S-profil frataget ordførerpost, fordi hun stemmer imod burkaforbud

Mette Gjerskov er ærgerlig over beslutningen, men hun fastholder, at politikere ikke skal blande sig i, hvordan folk går klædt.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Mette Gjerskov har tirsdag fået frataget sin post som udviklingsordfører.

Det sker, fordi hun har meddelt, at hun ikke vil stemme for tildækningsforbuddet – bedre kendt som burkaforbuddet – som Socialdemokratiet ellers støtter op om.

Beskeden om, at den tidligere minister for fødevarer, landbrug og fiskeri ikke længere skal være udviklingsordfører, fik hun af gruppeformand Henrik Sass Larsen.

Mette Gjerskov siger til TV 2, at det koster at gå imod partilinjen.

- Jeg synes, det er ærgerligt, men jeg tror virkelig, at danskerne har brug for at høre, hvad vi mener, siger Mette Gerjskov.

- På det her spørgsmål mener jeg helt grundlæggende, at vi ikke skal lovgive om folks påklædning. Det er at gå alt, alt for tæt på borgerne. Og så kan jeg ikke se nogen som helst dokumentation for, at det har nogen påvirkning på integrationen eller antallet af mennesker, der kommer til Danmark.

Ærgerlig over fyring

Mette Gjerskov har længe været kritisk over for det tildækningsforbud, som blandt andet vil ramme de muslimske klædedragter burka og niqab. Og hun har flere gange åbent kritiseret sit partis linje på udlændingeområdet.

Fredag meldte hun officielt ud, at hun ikke ville stemme for, men direkte adspurgt, om fyringen som udviklingsordfører overrasker hende, svarer hun blot, at hun er "ærgerlig".

Hos Venstre har ledelsen accepteret, at tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen ikke støtter forbuddet. Hvad mener du om, at der i dit parti ikke er plads til det?

- Jeg synes, det er ærgerligt, at det skulle komme dertil, og at det har en pris, at man siger, hvad man mener, siger Mette Gjerskov.

Ledelsen i S: Gjerskov respekterer ikke at stå sammen

Socialdemokratiets ledelse har ikke ønsket at stille op til et interview med TV 2, men i en mail skriver gruppesekretær Christine Antorini:

- Mette Gjerskov har taget forbehold og talt imod gruppens beslutning i medierne. Socialdemokratiet har gode interne processer og diskussioner, hvor ordet er frit. Men der skal der ikke være tvivl om Socialdemokratiets politik, og man kan ikke bestride tillidsposter hvis man ikke respekterer at stå sammen om væsentlige politiske emner, herunder udlændingepolitikken

Mette Gjerskov er nu uden ordførerposter, men det betyder ifølge hende selv ikke, at hun kommer til at gå arbejdsløs. Hun vil blandet kæmpe for ligestilling og det grønne område, fortæller hun.

Udenrigsordfører Nick Hækkerup overtager hendes ordførerpost.

En hård fødsel

Tildækningsforbuddet har været en hård fødsel for regeringen. I efteråret var der uro i Venstre, hvor flere folketingsmedlemmer var kritiske.

Siden valgte Liberal Alliance at fritstille hele sin folketingsgruppe, men partiets ministre har sagt, at de vil stemme for.

Langt de fleste af Liberal Alliances folketingsmedlemmer vil stemme imod forbuddet, og derfor har regeringen været nødt til at få Socialdemokratiet med ombord, så der sammen med Dansk Folkeparti er flertal.