Politik

Regeringen vil sætte prisen på el ned: Se hvor meget du kan spare

Besparelsen på elregningen vil slå fuldt igennem i 2025. Her kan du beregne, hvor meget du kan spare.

Danskerne skal betale mindre for el.

Det mener regeringen, som nu foreslår at nedsætte elafgiften, erfarer TV 2.

Sænkelsen skal ifølge TV 2s oplysninger ske gradvist fra 2019 frem mod 2025, så den ender med at være 25 øre billigere per kilowatt-time end i dag.

Forslaget er en del af det energiudspil, regeringen præsenterer torsdag klokken 10.

Se hvad du kan spare

Onsdag fortalte skatteminister Karsten Lauritzen (V), at regeringen også vil nedsætte afgiften på elvarme med mere end det, der allerede er aftalt.

I beregneren kan du se, hvad de to nedsættelser betyder for dig.

Du skal indtaste dit årlige elforbrug i kilowatt-timer, men kender du det ikke, trykker du blot på "ved ikke". Dit forbrug vil her blive estimeret ud fra, hvordan du bor.

Se hvor meget du kan spare på din elregning

Beregn hvad de foreslåede sænkelser af afgiften på el og elvarme betyder for dig
Hvad er dit elforbrug i kilowatt timer?
Bor du i hus eller lejlighed?
Hvor mange bor der i din husstand?
Forventet besparelse:

Resultatet er din skønnede årlige besparelse inklusiv moms, når ændringerne er fuldt indfaset i 2025.

Dansk Energi: Et stærkt udspil

Hos interesseorganisationen Dansk Energi er der glæde over regeringens forslag.

Viceadministrerende direktør Anders Stouge mener, at afgiftssænkelsen vil gøre det mere attraktivt at bruge den grønne energi, som i stigende grad produceres i Danmark.

- Først og fremmest er det et stærkt udspil, der baner vejen for et grønnere Danmark, siger Anders Stouge til TV 2.

Han fremhæver også, at afgiftslettelsen har en vigtig social dimension. Elafgiften er ens for alle, og derfor rammer en høj afgift også forholdsmæssigt hårdere hos danskere med en lav indkomst.

Regeringens forslag svarer til en nedsættelse på 27 procent, hvilket for en gennemsnitshustand med et årligt forbrug på 4000 kilowatt-timer giver en besparelse på omkring 1250 kroner.

- Vi mener dog ikke, at regeringen går langt nok. De bør sænke elafgiften med 70 procent, som de økonomiske vismænd anbefaler, siger Anders Stouge.

Par med børn kan spare mellem 1400 og 1600 kroner

TV 2 erfarer torsdag morgen, at regeringens samlede udspil er på 15 milliarder kroner, hvoraf de 12 milliarder kroner er målrettet udbygning af vedvarende energi.

Regeringen lemper den samlede betaling af afgifter på el for samlet 3,5 milliarder kroner. Desuden afsætter regeringen en reserve til yderligere grønne investeringer på i alt 10 milliarder kroner for perioden 2025 og frem.

Regeringens udspil betyder, at danskerne kan se frem til at få en lavere elregning. 

For enlige uden børn bliver besparelsen på mellem 550 og 625 kroner. Et par med to børn kan spare mellem 1400 og 1600 kroner, mens besparelsen for et pensionistpar bliver omkring 900 kroner.

Varmekunder risikerer prissmæk

Det er dog ikke nødvendigvis alle, der kommer til at slippe billigere.

TV 2 har tidligere beskrevet, at tusindvis af fjernvarmekunder - særligt i provinsen - risikerer store prisstigninger fra nytår. Det skyldes, at en statslig støtteordning forsvinder, og for de hårdest ramte kan der vente en årlig ekstraregning på op mod 10.000 kroner.

Venstre har tidligere sagt, at regeringen vil forsøge at hjælpe de hårdest ramte, men har også gjort det klart, at der vil være husstande, hvor varmeregningen kan stige.

Hvad der konkret skal gøres for de omkring 140.000 husstande, der kan blive ramt af prisstigninger, forventes regeringen at komme med et bud på, når energiudspillet præsenteres torsdag formiddag.

Det ved vi om udspillet

Foruden sænkelsen af afgiften på el og elvarme er flere dele af regeringens energiudspil allerede kendt.

DR fortalte søndag, at regeringen vil bygge en af verdens største havvindmølleparker. Den skal efter planen stå klar mellem 2024 og 2027, men placeringen er endnu ikke besluttet.

Tirsdag kunne Berlingske berette, at regeringen vil afsætte 4,2 milliarder kroner til udbud af solceller, landvind samt bølge- og vandkraft i perioden 2020-2024. Planen er, at støtten skal konkurrenceudsættes, så teknologierne i åbne udbud skal konkurrere om, hvem der kan levere billigste energi.

Det nye energiforlig skal løbe fra 2019 til 2030.