Politik

Esben Lunde Larsen stopper som minister

Miljøministeren stopper med øjeblikkelig virkning i regeringen.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) stopper som minister, men fortsætter i Folketinget indtil næste valg.

Det skriver han på sin Facebook-side.

Esben Lunde Larsen bekræfter sin fratrædelse som minister over for TV 2.

Esben Lunde Larsen

Fødested: Skjern
Søn af: Landmand Knud Helge Larsen og kontorassistent Anna Grethe Larsen.
Erhvervs-Ph.d., Københavns Universitet og Grundtvigsk Forum, 2013.
Cand.theol., Københavns Universitet, 2008.
Efterskolelærer på Sædding Efterskole fra 1998 til 1999.
Medlem af byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune fra 2006-2013 og viceborgmester samme sted fra 2009-2013.
Folketingsmedlem for Venstre i Vestjyllands Storkreds fra 15. september 2011.
Uddannelses- og forskningsminister fra 28. juni 2015 til 29. februar 2016. Herefter miljø- og fødevareminister.

Kilder: ft.dk, ufm.dk, Ritzau

I næsten 13 år har han haft sin gang i politik som henholdsvis byrådsmedlem, viceborgmester, folketingsmedlem og senest som minister. Men nu er ministerdelen også slut.

Derfor har han nu valgt at stille sin ministerpost til rådighed, skriver politikeren på Facebook.

- Tiden er nu til at prøve noget nyt.

To ministre trækker sig

Meldingen kommer kort tid efter, at hans ministerkollega Søren Pind (V) meddelte, at han ligeledes stopper som uddannelses- og forskningsminister og forlader dansk politik med øjeblikkelig virkning.

Søren Pind stopper med begrundelsen, at han føler sig tømt, og at han mangler "den sidste sultne energi", som han tidligere har haft i sit arbejde. Hans afløser er Martin Geertsen, som vender tilbage til Folketinget.

Begge forhenværende ministre i VLAK-regeringen har valgt at trække sig før et kommende folketingsvalg, der skal finde sted senest den 17. juni 2019.

- Det er et ønske fra dem begge to at give tid til, at Lars Løkke Rasmussen kan sætte et nyt hold inden det næste folketingsvalg, siger TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

Som reaktion på begge fratrædelser vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag gå til dronning Margrethe og præsentere hende og dermed resten af Danmark for de kommende justeringer af regeringen. Det fortæller han i en video på regeringens Twitter-profil.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil onsdag præsentere de justeringer, der vil blive foretaget i kølvandet på de to venstreministre Søren Pind og Esben Lunde Larsens afgang som ministre.

Mulig fyreseddel til Esben Lunde Larsen

Anders Langballe er ikke tvivl om, at begge fratrædelser hænger sammen.

- Spørgsmålet er, om den ministerrokade, der kommer i morgen, kunne have indeholdt en fyreseddel til Esben Lunde Larsen, hvis han ikke selv havde truffet beslutningen i dag. Det spørgsmål får vi aldrig afklaret, fordi Esben Lunde Larsen netop selv meddelte, at han ville trække sig, siger han.

Ifølge TV 2s politiske redaktør har Esben Lunde Larsen stået tæt med landets statsminister. Han fortæller, at de har haft et godt samarbejde og haft stor gensidig respekt til hinanden. 

Mit indtryk var ikke, at Esben Lunde var på vej ud af politik. Det er meget underligt

Hans Engell, politisk kommentator

Men det er heller ikke nogen hemmelighed, at mange problemsager har klæbet sig til Esben Lunde Larsen, fortæller Anders Langballe:

- Og når Løkke i morgen sætter et nyt ministerhold, der formentlig er det, der skal køre Venstre frem til et valg, kan det godt være, at han ville sætte det aller-stærkeste hold – og at det ikke var ministre, der havde dårlige sager, der klæbede til sig.

Også politisk kommentator Hans Engell undrer sig over Esben Lunde Larsens exit.

- Mit indtryk var ikke, at Esben Lunde var på vej ud af politik. Det er meget underligt. Det må jeg sige ligeud, siger han til Ritzau.

Venstrepolitiker i modvind

Som TV 2s politiske redaktør nævner, har Esben Lunde Larsen gennem de seneste år været en del i vælten.

Først som uddannelses- og forskningsminister og senest som miljø- og fødevareminister. 

I sin første ministerpost blev Esben Lunde Larsens ph.d.-afhandling undersøgt af praksisudvalget på Københavns Universitet, efter at der var blevet fundet fem eksempler på plagiat og selvplagiat i den akademiske opgave. Udvalget konkluderede i sidste ende, at ministeren ikke havde handlet i strid med reglerne om god videnskabelig praksis.

Sidste år kom Esben Lunde Larsen i et nyt stormvejr. Denne gang om koncentration af fiskekvoter. Han blev beskyldt for at holde hånden over de såkaldte 'kvotekonger', og han måtte undskylde over for Folketinget.

Men på trods af til tider politisk stormvejr er Esben Lunde Larsen taknemmelig for sin tid som minister. Han sender en "varm og hjertelig" tak til både statsministeren og hans kolleger i regeringen for samarbejdet. Han takker også sine kolleger i Miljø- og Fødevareministeriet.

- Jeg har den allerdybeste respekt for jeres kvaliteter, faglighed, gode humør og arbejdsindsats. Vi har gennemført en lang række sager sammen, og jeg har nydt min tid som kollega og samarbejdspartner med jer særdeles meget. Jeg vil savne hverdagen og de mange ting, vi har delt med hinanden.

Hvad fremtiden bringer for Esben Lunde Larsen, er endnu uvist.