Politik

Afsat ordfører: Der er tre ting, jeg ikke gider snakke om

Mette Gjerskov blev i sidste uge frataget sin eneste ordførertitel, fordi hun gik imod partilinjen. I sin 1. maj-tale berørte hun emnet. Lidt.

- Der er tre ting, jeg ikke vil snakke om.

Sådan indledte Socialdemokratiets nyligt afsatte udviklingsordfører Mette Gjerskov sin 1. maj-tale.

Hun nævnte dem dog alligevel.

- Det første er ulven. Det andet er omskæring af drenge. Den tredje ting handler om ytringsfrihed og burkaer. Det vælter også min mailboks. Det gider vi heller ikke snakke om i dag, siger Mette Gjerskov, i sin 1. maj-tale i Faxe.

Fyret for at gå imod partilinjen

Særligt ytringsfrihed og burka er interessant, fordi ledelsen i Socialdemokratiet i sidste uge fratog Mette Gjerskov sin eneste ordførerpost i oppositionspartiets folketingsgruppe.

Årsagen er, at hun går imod partilinjen ved ikke at stemme for det såkaldte tildækningsforbud, der særligt er målrettet de muslimske klædedragter burka og niqab.

Mette Gjerskov fortalte i sidste uge til TV 2, at hun er ærgerlig over, at det koster hende posten som udviklingsordfører, at hun siger, hvad hun mener.

- På det her spørgsmål mener jeg helt grundlæggende, at vi ikke skal lovgive om folks påklædning. Det er at gå alt, alt for tæt på borgerne. Og så kan jeg ikke se nogen som helst dokumentation for, at det har nogen påvirkning på integrationen eller antallet af mennesker, der kommer til Danmark, sagde Mette Gjerskov i sidste uge til TV 2.

Kunne være skrevet af Socialdemokratiets ledelse

I sin 1. maj-tale i Faxe uddybede Mette Gjerskov ikke yderligere, hvad hun mener om tildækningsforbuddet og ytringsfriheden i Socialdemokratiet.

I stedet kom hun ind på klassiske socialdemokratiske dyder som kritik af gule fagforeninger og en latterliggørelse af, at Venstre markedsfører sig som et grønt parti.

Peter Strauss Jørgen, der seniorrådgiver og partner i kommunikations- og lobbyvirksomheden Borgen, og som tidligere har arbejdet i Socialdemokratiet, hørte hele Mette Gjerskovs tale.

Han hæfter sig ved, at talen bortset fra indledningen er uden indhold, der kan irritere Socialdemokratiets ledelse.

Ifølge ham ligner det en tale, der er skrevet i Socialdemokratiets partisekretariat.

- Hun holder sig til de talepunkter, der ligesom er udstukket fra dagen, og hun har ikke noget behov for at bruge 1. maj til skulle udråbe sit martyrium, siger Peter Strauss Jørgensen.

Mette Gjerskov fortsætter i Socialdemokratiets folketingsgruppe, men uden ordførerposter. Hun vil fremover blandet kæmpe for ligestilling og det grønne område.