jeg er ikke henlagt i chok. Vi har kendt hinanden i 25 år, og jeg har selvfølgelig snakket med Søren om det her så meget, som han nu har haft lyst til at tale med mig om det, siger Martin Geertsen.

Han havde dog ikke regnet med, at det vil blive meldt ud tirsdag aften, hvor han stod i hjemmet og stegte hakkebøffer med familien.

Vil arbejde for København

48-årige Martin Geertsen var blandt andet integrationsordfører, da han sad i Folketinget for Venstre. Han ved endnu ikke, hvilket ordførerskab han får tildelt, men han har selv en klar dagsorden.

Det handler om fokus på hovedstaden, som er et ømtåleligt emne i regeringenspartiet.

Venstre har igennem længere tid haft fokus på "et Danmark i balance" og har derfor udflyttet tusindvis af statslige arbejdspladser til provinsen.

Internt i Venstre har der dog været kutilfredshed med, at København er blevet underprioriteret, og her har Martin Geertsen været blandt kritikerne. 

Derfor vil han arbejde for bedre forhold for København.

- Jeg vil være med til at søsætte en københavner-dagsorden, for vi har simpelthen behov for, at der er flere, der taler København og hovedstadsområdets sag. Jeg har ikke noget imod udflytning af statslige arbejdspladser eller kommunal udligning, men vi har simpelthen også behov for, at der er nogen, der taler højt, klart og tydeligt om de problemer, vi har i hovedstaden, siger Martin Geertsen.

Han nævner blandt andet trafik og forurening.

Forlader job som lobbyist

Martin Geertsen har i dag et firma, hvor han rådgiver firmaer om politik. Det job stopper han dog i med øjeblikkelig virkning, siger han.

Tidligere er andre politikere blevet kritiseret for at gå direkte fra lobbyvirksomheder til politik, fordi der ifølge kritikere kan opstå interessekonflikter.

Martin Geertsen afviser imidlertid, at han vil lade sig påvirke af tidligere kunder.

- Der er ikke nogen, der kan købe sig til eller på anden måde ved økonomiske midler få mig til at mene noget, jeg ikke mente i går, siger Martin Geertsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil præsentere de nye ministre onsdag.