Partier vil have længere reklamation på elektronik

I Norge og Island er reklamationsretten længere end i Danmark. Dansk Erhverv mener, at længere klagetid vil ramme forbrugerne.

Reklamationsretten på to år for elektronik er for kort, lyder det fra flere partier.

Derfor åbner Enhedslisten, Alternativet, De Radikale og Socialdemokratiet for at forlænge reklamationsretten.

I SF foreslår man konkret, at retten til at klage forlænges til mellem tre og fem år.

- Det er simpelthen ikke rimeligt, at reklamationsretten kun er på to år, siger partiets forbrugerordfører, Lisbeth Bech Poulsen, til TV 2.

Udover hensynet til forbrugerne nævner hun også hensynet til den grønne omstilling.

- Vi skal ikke smide produkter væk, som vi gør i dag, fordi vi ikke har andet valg. Så vi vil gerne sikre, at producenterne laver nogle bedre produkter, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Tænk: Problematisk holdbarhed

I Danmark smider vi hvert år 81.000 tons elektronisk udstyr ud, viser en undersøgelse fra SDU. Det gælder alt fra computere over fjernsyn til hårde hvidevarer, og det er en markant stigning fra de 45.000 tons, der røg ud i 1995.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk, så er det et problem, at produkterne har for kort holdbarhed.

- Det er dårligere for klimaet, det er dårligere for miljøet, og det er også dårligere for vores alle sammens pengepung, siger vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk Vagn Jelsø.

En stor tysk undersøgelse viste i 2015, at andelen af husholdningsapparater med en levetid kortere end fem år steg fra 3,5 procent i 2004 til 8,3 procent i 2012.

Men SF’s forlag vil i sidste ende ramme forbrugerne. Det mener Dansk Erhverv, fordi det gør det sværere at afgøre klagesager, når der kan gå helt op til fem år, lyder det.

- Hvis der kommer flere klagesager, så er det omkostninger for virksomhederne, og de omkostninger er der ikke rigtigt andre steder at putte hen end på produktets pris, siger Bo Dalsgaard, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Fem år i Norge

Men i flere andre lande har man allerede en reklamationsret, der er længere end to år fra købet som i Danmark. I Norge og Island har man for eksempel fem års reklamationsret.

Og hos Forbrugerrådet Tænk giver man heller ikke meget for Dansk Erhvervs udlægning.

- Der er intet til hinder for, at vi i Danmark kunne gå samme vej, som man gør i flere andre europæiske lande og sørge for, at vi fik en ordentlig reklamationsret, der svarede til forventningerne til produkternes levetid.

Reklamationsretten hører under købeloven og dermed Justitsministeriet, men her har det ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra.