Politik

Ny måling: Bedste resultat for rød blok i over et år

Mette Frederiksen står i endnu en måling til at blive danskernes favorit til statsministerposten. Tungen på vægtskålen kan blive Nye Borgerlige.

Med det samlet set bedste resultat i over et år, har rød blok fortsat førertrøjen på i vælgerræset.

Det viser en ny måling fra Megafon, der er foretaget for TV 2 og Politiken.

Var der valg i dag, ville 53,7 procent af vælgerne sætte kryds ved et rødt parti, mens 46,3 ville stemme blåt. Det er det bedste resultat for rød blok siden februar sidste år.

Men selvom der også var vind i sejlene for Socialdemokratiet i den seneste måling fra marts, skal sejren fordøjes med forbehold ifølge TV 2’s politiske analytiker Peter Lautrup Larsen.

- Det skal man ikke hæfte sig for meget ved. Det er små tal med store usikkerheder. Men det, man kan sige, er, at Megafon fastholder billedet af, at Mette Frederiksen står til at blive Danmarks næste statsminister.

Andre målinger har for nylig også prædiket sejr til rød blok, men i et tættere kapløb med blå blok.

For et par dage siden viste en måling fra Voxmeter en rød sejr med 51,9 procent af stemmerne, og en måling fra Greens Analyseinstitut gjorde i februar Mette Frederiksen til statsministerfavorit med 51,2 procent af stemmerne.

- Så det er ikke meget, der skal flyttes, før det kan blive til blå bloks fordel, siger Peter Lautrup Larsen.

Nye Borgerlige kan blive afgørende

En joker i spillet om regeringsmagten til næste valg kan blive det opstillingsberettigede højrefløjsparti Nye Borgerlige med Pernille Vermund i spidsen.

For første gang siden partiet blev opstillingsklar, har Megafon målt Nye Borgerlige til at få under to procent af stemmerne. Og det kan blive afgørende for Lars Løkke Rasmussen, mener Peter Lautrup Larsen.

- Kommer de lige under spærregrænsen, så bliver det jo stemmespild på den borgerlige side, siger han.

Siden januar har Megafon målt en konsekvent tilbagegang for partiet, der er gået fra 3,2 procent af stemmerne til 1,9 i den nyeste måling. Det placerer partiet under spærregrænsen og uden for Christiansborg. Dog er resultatet inden for den statistiske usikkerhed og derfor langt fra sikkert.

Dog har andre analyser fundet frem til samme resultat: Analysen fra Greens i februar målte partiet til 1,8 procent af stemmerne.

- Når man er bagud, som blå blok er lige nu, så er der nok ikke råd til yderligere stemmespild, siger Peter Lautrup Larsen.