BLOG: Danmark og klimaet har brug for en energiaftale – ikke en skatteaftale

BLOG: Regeringen er lige kommet med sit udkast til en ny energiaftale. Men det er i virkeligheden mere en aftale om skatterabatter end om den grønne o

Et nyt energiforlig skal sikre, at strømmen i vores stikkontakter og varmen i vores radiatorer bliver meget mere grøn over det næste årti. Desværre er udspillet fra regeringen i stedet endt som et skatteudspil, hvor regeringens hovedfokus er på at sænke elafgifterne og dermed formentlig også øge energiforbruget.

Det er der ikke brug for, og det vil hovedsageligt betyde en billigere el-regning til dem, der bruger allermest energi. Dermed bliver det en skattelettelse i forklædning til dem som sviner mest.

Regeringen når ikke eget mål

Regeringen vil hårdnakket påstå, at der ikke er nogle modsætningsforhold mellem at sænke elafgifterne og gøre vores energi grønnere – men det er der tydeligvis. For pengene går til afgiftslettelser og ikke til den vedvarende energi.

Med udspillet bremser regeringen reelt udbygningen af den vedvarende energi og tør ikke engang fremlægge en plan for, hvordan den vil nå sit i forvejen svage mål om 50% vedvarende energi i 2030. De tør kun tage beslutningen om én enkelt havvindmøllepark og skyder beslutningen om, hvorvidt der skal bygges flere helt til 2022. Selvom de ved, at vi har brug for 4-5 hele parker inden 2030. Samtidig vil de afsætte 4,2 milliarder kroner til vedvarende energi på land. Det lyder måske af meget, men det vil betyde, at der bygges mindre sol og vind på land end der er blevet bygget hver af de seneste fire år.

For bare lidt over et år siden sagde energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt, at hvis regeringen skulle nå sit mål, så ville det svare til, ”at der billedligt talt skal bygges 10 kæmpe havvindmølleparker fra 2020 til 2030”. De ved det altså godt selv.

Grøn omstilling fremfor skatterabatter

Endnu engang ser vi, hvordan de få grønne kræfter i regeringen bliver overdøvet og tilsidesat af ønsket om, at give flere penge til dem, som allerede har mest og hvordan man ofrer den grønne omstilling for  kortsigtede hensyn til Liberal Alliances kernevælgere.

Det er uholdbart. Det handler dybest set om klodens fremtid.

Enhedslisten vil kæmpe for at gøre energiaftalen meget grønnere og så må vi alle gøre vores for at det næste valg bliver et klimavalg, så vi kan få et reelt, grønt flertal, der har visioner nok til at tage de langsigtede beslutninger.