Politik

Her er hele regeringens energiudspil - sådan påvirker det disse fire familietyper

Både el og elvarme skal fremover være billigere for at fremme den grønne omstilling. Det lægger regeringen op til i nyt udspil.

Regeringen vil investere 15 milliarder kroner i grøn omstilling.

Det fremgår af det nye energiudspil; ”Energi – til et grønt Danmark”, der blev præsenteret torsdag. Du kan se det i sin helhed her.

Men selvom statskassen skal af med penge, er der penge at hente for forbrugerne, der kan se frem til billigere el og elvarme. 

- Det skal være med til at sikre, at vi bruger mere af den grønne strøm og vælger den sorte fra til gavn for klimaet, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen til pressemødet torsdag.

Blandt andet vil regeringen gradvis sænke afgiften på el, så den i 2025 ender med at være 25 øre billigere per kilowatt-time end i dag.

For en LO-arbejder vil det betyde 625 kroner mere på kistebunden til sig selv om året. Og for en direktørfamilie vil det betyde 1.625 kroner mere om året. Det viser beregninger fra Energi- og klimaministeriet.

Afgift er en show-stopper

Derudover lægger regeringen op til at gøre det billigere at skrue op for elvarmen.

Fra 2021 skal afgiften være halveret fra ca. 30 øre per kilowatt-time til ca. 15 øre per kilowatt-time.

- Udover at vores elafgifter ikke længere vil være en showstopper for den grønne omstilling, så betyder det også, at den enkelte dansker, der bor i et el-opvarmet parcelhus, kan se frem til en lettelse i flertusindskroner-klassen på årsbasis, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til TV 2.

Ifølge udspillet vil en familie i et parcelhus på 140 m2 spare ca. 1.400 kroner om året, hvis de varmer op med varmepumpe. Det gør ca. 60.000 husstande.

Varmes der op med el-radiatorer lyder besparelsen på 2.850 kroner årligt. Det gælder for ca. 120.000 husstande.

I beregneren herunder kan du se, hvad de foreslåede besparelser på el og elvarme vil betyde for dig.

Du skal indtaste dit årlige elforbrug i kilowatt-timer. Kender du det ikke, trykker du blot på "ved ikke". Dit forbrug vil her blive estimeret ud fra, hvordan du bor.

Se hvor meget du kan spare på din elregning

Beregn hvad de foreslåede sænkelser af afgiften på el og elvarme betyder for dig
Hvad er dit elforbrug i kilowatt timer?
Bor du i hus eller lejlighed?
Hvor mange bor der i din husstand?
Forventet besparelse:

Resultatet er din skønnede årlige besparelse inklusiv moms, når ændringerne er fuldt indfaset i 2025.

 

Hovedpunkter i regeringens energiudspil

Udover lavere afgifter på el og elvarme foreslår regeringen blandt andet dette:

  • Der skal bygges Danmarks største havvindmøllepark med en kapacitet på 800 megawatt (MW). I 2022 tages der beslutning om mere havvind inden 2030.
  • Der skal afsættes 4,2 milliarder kroner i perioden 2020-2024 til at støtte nye projekter med solceller, landvindmøller, kystnære havvindmøller samt bølge- og vandkraft.
  • Såkaldte produktionsbindinger i små fjernevarmeområder skal afskaffes fra 1. januar 2019. Produktionsbindingerne pålægger ii dag fjernvarmeværker at producere strøm samtidig med varme. Det krav skal lempes.
  • I de store fjernvarmeområder skal de såkaldte produktionsbindinger afskaffes senest i 2030.

15 milliarder på grøn omstilling

I alt vil initiativerne i udspillet koste statskassen 15 milliarder kroner.

Heraf skal 12 milliarder bruges på at udvide kilderne til vedvarende energi – solceller, vindmøller, mere grøn biogas og en havvindmøllepark, som regeringen omtaler som Danmarks største.

- Vi har jo kun en planet at leve på, og den har vi kun til låns. Derfor skal vi passe godt på den, og vi skal passe bedre på den, end vi gør nu, siger Lars Løkke Rasmussen (V).

Udspillet taler direkte ind i regeringens ambition i regeringsgrundlaget om, at mindst halvdelen af Danmarks energiforbrug skal komme fra grøn, vedvarende energi i 2030.

Planen om en ny stor havvindmøllepark forventes at kunne levere nok energi til at dække, hvad der svarer til behovet i Danmarks fem største byer, lød det fra statsministeren på pressemødet.

- Så det er helt sort, når røde partier påstår, at liberale partier ikke kan være grønne, sagde han.

Socialdemokraternes energi- og klimaordfører Jens Joel ser regeringens nye energiudspil som skattelettelser frem for en ambition om grøn omstilling. Video: Katja Brandt Andersen

- Hvor skal pengene komme fra?

Alligevel møder udspillet skepsis fra både opposition og støtteparti.

- Det er jo nemt at give gaverne, men hvor skal pengene komme fra, siger skatteordfører i Dansk Folkeparti Dennis Flydtkjær til TV 2 forud for pressemødet.

Ifølge regeringens udspil skal finansieringen blandt andet komme fra det såkaldte finanspolitiske råderum – altså fra penge, der er til overs på det store finanspolitiske budget. Derudover regner man med at kunne bruge nogle overskydende støttekroner til grønne energikilder, der fremadrettet skal justeres i støtte.

Men i Socialdemokratiet opfatter man primært udspillet som et forsøg på flere skattelettelser.

- Desværre lyder det her som om at man først og fremmest snakker skattelettelser og koncentrerer sig meget lidt om at fastholde den førerposition som giver arbejdspladser i den grønne sektor herhjemme, siger klimaordfører Jens Joel.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er enig og betegner udspillet som direkte "uklogt", fordi de ikke har flere elementer omkring for eksempel transport.

- Jeg mener, at regeringen med det udspil, vi ser nu, er ved at sætte Danmarks grønne førertrøje over styr, og derfor er det også et uklogt udspil, siger hun til TV 2.

Regeringen håber dog på at lande en bred aftale på området, der på den anden side af sommerferien skal følges op af en ny klimaplan.

-  Men i dag handler det om energipolitik – den grønne energipolitik, sagde Lars Løkke Rasmussen til pressemødet.

Skatteordfører i Dansk Folkeparti Dennis Flydtkjær er positiv over for regeringens ambition om lavere afgifter på el. Men han savner svar på finansieringen. Video: Katja Brandt Andersen