Politik

Søren Pind forlader politik efter 33 år: - Mine planer var aldrig politik

Uddannelses- og forskningsministeren "føler sig tømt", bekræfter han overfor TV 2.

Søren Pind (V) stopper med øjeblikkelig virkning som uddannelses- og forskningsminister, ligesom han forlader Folketinget.

- Jeg har brugt mine kræfter siden jeg var 15 på det her, og jeg havde egentlig ikke, da jeg gik ind i politik, forestillet mig at det skulle være en livsbeskæftigelse. Jeg havde drømt om at blive sagfører og kæmpe i retssale, men så satte jeg mig op på ryggen af den her tiger, siger 48-årige Søren Pind i et interview med TV 2.

Søren Pinds afsked med dansk politik sker, efter at han for nylig var tæt på jobbet som chef for Det Kongelige Teater. Ved den lejlighed gik der rygter om, at det kunne være et signal om, at Søren Pind var på vej ud af dansk politik.

I et interview med Berlingske bekræfter Pind for første gang officielt, at han var inde i billedet som chef for Det Kongelige Teater. Og med sin exit bekræfter Pind dermed, at hans dage som politiker som formodet af politiske iagttagere også var ved at være talte. Der var ikke mere at komme efter. 

- Jeg føler mig tømt. Jeg har kæmpet med hver en fiber i min krop for dét, jeg troede på i alle år. Jeg har brugt enorme kræfter på det, og jeg mangler den sidste sultne energi, siger Søren Pind til Berlingske. 

Pind bekræfter dermed for første gang, at han var en del af slutspillet om den prestigefyldte post i spidsen for Danmarks nationalscene. Jobbet som chef for Det Kongelige Teater endte med at gå til Kasper Holten.

TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, siger at timingen var den rette for Søren Pind.

- Han føler ikke, der er mere at gøre for ham i dansk politik. I hvert fald i toppen af dansk politik. Det har han meddelt statsministeren. Nu har han meddelt, at det skal være nu og her, han skal træde tilbage, siger Anders Langballe.

TV 2's politiske redaktør betegner den afgående minister som en meget markant skikkelse.

- Søren Pind har været en skarp profil, en central mand, der altid har vakt opsigt og skabt debat. Han har ønsket at give Lars Løkke Rasmussen tid til at sætte et nyt hold, siger Langballe.

- Jeg følte ikke, at jeg kunne levere det allersidste, så i stedet for at blive en sur gammel mand, ville jeg gerne forlade dansk politik, mens jeg var rigtig glad, siger Pind til TV 2's politiske redaktør.

Søren Pind stopper

Overfor TV 2 erklærer Søren Pind, at han ikke har de store fortrydelser over sin tid i dansk toppolitik.

- Jeg er grundlæggende tilfreds med mit værk, hvis jeg må være så ubeskeden. Jeg har været med til at bygge det moderne København, stadsarkitekten udtalte forleden, at Jens, red.) Kramer og jeg havde en væsentlig aktie i, at København i dag er en verdensarkitektonisk storby, siger Pind til TV 2 Nyhederne.

- Jeg har også været med til at sætte fokus på udviklingspolitik, dengang det hele handlede mere om frihed og kapitalisme. Og på integrationsområdet fik jeg som minister indført den hårdeste skærpelse, så anklagemyndigheden skulle rejse tiltale med påstand om udvisning, hvilket førte til udvisning af tusindvis kriminelle. Desuden fik vi ryddet op i Syrienskrigere og jeg fik en pris af Dansk Kvindesamfund for min indsats på voldtægtsområdet som den bedste i mange år, siger Pind selv om de mest mindeværdige af sine meritter. 

Mette Frederiksen (S) har kommenteret Søren Pinds afgang med en besked på Facebook.

- Farvel Søren. Du er uden sammenligning en af mine yndlingskolleger. Du er klog, idealistisk, ideologisk, omsorgsfuld og charmerende. Du er en tænker. Og du er fuld af ideer. Vi har kæmpet. Også mod hinanden. For uenighederne er der. Men min respekt har du. Vi mister virkelig en god politiker i dag. Øv. Alt det bedste på din videre færd, skriver Frederiksen.

Statsministeriet har meddelt, at statsminister Lars Løkke Rasmussen onsdag vil foretræde for Dronningen for at foretage justeringer i regeringens sammensætning. 

Kort efter Søren Pinds meddelelse om at ville forlade dansk politik, meddelte Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen således også, at han stopper ved næste folketingsvalg.

Selv har Søren Pind meddelt sig kortfattet på Twitter med at "tak for denne gang".

Samtidig har Søren Pind selv lagt et billede ud på Twitter, hvor han gør klar til at fratræde i fuldt ornat.