10 markante citater vi (også) vil huske Søren Pind for

Den afgående uddannelses- og forskningsminister Søren Pind beskrives som både idealistisk, ideologisk og idérig af Mette Frederiksen.

Søren Pind satte tirsdag den 1. maj punktum for en lang karriere i dansk politik. Både som politiker og minister har Pind ofte bragt sig i centrum.

- Søren Pind har været en skarp profil, en central mand, der altid har vakt opsigt og skabt debat, lød karakteristikken fra TV 2s politiske redaktør Anders Langballe efter Søren Pinds beslutning.

Fra politiske kolleger og modstandere kom der også kommentarer i anledning af ministerens afgang.

- Farvel Søren. Du er uden sammenligning en af mine yndlingskolleger. Du er klog, idealistisk, ideologisk, omsorgsfuld og charmerende. Du er en tænker. Og du er fuld af ideer. Vi har kæmpet. Også mod hinanden, skrev Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, på Facebook.

- Jeg vil savne dig i dansk politik, selvom vi indimellem er uenige. Du er altid ordentlig, men også herligt ideologisk. Noget, vi har brug for mere af i dansk politik, ikke mindre. God vind! skrev SF's Pia Olsen Dyhr på Twitter.

Gennem årene har der også været tidspunkter i Søren Pinds politiske liv, hvor han har været i konfrontation med magtfulde Venstre-folk som Claus Hjort Frederiksen. På et tidspunkt blev den fremadstormende bornholmer ligefrem kaldt for "partiskadelig".

Vi har samlet en række af de mere opsigtsvækkende eller kontroversielle citater fra Søren Pinds mangeårige virke.

Sørens Pinds citater

 1. Royalt sindelag

  I december 2014 kom Kronprinsen i modvind, efter han tog turen over en ellers lukket Storebæltsbro. Selve broturen forargede ikke Pind. Først da Kronprinsen sagde undskyld, gik Søren Pind i brechen:

  - Jamen, tillykke til dem, der fik både PET og kongehuset til at undskylde. Så har I lighedshipoer været hele raden rundt. Politikere, embedsmænd, kongehus – alle skal nu sige undskyld for at være til.

 2. Den cubanske misforståelse

  Da Holger K. Nielsen i december 2013 overtog udenrigsministerposten fra Villy Søvndal, fangede Søren Pind ikke, at der blev joket med Cuba og paradisiske tilstande overfor den afgående minister. Pind kaldte til samråd, men trak indkaldelsen tilbage efter moden overvejelse og mediestorm:

  - I dag har vi set en nytiltrådt dansk udenrigsminister tale pænt om et af de sidste stalinistiske diktaturer i verden. Det er forstemmende.

   

 3. Pind og Batman

  Søren Pind bliver i sin tid bedt om at vurdere Lars Løkke Rasmussens første to år som statsminister og roder sig ud i en reference til Batman. Kendere vil vide, at det er skurken Harvey Dent, som skulle have været citeret for sætningen nedenfor, men det er - som man siger - blot en detalje:

  - Som Batman siger i 'The Dark Knight': Det er just før daggry, at natten er mørkest.

 4. De unge løver

  Som forhenværende københavnerborgmester var Søren Pind i 2006 blandt de unge Venstre-løver, som turde brøle mod den gamle parti-top. Det faldt ikke altid i god jord.

  - Men hvis formålet er at destabilisere regeringen eller så tvivl om regeringens linje, tager jeg skarpt afstand fra det, sagde Claus Hjort Frederiksen til Jyllands-Posten. 

  Pind var ikke begejstret.

  - Der er nærmest al-Qaeda-tilstande; ligegyldigt hvilken bombe, som springer i partiet, så peger man hen i hjørnet, hvor vi sidder.

 5. Gylletanken

  Søren Pind kommenterede opfattelsen af, at Venstre som gammelt landbrugsparti er blind over for økologiske hensyn og dagsordener:

  - Folk har den forestilling, at vi nærmest bare åbner gylletanken, kører den ind til København og hælder den i havnen. Det er bare ikke i orden – sådan er det ikke. I Venstre har der altid været et slagsmål mellem den snu bonde og den oplyste bonde. Den ene er ikke nødvendigvis bedre end den anden. Men den oplyste er mere klædelig end den anden.

 6. Pind og deleordningen

  Søren Pind blev skilt i 2008 og er delefar til sønnerne Theodore og Johan Emil. Det har været en udfordring på flere planer, erkender han:

  - Jeg er jo grundlæggende borgerlig, og det er min indstilling, at når man vælger at få børn sammen, så må man også kunne finde ud af det. Men som det alt sammen står skrevet – alt det, jeg vil, det gør jeg ikke. Og alt det, jeg ikke vil, det gør jeg.

 7. Om algoritmer og Facebook

  Søren Pind er bekymret for en udvikling, hvor digitale mastodonter som Facebook og Google bygger algoritmer og kan dele informationer ud om alle deres brugere, uden at vi tilnærmelsesvist har overblik:

  - Jeg er digital analfabet forstået på den måde, at jeg kan behandle en iPad og en iPhone. Men en bred forståelse af, hvad der ligger bagved, har jeg overhovedet ikke. Det betyder jo, at magten – altså, den dybere forståelse af teknologien – ligger hos en lille gruppe mennesker, som har bygget algoritmerne. Google og Facebook. Og den magt tror jeg i længden er uacceptabelt kun ligger på få hænder.

 8. Krigen mod islam

  Søren Pind vil have Venstre til at sige fra overfor højreradikale kræfter, der sætter lighedstegn mellem muslimer og islamisme. I et interview med Politiken lyder det:

  - For os i Venstre er det tid til at trække en grænse. Ja, vi er hårde. Ja, vi ønsker en benhård udlændingepolitik. Vi vil have et genkendeligt Danmark. Være benhårde i forhold til for eksempel kriminalitet. Men at gå ud i det med en endelig løsning og krig med islam, det er totalt uden for virkelighedens verden. Det er moralsk forkert. Det går altså ikke.

 9. Om dannelse

  Som minister fik Søren Pind mulighed for at sætte fokus på almen dannelse og den mere målrettede. Her i interview med Altinget om udfordringerne og hvorfor dannelse og lærdom er vigtig:

  - Dannelse er den intuitive fælles forståelse af ting. Jo mindre vi har af det, jo mindre forståelse, jo mindre fællesskab, jo mindre vi har vi. Vi elsker vi'et. Derfor har jeg en ambition om at indsætte dannelse som et meget centralt element, hvor jeg har med det at gøre.

 10. Om Venstre og rummelighed

  Søren Pind er en mand, der godt kan lide et festligt lag. Og der har været tidspunkter, hvor tilværelsen i Venstre ikke har været nogen dans på hverken roser eller gloser. Her et statement om stemningen fra før, Pind kom tilbage i varmen.

  - Det er ikke fordi, der ikke er højt til loftet i Venstre. Der er bare aldrig nogen, der hopper!