Politik

BLOG: De skulle skamme sig

BLOG: For langt de fleste er fejringen af arbejdernes internationale kampdag heldigvis en fredelig begivenhed, hvor der bliver lyttet til taler.

Men dagen minder om en tid, hvor arbejdernes rettigheder ikke var nogen selvfølge. Lønnen tillod en tilværelse i en baggård på et eksistensminimum, og hvis der tilstødte sygdom eller invaliditet, truede fattiggårdens barske og ufrie tilværelse. Ja, der var en masse at kæmpe for, og arbejderbevægelsen ydede et væsentligt bidrag til det moderne samfund og det velfærdssamfund, mange i dag tager for givet.

På den baggrund er det endnu mere deprimerende at opleve, hvordan maskerede demonstranter fra den såkaldt yderste venstrefløj forvandler markeringen af en festdag til et orgie af vold, hærværk og fyrværkeri i Københavns indre by. Næsten symbolsk kalder grupperingen sig ”Den Sorte Blok”, hvilket fint afspejler de politiske holdninger og foragten for demokratiet.

Heldigvis har politiet været på pletten, sørget for ro og orden og foretaget en række anholdelser i forbindelse med de voldelige optøjer. Gad vide, om de unge ballademagere nogensinde har præsteret et ærligt stykke arbejde i hele deres liv? Gad vide, om de kender til demokratiets eller arbejderbevægelsens historie? Er det mon noget, de har lært i skolen, og har de overhovedet hørt efter? Det er der ikke meget, der tyder på.

”Den sorte blok” tæller en række fraktioner på den yderste venstrefløj. Det skulle undre mig, om der ikke er tale om den sædvanlige gruppe af professionelle ballademagere, der ynder at agere ”undertrykte” og sætte københavnske bydele som Nørrebro på den anden ende. Både deres bedste- og oldeforældre ville skamme sig dybt, hvis de oplevede deres efterkommere markere arbejdernes internationale kampdag ved at angribe ytrings- og forsamlingsfriheden med vold og fyrværkeri.

Ja, de ville spørge sig selv, om de unge da er gået fuldstændig fra forstanden – og bede dem skamme sig noget så grundigt.